Mersin köylüsünden taş ocağı eylemi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin köylüsünden taş ocağı eylemi!


 

Mersin’de 6 köyde ayrı ayrı taş ocağı açılması istenirken Yenişehir ilçesinde bulunan Turunçlu Köyü sakinleri, çevreciler ile birlikte Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğü binası önünde eylem yaparak, ilgililere “Köylerimizde taş ocağı istemiyoruz” diyerek seslendi.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Mersin Çevre Platformu, maden ve taş ocakları için dağların, köylerin dinamitle talan edilmesine karşı alanlarda mücadelesini kesintisiz sürdürüyor.

Son olarak Turunçlu Köyü’nde açılmak istenen taş ocağına karşı ÇED raporuna itiraz için köylülerle birlikte Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğü binası önünde eylem yapan platform, ilgililere “Köylerimizde taş ocağı istemiyoruz” diyerek mücadelede kararlı olduğunun mesajını verdi.

 

6 KÖYDE TAŞ OCAĞI AÇILMAK İSTENİYOR

“Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz”, “Doğayı katletme tarımı yok etme” ve “Para sizin olsun doğa bizim” sloganları atan kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Turunçlu Mahallesi Muhtarı Durmuş Patacı, bölgemizde Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli, Çukurkeşlik ve Hacgediği mahallelerinde ayrı ayrı 6 adet taşocağının yapımı için ÇED raporlarının onay hazırlıklarının sürdüğünü anımsattı.

 

BÖLGE; ‘ORMAN ALANI, TARIM ALANI VE DOĞAL KARAKTERİ KORUNACAK ALAN’ OLARAK İŞARETLİ

Değirmençay - Turunçlu mahalleleri sınırları içerisinde kalan ve yapımı Tüsan Yapı Sanayi Anonim Şirketi tarafından planlanan taş ocağının ÇED raporunun 30 Ocak 2024 tarihinde Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde askıya çıktığını söyleyen Patacı, “Tüsan Yapı Sanayi A.Ş tarafından planlanan taşocağı Mersin 1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni planında kısmen ‘Orman Alanı, Tarım Alanı ve Doğal Karakteri Korunacak Alan’ olarak işaretli bölge içinde kaldığı tespit edilmiş olup; doğal ve ekolojik niteliği korunacak alanlar, doğal karakteri korunacak alanlar, kayalık taşlık alanlar, sazlık bataklık alanlar, makilik fundalık çalılık alanlar başlıklı 8.23.4 maddesinde ‘bugünkü arazi kullanımı devam ettirilecek bu alanlarda, zorunlu olan teknik altyapı hizmeti uygulamaları dışında, doğal bitki örtüsü, topografya ve silüet etkisini bozacak ya da çevre tahribatına sebep olacak hiçbir uygulama yapılamaz ve  bu alanlar yapılaşmaya açılamaz’ hükümlerinin  yer aldığı alanda işletmeye açılmak istenmektedir.

 

“PDOJE İÇME SU KAYNAĞINA, TARIM ALANLARINA  VE YERLEŞİM YERLERİNE ÇOK YAKIN”

ÇED alanına 525 metre yakınında Bozon mahallesinin içme suyu ihtiyacı karşılayan K-6 nolu içme suyu kaynağı mevcuttur. Bu projeden Turunçlu, Karahacılı, Kuzucubelen, Emirler, Uzunkaş, Değirmençay, İnsu ve Bozon mahalleleri çok olumsuz etkilenecektir.

6 mahallede planlanan taşocakları bölgesel olarak birbirine çok yakın olup, Kırmızı, Erçel ve Efrenk derelerine, Değirmençay Barajı Sulama Projesi’ne ait sulama ana kanalına, MESKİ içme su kaynağına, tarım alanlarına ve yerleşim yerlerine çok yakındır.

 

TARIM VE TURİZM YAPILIYOR

Bölgede ormanlık ve tarım arazileri yoğunluklu olup yayla turizmi yapılmaktadır. Halkın geçim kaynağı tarımdır. Taşocaklarından kaynaklı oluşacak sorunlar bölgesel olarak değerlendirildiğinde bölgenin ormanlık ve tarım alanlarına, içme suyu kaynaklarına, derelerine ve yayla turizmine çok zarar verecektir.

Patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü ve toz insan sağlığının bozulmasına neden olacak olup, özellikle oluşacak gürültü insanların ve çocukların psikolojisini çok olumsuz etkileyecektir. Üretilecek malzemenin kamyonlarla taşınması ayrıca çok ciddi bir kirlilik yaratacaktır.

 

“TAŞ OCAKLARI PROJELERİ İPTAL EDİLENE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Mahallelerin geçim kaynağı olan tarımın olumsuz etkilenmesi bölge insanlarının yoksullaşmasına ve göç etmesine neden olacaktır.

Bugün köylerimizden binlerce insanımızın imzaladığı dilekçelerle Turunçlu, Değirmençay, Hamzabeyli, Çukurkeşlik ve Hacgediği Mahallelerinde taş ocaklarının kurulmaması için itiraz ediyoruz. Havamızın, suyumuzun, toprağımızın taşocaklarıyla kirlenmesini ve sağlığımızın bozulmasını istemiyoruz. Mahallelerimizde planlanan taşocaklarının derhal iptal edilmesini istiyoruz. Mahallelerimizde taş ocakları projeleri iptal edilene kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA