Mersin ekonomisi için 2024, ‘Yeşil Dönüşüm Yılı’ olacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin ekonomisi için 2024, ‘Yeşil Dönüşüm Yılı’ olacak


 

Yeşil dönüşümün gerek doğa ve insanlık gerekse ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, “2024 yılı bizim için Yeşil Dönüşüm Yılı olacak. Geçtiğimiz yıllarda Mersin olarak nasıl inovasyonda fark yarattıysak önümüzdeki süreçte de yeşil dönüşümde fark yaratacak ve yaşanır bir Mersin, sağlıklı bir ekonomi tesis etmek için tüm çabamızı ortaya koyacağız” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerini 2026 yılında uygulanmaya başlanacak olan Avrupa Yeşil Mutabakatına hazırlıyor. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında KOBİ’lerin yeşil dönüşümünü verimli şekilde gerçekleştirmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan Yeşil Sanayi Destek Programı’nın tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker Proje kapsamında çağrıya çıkılan Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ile Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısının detaylarını paylaştı.

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, yeşil dönüşümün artık bir lüks değil zorunluluk haline geldiğini vurguladı. İklim değişiminin olumsuz etkilerinin tüm dünyanın gündeminde olduğunu ve çeşitli önlemler alınmaya başlandığını kaydeden Gökbulut, bu kapsamda hazırlanan AB Yeşil Mutabakat sürecini hatırlatarak, sanayicinin bu sürece hazır olması gerektiğini söyledi. Artık üretim yapılırken firmaların su ve karbon ayakizlerine bakılacağını vurgulayan Gökbulut, “Bu dönüşümün sağlanması kolay değil. KOBİ’lere dayalı ekonomilerde zor başka şansımız olmayan bir konudan bahsediyoruz. Bu anlamda KOSGEB’in Yeşil Sanayi Destek Programı’nı önemsiyor ve planlı şekilde bilgilendirme ve farkındalıklara devam ederek danışmanlık hizmetleriyle desteklenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“YEŞİL DÖNÜŞÜME FAİZSİZ GERİ ÖDEMELİ DESTEK”

Destekler hakkında bilgi paylaşan KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, TÜBİTAK ve Dünya Bankası’nın da içinde olduğu her iki çağrının da proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ay ödemesiz olmak üzere dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte faizsiz geri ödemeli olduğunu söyledi. İlk olarak Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısına değinen Peker şu bilgileri verdi:

“30 Kasım’a kadar başvuru süreci bulunan bu çağrıda program kapsamında desteklenen sektörler içerisinde yer alan KOBİ’lerin güneş enerjisi yatırımlarını destekliyoruz. Burada yeni olmaları şartıyla makine ve teçhizat destekleniyor. İşletmelerin findeks kredi notunun çok riskli olmamasını istiyoruz. Risk varsa çağrıda kabul etmiyoruz. Firmanın toplam hasılatının projenin toplam bütçesinden yüksek olmaması gerekiyor ve işletmelerin en az iki yıl önce kurulmuş olması bekleniyor.”

Bu çağrının proje süresinin 8-12 ay arasında olduğunu ve 14 milyon TL’ye kadar destek verildiğini kaydeden Peker, destek oranını ise yüzde 60 olarak açıkladı.

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısında ise desteğin 4 milyon TL’ye kadar olduğunu bildiren Peker, KOBİ’lerin enerji verimliliği, su verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü ile endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konu başlıklarında hazırlayacakları projelerin desteklendiğini söyledi. Buradaki destek oranını yüzde 70 olarak bildiren Peker, makine ve teçhizat yanında yazılım, personel alım desteği, eğitim, belgelendirme gibi konuların da desteklenebildiğini bildirdi. Artık firmaların maliyet yerine verimliliklerini artırarak rekabet güçlerini artırabildiğine dikkat çeken Peker, bu nedenle ikinci çağrıyı çok önemsediğini de sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA