6 Şubat, ölenler için Anma Günü ilan edilsin | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

6 Şubat, ölenler için Anma Günü ilan edilsin


 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, "6 Şubat 2023 Depremlerinde Hayatlarını Kaybedenleri Anma Günü" ilan edilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Haber Merkezi

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, geniş bir coğrafyayı etkileyen depremlerde resmi açıklamalara göre 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği, 107.204 kişinin ise yaralı olduğu 6 Şubat gününün, ‘6 Şubat 2023 Depremlerinde Hayatlarını Kaybedenleri Anma Günü’ ilan edilmesi için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Dinçer verdiği kanun teklifi ile "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla meydana gelen ve “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen depremlerde hayatlarını kaybedenleri anmak ve deprem gerçeğini unutmamak için 6 Şubat gününün “6 Şubat 2023 Depremlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma Günü” olarak ilan edilmesi amaçlandığını" belirtti.

Dinçer'in kanun teklifinin genel gerekçesinde: “Ortaya çıkan ağır tablo Cumhuriyet tarihimizin en ağır felaketiyle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.

Son yıllarda birbiri ardına felaketler yaşıyoruz. Yaşanan her aşırı doğa olayı, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle afete dönüşerek büyük can ve mal kayıplarına neden olmuştur. 6 Şubat 2023'te "Asrın Felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız depremler bu felaketin en büyüğü olmuştur. Geniş bir coğrafyayı etkileyen depremde yüz binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla yaşanan 7.7 ve7,6 büyüklüğündeki depremler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizde. (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ) büyük yıkıma ve can kaybına yol açmıştır. Ortaya çıkan ağır tablo Cumhuriyet tarihimizin en ağır felaketiyle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Bu güne kadar yaşadığımız pek çok büyük depreme karşın ülkemizin, şehirlerimizin, binalarımızın, kurumlarımızın ve halkımızın depreme hazır olmadığı gerçeğini çok acı biçimde göstermiştir.

Kentsel dönüşüm projeleri deprem riski düşük alanlarda değil, rantı yüksek alanlarda kentsel dokuyu tahrip eden bir anlayışla ve yandaşlara sermaye aktarma aracı olarak kullanıldı

Bu yıkımın en büyük sebeplerinden biri müteahhitlerin ve iktidarın plansız bir sanayileşme ve kentleşme kalkınma modeli olarak benimsenmesidir. Bir diğer sebep de sermaye birikimi için ucuz iş gücü ve ucuz altyapı anlayışına fazla kazanç peşine düşmesidir. Bugün yaşanan tablonun sorumlusu da bu anlayışın sürücüsü olan ve iktidarda olduğu 20 yıl boyunca şehirlerimizi depreme hazır getirmeyen ve afetle mücadele konusunda üzerine düşeni yapmayan siyasi iktidardır. Mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı, eğitimi niteliksizleştirerek, kentsel dönüşüm projeleri deprem riski düşük alanlarda değil, rantı yüksek alanlarda kentsel dokuyu tahrip eden bir anlayışla ve yandaşlara sermaye aktarma aracı olarak kullanıldı. Rant uğruna kontrolsüz, denetimsiz, kaçak yapı ve çarpık kentleşmeye göz yumarak yaşanan felaketlerin nedenlerini ve sonuçlarını gizlemeyi yönetim politikası haline de getirmiş olan siyasi iktidar, depremin de kayıplarını tam olarak açıklamış değildir.

Bugün verilen sözler tutulmamıştır.

Aradan bir yıl geçti ve birçok depremzede halen konteyner ve çadırlarda kış koşullarının ağırlığı ve yüreklerindeki acılarla hayatta tutunmaya çalışmaktadır. Ne yazıktır ki vatandaşlarımızın bir çoğu kaybettikleri yakınlarının mezarının dahi nerede olduğunu bilmiyor. Bugün verilen sözler tutulmamıştır. Yaşanan bu deprem felaketinin unutulmaması ve unutturulmaması için her yılın 6 Şubat gününde hayatını kaybedenleri anma günü ilan edilmesi amaçlanmıştır” ifadeleri yer aldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA