Mersin’deki metal işçilerine destek artıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’deki metal işçilerine destek artıyor


 

Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ işletmesinin Düzce ve Mersin’deki fabrikalarında greve çıkan işçilere EMEP ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformundan destek geldi.

Hediye Eroğlu

 

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Erciyas Çelik Boru’nun Düzce ve Mersin’deki fabrikasında yaklaşık 160 işçinin, toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grev sürüyor. Emek Partisi İl örgütü ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformu dayanışma ziyaretinde bulundu.

 

NE OLMUŞTU?

17 Ekim 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 14 Ocak 2024 tarihinde uyuşmazlıkla neticelenmiş, arabulucu raporunun tebliğinin ardından sendika 31 Ocak 2024 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı almıştı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu'nun açıkladığı teklif ise şu şekildeydi: “1 Ocak 2024 tarihinden itibaren; saat ücretleri 65 TL’nin altında olan üyelerimizin saatlik ücretleri 65 TL’ye çıkarılacak, üzerine seyyanen 77 TL zam yapılacak. Her kıdem yılı için saatlik ücretlere 2,5 TL (37,5 TL/saati geçmemek üzere) eklenecek.

Buna göre, ilk 6 aylık dönem için talebimiz, yüzde 121 artıştır. Bu işyerinde ortalama net ikramiyeli ücret 17.595 TL’dir. Talebimiz, ortalama net ikramiyeli ücretin 36.590 TL’ye çıkarılmasıdır.

Ayrıca asgari ücret koruması, geçen dönem kayıpların telefi edilebilmesi için 1 maaş zamlı ücretin prim olarak işçilere verilmesi, fazla çalışma ücretlerinin artırılması, gelir vergisi kesintisinin telafisi için temmuz ayından itibaren erzak fişinin kıdeme göre sözleşmede yer alması taleplerinde bulunduk.

Diğer 6’şar aylık dönemler için ise talebimiz 6’şar aylık enflasyonun üzerine 4 puan refah payı konulması.

Bu teklifimize karşılık işverenin son ücret zammı teklifi ise yüzde 85 oranında olacak”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA