Mersin’den insanlığa barış ve kardeşlik çağrısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’den insanlığa barış ve kardeşlik çağrısı


 

15. Mersin Uluslararası Müzik Festivali ile dünyamızın ve ülkemizin bugünlerde en çok ihtiyacı olan barış ve kardeşlik çağrısı, Beethoven’in 9’uncu Senfonisi ile yapıldı.

Gecede festival ödülleri de sahiplerini buldu. Prof. Rengim Gökmen, Prof. Dr. Isabella Caneva, Laçin Akyol ve Eray İnal ödül alan isimler oldular.

Hediye Eroğlu

Engeller onu yıldırmadı, aksine daha da çok çalışmaya itti. Ve neticesinde elde ettiği başarılarla dünyaca tanındı: Udwıg Van Beethoven…

Almanya'nın Bonn kentinde 16 Aralık 1770'te doğdu. Zor bir çocukluk geçirdi. 30'lu yaşlarında duyma problemi yaşamaya başladı. Hayatının son yıllarında ise işitme duyusunu tamamen yitirdi. Fakat tartışmasız tüm zamanların en büyük besteci ve piyanistlerinden biri olan Beethoven, çalışmaya devam etti. Ve 9'uncu Senfoni gibi en meşhur eserlerini tamamen sağır olduktan sonra verdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde 1971 yılında Beethoven'ın 9. senfonisinin ‘Neşeye Övgü’ bölümünün Avrupa Birliği'nin resmî marşı olması konusundaki öneriler kabul edildi.

 

Kardeş olun ey insanlar,

Bunu ister tanrımız!

Bu dünyada herşey geçer,

Yanlız sana dost kalır.

İnsanlığa doğruluğa,

Göğsünü aç korkma sakın.

Hür doğmuştur insanoğlu,

Hür yaşamak hakkıdır.

 

B yıl 15’incisi düzenlenen Mersin Uluslar arası Müzik Festivali’nin açış konseri de Beethoven'ın bu ölümsüz eseri ile gerçekleştirildi. Dünyamızın ve ülkemizin bugünlerde en çok ihtiyacı olan barış ve kardeşlik çağrısı, Beethoven'in 9’uncu Senfonisi ile yapıldı. 

Mersin Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Vali Özdemir Çakacak, CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ve çok sayıda müziksever katıldı.

Konser öncesi söz alan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, “Amacımız tüm Mersin'e ille de klasik müziği sevdirmek değil. Yerelden evrensele, öz müziğimiz türkülerimiz ve her şeyle, çok seslilikle, yalnız müziği değil, sizleri, hepimizi, dünyayı çok seslilikle buluşturmaktır” dedi.

 

İYİKİ VARSINIZ

Konuşmaların ardından ödül takdimi gerçekleştirildi. Festival Sanat Ödülü; Prof. Rengim Gökmen’e, Festival Kent Ödülü; Prof. Dr. Isabella Caneva’ya, Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü; Laçin Akyol'a ve festival kapsamında; ‘Mersin Yumuktepe İçin Müzik Arıyor’ sloganıyla düzenlenen ‘6. Beste Yarışması’ birincisi Eray İnal’a ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

 

BÜYÜLEDİLER

Ödül töreninden ardından Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu sahne aldı.

Ünlü şef Rengim Gökmen yönettiği konserde, soprano Bengi İspir Özdülger, mezzo soprano Ezgi Karakaya, ile tenor Aykut Çınar, alkışlar eşliğinde, ünlü Alman klasik müzik bestecisi Ludwig van Beethoven'ın 'Beethoven - 9. Senfoni'sini sundu.

Koral senfoniler içinde dünyanın hemen her yerinde en büyük ilgiyi gören, en çok sunulan eserlerin başında gelen 9'uncu Senfoni, Mersinli müzikseverleri de büyüledi. Konserin sonunda performanslarıyla göz dolduran sanatçılar, alkış yağmuru eşliğinde sahneden ayrıldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA