Limon üreticisi dertli | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Limon üreticisi dertli


 

Erdemli’de, hasadı devam eden Limonun para etmemesi üreticisini üzüyor. Dalında 4 TL. ye kadar düşen limonun geleceği endişe verirken, üreticiler limona sahip çıkılması için siyasilerden destek istedi.

Haber Merkezi

 

Türkiye’nin limon deposu olan Mersin’in Erdemli ilçesinde limon hasadı devam ediyor. İlçenin ekonomisini etkileyen ve çiftçinin geçim kaynağı olan limonun dalındaki fiyatı düşük olması ve alıcının olmaması nedeniyle limon üreticileri dertli.

 

DALINDA 4 TL

Erdemli’nin Tabiye mahallesinde limon üreticiliği yapan Sabri Kar, “Limon bu yıl üreticisini üzüyor. Dalında şuanda 4 TL. den limon satılıyor anda da alan yok. Limon bu ilçenin mihenk taşıdır. Limonu olana önceden ağa derlerdi. Limonun bir sorunu olduğu zaman Ankara’ya gidilir, siyasilerle görüşülür bir yol bulunup limonlarımız değerlendirilirdi. Ama şimdi kimse limoncunun derdi ile ilgilenmiyor: Limon yevmiyeleri-600-700 arasında gidip geliyor. Bizlerde güç bela arkadaşlarımıza rica ederek 550 TL. den hasat ediyoruz. Limonun dalında kilosu işçilik bizden olursa 6 TL. işçilik tüccara ait olursa 4 TL. den satılıyor. Bu fiyat limon üreticisini kurtarmaz. İlacı, gübresi, tacı , işçiliği gibi bir çok gider kalemi var. Limon bu şekilde giderse ilçemizde limon üreticisi kalmayacak. Limoncunun sahibi kalmadı. Limon üreticisi kendi haline bırakıldı. Bizim isteğimiz limona sahip çıkılması ve limonun değerlenmesidir. Siyasilerimiz ihracat yoluna bakması gerekiyor. Pazarda markette 20-30 TL. den satılan limon niçin dalında 4 TL. den satılıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Limoncu derdini çekecek aracılar karını alacak. Böyle bir uygulama olmamalı. İnşallah limona sahip çıkılır ve bu gidişat sona erer” dedi.

 

“LİMONCUYA SAHİP ÇIKILSIN”

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ise, “Erdemli ülkemizin limon deposudur. Burada çiftçimizin büyük bir bölümünün geçim kaynağı limondur. Limon para etmez se üreticimiz zarar eder. Limonlarımız para ederse ilçe ekonomimiz gelişir ve hem esnafımız hem de üreticimiz mutlu olur. Piyasada para dönmesi için limonun para etmesi gerekiyor. Şuanda dalında 4-5 TL. den limon satılması kabul edilemez. Biz istiyoruz ki bu limoncuya sahip çıkılsın. İlçemizin simgesi limona sahip çıkılsın. Kaç yıldır limon üreticimiz fiyat konusunda dertli. İnşallah limona sahip çıkılır ve limon para eder. Bu şekilde devam ederse ilçede limon kalmayacak. Üretici zarar ettiği bir ürünü artık yapmaz. Başka alternatif ürüne yöneliyorlar. Onun için limonumuza sahip çıkılması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA