Musalı, Darısekisi ve Evrenli’ye krom ocağı tehdidi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Musalı, Darısekisi ve Evrenli’ye krom ocağı tehdidi!


 

Mersin’de Toroslar’ı delik deşik etmek isteyen maden firmaları bu defa Musalı, Darısekisi ve Evrenli Köylerini gözüne kestirdi. Anavarza Madencilik Firması’nın, iki etaptan oluşacak 24 hektara yakın alanda yapacağı 3 köyü etkileyecek krom ocağı için ÇED süreci başlatılırken söz konusu bölge Çevre Düzeni Planında orman ve tarım alanı olarak işaretli!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Toroslar taş ve maden ocakları ile kuşatılmaya devam ediliyor. Çok sayıda köyde açılmak istene ocaklara ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) çalışmalarına karşı mücadele sürerken Toroslar’ı delik deşik etmek isteyen maden firmaları bu defa Toroslar ilçesi Musalı Köyünü gözüne kestirdi.

 

ORMAN VE TARIM ALANLARI MADENCİLİĞE KURBAN GİDİYOR

Anavarza Madencilik Firması’nın, iki etaptan oluşacak 4 hektara yakın alanda yapacağı krom ocağı için ÇED süreci başlatıldı.

Mersin il merkezinin yaklaşık 17 km kuzeyinde ve Toroslar İlçe merkezinin yaklaşık 13,5 km kuzeyinde yer alan proje alanının birinci kısmı 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında orman alanı içerisinde ve ikinci kısmı ise tarım alanı içerisinde kalmakta.

 

OCAĞA EN YAKIN YERLEŞİM 50 METRE UZAKLIKTA

Proje alanının yaklaşık 2 km doğusunda Musalı, yaklaşık 1,3 km güneybatısında Evrenli ve yaklaşık 1,2 km batısında Darıseki Mahalleleri bulunurken ocağın birinci poligonuna en yakın yapı yaklaşık 56 metre kuzeybatısında ve ikinci kısımda ise en yakın yapı yaklaşık 200 m kuzeybatısında bulunan Musalı Mahallesinde yer alıyor.

 

ÖMRÜ 10 YILLIK!

Üretimin kapalı işletme yöntemi uygulanarak yapılması planlanan proje kapsamında 1 adet galeri açılması planlanıyor. Galeriler ile cevherin bulunduğu damar takip edilerek ilerleme gerçekleştirilecek.

Yapılan kazının yüzde 90’ı tüvenan cevher ve yüzde 10’u pasa olurken rezerv miktarının öncesinde tespit edilmesi zor olan projenin ömrü 10 yıl olarak hedefleniyor. Proje kapsamında yıllık 84 bin ton üretim yapılması planlanıyor.

 

SAĞLAYACAĞI İSTİHDAM SADECE 10 KİŞİ

Proje konusu alanın seçilmesinde bölgenin krom temin edilebilecek jeolojik yapı içerisinde olması, yakın çevrede uygun ve kaliteli rezerv oluşumu ve proje alanındaki mevcut rezervin uzun yıllar yapılacak üretim için yeterli oluşu öne çıktı.

Projenin yatırım maliyetini makine ve ekipman giderleri ile diğer giderler ile birlikte 6 milyon 110 bin 500 TL olurken yılda 12 ay, ayda 25 gün ve günde 8 saat çalışılması hedeflenen proje kapsamında sadece 10 personelin çalıştırılması planlanmakta.  


AFET RİSKİ HESAPLANMAMIŞ!

Öte yandan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün görüş yazısında projeye dair hazırlanan ÇED Dosyasında alanın 'Doğal Afet Durumu' alt başlığının ve bu başlık altında proje alanında olası afet riskleriyle ilgili yeterli açıklama ve taahhütlerin bulunmadığına dikkat çekildiği görüldü.

Konuyla ilgili müdürlük yazısında; “Bahse konu Proje Tanıtım Dosyasında uydu görüntüsü olarak verilen proje alanı sınırları müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılan gözlemsel olarak incelenmiş, proje alanının topoğrafik ve jeolojik şartları nedeniyle heyelan ve kaya düşmesi afet risklerini taşıdığı değerlendirilmiştir.

Söz konusu afet risklerinin azami ölçüde dikkate alınacağı, proje alanı ve yakın çevresinin Jeolojik ve topoğrafik özellikleri dikkate alınarak, sağanak ve uzun süreli yağışların oluşturacağı sel, su baskınlarına karşı yeterli temel ve yüzey drenaj (su tahliye yolları) sisteminin yapılacağı, heyelan (toprak kayması), mevcut düşme riski bulunan ve faaliyet sırasında oluşacak kaya düşmesi ve/veya kayması, patlatmalar sonucu taş sıçramaları, yangın çıkartma ve/veya yangınlardan etkilenme durumlarına karşı tüm tedbirlerin alınacağı, olası diğer afet risklerinin asgariye indirilmesi için azami özen gösterileceği, gerekli tedbir ve iyileştirmelerin yapılacağı, Türkiye Deprem ve Bina yönetmeliğine uyulacağı, afet tehlikelerine karşı Afet Acil Eylem Planının uygulanacağı, tatbikatlarla da destekleneceği ve bu bağlamda herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet verilmeyeceğiyle ilgili taahhüt ve hususların, süreç içerisinde hazırlanacak olan Nihai Proje Tanıtım Dosyası'nın II. bölümünde yer alan projeye ait alanların 'Doğal Afet Durumu' başlığı altında detaylı olarak verilmesi gerekmektedir” denildi.

 

PROJE SAHASI, YABAN HAYAT VE BİTKİ TÜRLERİ İÇİN KORUMA ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 7. Bölge Müdürlüğü ise talep edilen alanın ve çevresi koruma altına alındığını, yaban hayvanları için uygun habitatları barındırdığını ve bitki türlerinin varlığı tespit edildiğini işaret etti. Müdürlük projeyle ilgili inceleme isteyerek, “Proje alanının Evrenli, Darısekisi ve Musalı yayla yerleşim alanlarına yakın konumda bulunduğu anlaşılmakta olup, ruhsat alanı içerisinde yürütülecek faaliyetlere ilişkin olarak görüntü, gürültü, titreşim vb. etkenlerin yerleşim yerlerine olası çevresel etkilerinin Şube

Müdürlüğünüzce irdelenmesi gerekmektedir” uyarısı yaptı.

 

PATLATMA, TOZ, SU KAYNAKLARI!...

Zemin titreşimlerine, heyelan veya toprak kaymasına neden olabilecek patlatma yapılacak proje ortaya çıkacak yüksek miktarda gürültü, toz ve su kaynaklarının tüketilmesi ile de yer altı kaynaklarını tehdit edecek.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA