Hurdacılar organize sanayi bölgelerinde toplanmalı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hurdacılar organize sanayi bölgelerinde toplanmalı


 

Kendilerini en iyi çevreciler olarak tanımlayan hurdacılar, geri dönüşüm konusunda Mersin’de bilinç oluşturulması ve organize bir sitede toplanarak, faaliyet göstermek için yetkililere seslendi! MTSO Geri Dönüşüm, Plastik ve Kimya Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mahmut Dağ, geri dönüşüm maddelerin

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 35 No’lu Geri Dönüşüm, Plastik ve Kimya Meslek Komitesi üyeleri geri kazanım işi ile iştigal eden tüm firmaların organize sanayi bölgeleri gibi organize bölgelerde toplanmasını talep ediyor. 
Komite Başkan Yardımcısı Mahmut Dağ, sektöre ilişkin MTSO Gazetesi’ne değerlendirmeler yaparak, sorunları ve beklentilerini anlattı. Başta hurdacılar olmak üzere geri dönüşümle uğraşan esnafın özellikle OSB’lerde toplanması gerektiğini kaydeden Dağ, Sanayi Bakanlığı’ndan bu konuda izin beklediklerini söyledi. “Unutulmamalıdır ki hurdacılar en iyi çevrecilerdir” diyen Dağ, “Geri kazanımın ara koridorunu oluşturan bağlantı olduğumuz bilinmeli. Bu konuda devletten destek bekliyoruz” dedi.

KAYITDIŞILIKTAN ŞİKAYETÇİLER
Öte yandan kayıtdışılıktan da şikayetçi olan Mahmut Dağ, sektörde faaliyet gösterenlerin yarısına yakınının kayıtdışı çalıştığını anlattı. Şehirlerde, mahallelerde çok sayıda kayıtlı ve kayıtsız toplayıcı olduğunu ifade eden Dağ, şunları söyledi: “Bu noktada özellikle hurda sektöründe önemli sorunlar yaşanıyor. Hurda sektöründe kayıtdışı çalışan birçok insan bilgisizlik nedeniyle eline geçen atık metalin patlayıcı veya yanıcı tank, tüp, top, mermi, basınçlı LPG tüpleri, otomobil hava yastığı, yağlı ya da gazlı amortisör gibi atıl metalleri ayırt edemeyerek patlatıyor. Bu durum yangınlara hatta ölümlere sebep oluyor. Ayrıca kayıtdışı çalışan toplayıcılar devlete de hiçbir katkı sağlamadığı gibi görüntü kirliliği de oluşturuyor.”

“ATIK KODLAMA SİSTEMİ DÜZENLENMELİ”
Öte yandan atık kodlama sisteminde çeşitli sıkıntılar yaşandığına değinen Mahmut Dağ, bazı ihalelerde sorunlar yaşandığını anlattı. Kamu kurumlarının satışa sunduğu atık cinsine başka atık kodu verdiğini, özel sektör firmalarının ise farklı kod verdiğini kaydeden Dağ, bunlara bir düzenleme getirilmesi gerektiğini ifade etti. Atık kodlama sisteminin azaltılarak şeffaflaştırılması gerektiği önerisini getiren Dağ, “Örneğin dağıtım trafosu atık kodu başka, akım trafosu atık kodu başka olmamalı” dedi.

HURDACILAR, İTHALAT YETKİSİ İSTİYOR
Bir diğer sorun olarak hurdacıların doğrudan hurda ithal etme yetkisine sahip olmamasını gösteren Mahmut Dağ, ancak ithalatın ihtiyaç belgeli firmalar adına gerçekleştirilebildiğini anlattı. Bu durumda hurdacıların ihtiyaç belgeli firmalara bağlı kaldığına değinen Dağ, hurdacının devre dışı bırakılıp emeğinin karşılığını alamadığını söyledi. Dağ, bu konuda toplama, ayırma lisansı olan firmaların da hurda ithal edebilmesinin önünün açılmasını beklediklerini anlattı.
Bu alandaki son sıkıntı olarak fiyat dalgalanmalarına değinen Dağ şöyle konuştu: “Piyasalarda demir çelik sektöründe çok büyük fiyat dalgalanmaları olmaktadır. Hurdacılar da dev izabe hurda eritme fabrikalarına bağlı çalışır. Bu dev fabrikalar da çok büyük tonajlarda stok hurda bulundurmak zorunda ve maliyetleri çok yüksek olduğu için belirsiz fiyat politikası bir anda zarara dönebiliyor. Bu zararlar hurdacılara da yansıyor. Bu nedenle çok sayıda batan firma oluyor. Bunun önüne geçmek için fiyat konusunda istikrar için devletimizden destek istiyoruz.”

“YÜKSEK ENERJİ MALİYETLERİ AZALTILMALI”
Fiyat istikrarsızlıkları yanında girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sektörün rekabette zorlandığına da değinen Mahmut Dağ, geri dönüşüm tesislerinde ya da plastik sektöründe sanayicinin en büyük sorununun yüksek elektrik faturaları olduğunu anlattı. Kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma, dağıtım bedelleri gibi giderlerin kaldırılmasını talep ettiklerini kaydeden Dağ, “Sanayi sicil belgesine sahip firmalar elektrikte yüzde 20 indirim alıyor. Bunun KDV’si çıkınca yüzde 16’lara geliyor. Ancak son zamlarla birlikte bu durumun cazibesi de kalmadı” değerlendirmesini yaptı. Elektriğin yanı sıra sektörde su tüketiminin de yoğun olduğunu dile getiren Dağ, sanayicilere özel su faturalarında da indirim beklediklerini söyledi.

“GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİ OTURTULMALI”
Geri dönüşüm sektörünün önemine değinerek bu alanda bir bilinç oluşturulması gerektiğine de işaret eden Mahmut Dağ, Mersin’de ise tam anlamıyla bir geri dönüşüm bilinci oturmadığını söyledi. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma yürütmek istediklerini vurgulayan Dağ, “Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’ın Tarsus’taki çalışmalarını biliyoruz. Kendisi bu alanda oldukça tecrübeli bir başkan. Biz de tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz” dedi. Her çöp konteynırı yanına kağıt, cam ve plastik kutuları konulması gerektiğini ifade eden Dağ, bu yöndeki çalışmaların başladığını ancak halen yeterli olmadığını anlattı. Geri dönüşüm malzemelerinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini de dile getiren Dağ, aksi halde bunların ayrıştırılması sırasında da önemli bir işgücü kaybı yaşandığına dikkat çekti.
Bir ton kağıt ve kartondan elde edilen geri dönüşüm sayesinde 17 ağacın kesilmesinin önüne geçildiğini kaydeden Dağ, cam şişelerin doğada 4 bin, plastiklerin bin yılda yok olduğunu, bunların toplanarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Bu noktada halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dağ, bunun için çeşitli kampanyalar yapılabileceğini anlattı.

“REKABET EDEMEYİNCE İHRACATA YÖNELEMİYORUZ”
Plastik sektörüne yönelik değerlendirme de yaparak hammadde olarak dışa bağımlılıktan yorulduklarını anlatan Mahmut Dağ, kimyasal maddeleri yurtdışından getirmenin maliyetleri artırdığını söyledi. Dolar ve Euro’daki artışların sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Dağ, maliyetlerin arttığını ancak bu artışları ürünlere yansıtamadıklarını söyledi. Türkiye’de üretimi olmayan hammaddelere büyük vergiler geldiğini açıklayan Dağ, bunların başında ise petrokimya ürünlerinin yer aldığını söyledi. Türkiye’de şu anda yüzde 15 yerli hammadde kullanıldığını, yüzde 85 dışa bağımlı olduklarını kaydeden Dağ, yatırımların önünün açılması gerektiğini söyledi. Dağ, Mersin’in liman kenti olmasına rağmen yüksek maliyetler nedeniyle rekabetçi olmadıklarını ve ihracata yönelemediklerini sözlerine ekledi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA