‘Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz!’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz!’


 

Tarsus’ta evli olduğu Murat Biçer tarafından vahşice katledilen 7 aylık hamile Serap Biçer için sokağa inen kadınlar, “Öfkeliyiz, isyandayız!” diyerek artık bir kişi daha eksilmek istemediklerini dile getirdi.

REŞİT DOĞAN

 

Tarsus’ta evli olduğu erkek tarafından katledilen Serap Biçer için sokağa çıman kadınlar vahşi cinayeti protesto etti.

Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısı ile Yarenlik Alanında bir araya gelen kadınlar, “Katledilen kadınlar isyanımızdır, erkek adalet değil, gerçek adalet” afişi açarak, taşıdıkları pankartlar ve sloganları ile iktidara seslendi.

 

“ÖFKELİYİZ, İSYANDAYIZ! BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEK İSTEMİYORUZ!”

Platform adına basın açıklaması yapan Hamdiye Kırıcı da, “Öfkeliyiz, isyandayız!” diyerek artık bir kişi daha eksilmek istemediklerini dile getirdi.

“Dün bir kadın daha erkek şiddeti ile aramızdan alındı” diyen Kırıcı, “Bolatlı Köyünde Serap Biçer evli olduğu erkek tarafından katledildi. Gasp ve cinayet suçundan 24 yıl hapis yatıp, 8 ay önce cezaevinden çıkan Murat Biçer 7 aylık hamile eşini öldürdü. Daha sonra 5 yaşındaki torununu alarak kaçtı. Saatler sonra yakalandı.

 

“ERKEK İKTİDARDAN GÜÇ ALAN ERKEKLER HER GÜN KADINLARI ÖLDÜRÜYOR”

Bu ülkede erkek iktidardan güç alan erkekler her gün kadınları öldürüyor.  2021 yılında 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 217 kadının ise ölümü şüpheli. 2022 yılında 334 kadın cinayeti, 218 şüpheli ölüm. 2023 yılında ise 315 kadın cinayeti, 248 şüpheli ölüm gerçekleşti. Şüpheli ölümlerin çoğu intihar olarak kayıtlara geçiyor, birçoğu yüksekten düşme şeklinde. Bu cinayetlerin hiç biri tesadüf değil! Bu cinayetlerin hiçbiri münferit değil!

 

“KADINLARI KORUYAN YASALAR UYGULANMIYOR”

Erkekler kadınları öldürüyor çünkü bu ülkede kadınları koruyan yasalar uygulanmıyor, uygulanmadığı gibi tartışmaya açılıyor. Cezasızlık, haksız tahrik indirimi, iyi hal indirimi ile erkek yargı kararları şiddet uygulayan erkekleri cesaretlendiriyor. Kadın düşmanlığı bu ülkede iktidarın en tepesinden örgütleniyor. Bu düzen, bu iktidar adeta kadınların canına kast etmiş durumda. AKP’nin 21 yıllık iktidarının kadın düşmanı politikaları bize artan erkek şiddeti olarak dönüyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin 4 gün önce ‘İstanbul Sözleşmesi ile cinayetlerin ilgisi yok. Sözleşme varken de işleniyor, yokken de işleniyor. Yeterince cezası var’ dedi. Bekir Şahin’e soruyoruz: Bu fikriniz hangi verilere dayanıyor. Devlet kadın cinayetlerinde hiçbir istatistiki veri tutmazken, kadın örgütlerinin verilerine de kulak tıkıyor.

 

“6284’Ü UYGULAYIN. İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ TEKRAR UYGULAMAYA KOYUN”

Bizler yıllardır İstanbul Sözleşmesi’nde de olduğu gibi ‘öncelikle şiddeti önleyin’ diyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin amacı kadına yönelik şiddeti önlemektir. Devlete önleyici politikalar uygulama sorumluluğu yükler. Yasa değişiklikleri tartışmaları yapmayı bırakın da var olan yasaları, 6284’ü uygulayın. İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar uygulamaya koyun.

Bu ülkede her gün kadınlar öldürülüyor. En çok da en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Kadın cinayetlerine baktığımızda failler çoğunlukla ailedeki erkekler.  Kadınlar eş, eski eş, boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürülürken iktidar daha da aile politikalarına sarılıyor. Nafaka tartışmaya açılıyor. 6284 hedef alınıyor. Büyük aile buluşmaları düzenleniyor. Anayasa değişikliği tartışmaları yapılıyor.

 

“KADINLARIN HAYATLARI PAHASINA YÜRÜTTÜĞÜNÜZ AİLE POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİN!”

Daha 4 gün önce Adalet Bakanlığı tarafından Türk Medeni Kanunu çalıştayı yapıldı. Şimdi de Medeni Kanun tartışmaya açılıyor. Medeni kanuna dokunmanıza izin vermeyeceğiz. Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kadınların hayatları pahasına yürüttüğünüz aile politikalarından vazgeçin!

Yıllardır söylüyoruz: Eşitlik olmadan adalet olmaz! Erkek şiddetini önlemek için toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır. İktidarın eşitliği reddeden politikaları erkek şiddetinin temelini oluşturuyor.

 

“EŞİTSİZLİK DİNCİ GERİCİLİKLE, DİYANET AÇIKLAMALARIYLA MEŞRULAŞTIRILIYOR”

Bu eşitsizlik dinci gericilikle, diyanet açıklamalarıyla meşrulaştırılıyor. İktidar şiddeti önlemek için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak birimler kurmak yerine bu eşitsizliği derinleştirmek üzere mekanizmalar kurmayı tercih ediyor. Her yere aile irşad büroları açıyor, buralarda şiddet gören kadınlara sabırlı olması örgütleniyor. Fetvalarıyla yıllardır kadınları hedef alan Diyanet 2 gün önce de resmi sitesinden kadınların kocalarının isteklerine itaat etmesini ve kadınların çalışmasının eşinin iznine tabi olduğunu açıkladı. Diyanet fetvalarına da güç aldığı iktidara da itaat etmiyoruz. Hayatlarımız için laiklikten vazgeçmiyoruz.

Serap Biçer’in ve katledilen, şiddete uğrayan her bir kadının faillerini tanıyoruz. Öfkemiz büyük, isyanımız büyük! Kadın cinayetleri son bulana kadar, kirpiği yere düşen her bir kadının hesabını sorana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz! Yaşasın kadın dayanışmamız! Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz!” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA