Belediye başkanlarına MIP’e karşı mücadele çağrısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Belediye başkanlarına MIP’e karşı mücadele çağrısı!


 

Mersin Limanı’ndaki genişleme projesine karşı 8 Ocak Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapacak olan Mersin Çevre Platformu, tüm belediye başkanlarına MIP’e karşı mücadele etme çağrısı yapacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de yüzde 90’ı yabancılara ait MIP şirketinin liman genişleme projesine karşı mücadele sürerken seçim öncesi siyasilere baskı yapılması için bir dizi eylem planı hayata geçirilmesi için karar alındı. Kararlar ve ek olarak yapılacaklar Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesince düzenlenen, “Cumhuriyetin 100. Yılına Girerken Halkla buluşma Toplantılarının” 9’uncusu olan, “Mersin Limanı Genişleme Yatırımının Kent Yaşamına ve Çevremize Etkileri” başlığıyla düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “İlgililer kent suçu işliyor çünkü sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı elimizden alıyorlar” diyerek, kente mücadele çağrısı yaptı.

 

DOĞU AKDENİZ KİRLİ SANAYİ YATIRIMLARI İLE KUŞATILDI

Son 20 yılda Doğu Akdeniz havzasının kirli sanayi yatırımları ile kuşatıldığını söyleyen Aslan, “Oysa bu havayı, suyu ve topağı kirleten teknolojileri Avrupa artık kurmuyor. Çünkü bu kirlilikten kaynaklı insanları sağlığı bozuluyor. Sözde gelişmiş bu ülkeler kendi halklarının sağlığını korumak için başka ülkelere bu kirli teknolojileri destekliyor ve başka halkların sağlığını tehdit ediyor.

Siz de kendi ülkenizde kirli yatırımlarla fabrikalar kurup istidam sorununu çözerken diğer yandan dağları delik deşik ederek örneğin çimento hammaddesi için üretim yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.  

Bugün dünyada çok ciddi bir kuraklık yaşandığını ve bu durumun da Türkiye’de en fazla Doğu Akdeniz’de yaşandığını belirten Başkan Aslan, “Çünkü kirli sanayi yatırımları o kadar çok yapıldı ki emisyonlar arttı” dedi.

 

MERKEZDEKİ 400 BİN NÜFUS NEFES ALAMAYACAK

Atatürk Parkı’nın bu zihniyetin ürünü olarak ortaya çıktığını vurgulayan Sabahat Aslan, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bilimsel olmayan yatırımlar yapılmıyor. Çünkü kürese ısınma ve iklim değişikliği artık gezegeni bitirme, varlıkları ortadan kaldırma durumuna getirdi. Susuzluk, gıda krizi artık kapıda değil bizzat yaşıyoruz. Temiz hava solumak artık çok güç.

Atatürk Parkında genişleme projesi ile ilgili 176 bin metrekarelik bir dolgu alanı yapılacak. Bunun için de 4 milyon 185 bin ton taş getirilecek. Bu taşlar taşınırken parkta oluşacak trafik kent merkezinin havasını çok ciddi bir şekilde kirletecek. İnşaat aşamasında dahi ciddi bir kirlilik oluşacak. Mersin merkezde her gün ortalama 400 bin kişilik bir nüfus oluyor. Bu nüfus mutlak bu kirli havayı soluyacak.

İnşaat aşamasında oluşacak toz ve gürültü 6-7 mahalleyi çok ciddi bir şekilde etkileyecek, hepimizin sağlığı bozulacak. Ne adına sermaye daha fazla para kazansın diye. Ama biz bunu kesinlikle kabul etmeyecek ve mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

 

 

 

 

MÜCADELE İLE 2 TAŞ OCAĞI PROJESİ İPTAL ETTİRİLDİ

Projenin hem kente, hem de sağlığa çok ciddi zararlar vereceğini dile getiren Aslan, “Hukuki mücadeleyi kaybettik ama demokratik mücadelemiz sürecek. Herkes umutsuz ama umutlanmalıyız. 6 mahalledeki taş ocaklarının 2’sini eylem ve etkinliklerle iptal ettirdik. Demek ki güçlü eylemler ile iptal söz konusu. Güçlü yatırımlar bu kirli yatırımların yapılmasını etkiliyor. Mersin’de bunun meşalesini yakarsak biz bu projeyi engelleyebiliriz. Mevcut Atatürk Parkının elimizden gitmesinin yanında şuanda yapılacak proje limanın kapasitesini yüzde 50 attıracak. MIP yüzde 50 daha fazla kazanacak. Başka alternatif varken sadece MIP, 40 trilyon para ödememek için 1 trilyon ile bu işin yapımına ‘evet’ dedi. MIP, 1 trilyon harcayarak bizim sırtımızdan, sağlığımızı bozarak trilyonlarca para kazanmak istiyor. Hep birlikte mücadele ederse kazanırız.

Bu kapsamda Çevre Platformu olarak Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak belediye başkanlarına projeye karşı mücadele çağrısı yapacağız. Daha sonra platform paydaşları Büyükşehir Belediye Başkanı ile bir görüşme yapmayı talep edecek” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA