Eczacılar isyanda! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Eczacılar isyanda!


 

Mersin’de eczacılar kar marjlarını düşürmekten ve sanayinin cebini doldurmaktan öteye gitmeyen yetersiz zam uygulamalarının yanı sıra bir de ilaç dağıtım kanallarının çalışma şartlarını iskonto ve vade bakımından geriye çekmesi ile karşı karşıya bırakılmalarına isyan etti.

Haber Merkezi

 

Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, yaptığı yazılı açıklama ile yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

Son yıllarda içinde bulunduğumuz enflasyon ortamında; eczanelerin kapanma noktasına geldiğini söyleyen Aydın, bunun engellenmesi için yaptıkları tüm çağrıların cevapsız kalması ile eczanelerin kaderine terk edildiğini savundu.

 

ECZANELERİN KAR MARJI DÜŞTÜ, SANAYİCİNİN CEBİ DOLDU

“2009 yılında Dönemsel Avro Değeri 8 kat artmış olmasına rağmen İlaç Fiyat Kararnamesindeki baremler sadece 3 kat artırılmıştır” diyen Aliye Akgül Aydın, sonuç olarak; tek başına yapılan zamların, eczane kar marjlarını düşürmekten ve sanayinin cebini doldurmaktan öteye gitmediğini ifade etti.

“Tüm bunların yanında; ilaç firmaları, Kamu Kurum İskontosu uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçların sayısını her geçen gün artırarak, bu iskontoları ödemek için karışık sistemler tasarlayarak ve eczacıları bu sisteme zorlayarak eczacının karşısında yer almaya devam etmektedir” diyen Aydın, “İlaç firmaları ve ilaç dağıtım kanalları arasında çözümlenmesi gereken konuların, eczacılar ve eczane ekonomileri üzerinden giderilmeye çalışılması hizmet süreçlerini ciddi şekilde baltalamaktadır. Eğer çözüm sağlanamaz ise çok büyük bir halk sağlığı probleminin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

 

ALACAK 90 GÜN, ÖDEME 60 GÜN SONRA!

Ödemesini 90 gün sonra alacağımız 1000’den fazla kalem ilaçta, 60 günde ödeme yapmaya zorunlu tutulmaktayız. Hatta bu süre 45 veya 30 günde kadar düşmektedir. Eczanelerimizin zaten ekonomik bir çıkmazda olduğu bu süreçte, eczane ekonomilerine bir darbe de ödeme sürelerindeki bu farklılık vurmaktadır. Hatta bu 1000 kalem ilacı, hastalara nispeten daha fazla sunan eczanelerimiz dağıtım kanalları tarafından adeta gözden çıkarılmış durumdadır. Bu, bizler için kabul edilemez bir tavırdır! Ayrıca, bu ilaçlar çoğunlukla yüksek maliyetli onkoloji ilaçlarıdır. Elbette bizler bu darboğazdan geçerken sadece eczanelerimiz için değil; eczanelerimiz, ödeme süresi farklılıklarını finanse edememeye başladığında bundan etkilenecek olan hastalarımız için de tedirginiz. Çünkü yakın zamanda bu ilaçları karşılayabilecek ekonomik güçte eczane bulmakta zorlanacağız.

 

İSKONTO VE VADELER GERİ ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Tüm bu yaşanılan süreçlerde bir de ilaç dağıtım kanallarının çalışma şartlarını iskonto ve vade bakımından geriye çekmesi ile karşı karşıya bırakılmaktayız.

İlaç firmalarının ve ilaç dağıtım kanallarının kendi kazançlarını artırmaya çalışırken, gözlerini her fırsatta eczanelerimizin zaten yok olma noktasına gelmiş karlılıklarına dikmeleri kabul edilemez bir durumdur!

İlaç dağıtım kanallarının, eczaneler arasında sağladığı kar oranlarına göre ayrım yapmasını ve eczaneleri ekran kapattıracak zorlamalara maruz bırakmasını reddediyoruz!

Ses çıkarılmazsa öncülük ederiz, ses çıkarsa ilk biz vazgeçeriz politikasını artık kabul etmiyoruz!” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA