Limanda yoğunluk yok gecikme var! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Limanda yoğunluk yok gecikme var!


 

Mersin Limanını işleten MIP şirketinin iddia ettiği gibi bir sıkışıklık yaşanmadığı bakanlığın verileri ile ortaya çıkarken geciken işlemler çözüm bekliyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, yeni yılda limandaki sorunların hafiflemesini umduğunu söyledi.

 

DENİZCİLİKTE REKABET ZORLAŞACAK

Sektöre ilişkin açıklamalarda bulunan Lokmanoğlu, pandemi sürecinde artan talebe bağlı olarak verilen yeni gemi siparişlerinin yarattığı kapasite fazlası ve bu durumun getireceği rekabet koşullarının 2024 yılında zorluk yaşatacağını söyledi. Arz talep dengesinin kısa vadede toparlanmasının mümkün olmadığını kaydeden Başkan Lokmanoğlu, Süveyş Kanalı’ndaki güvenlik krizi ile Panama Kanalı’ndaki kısıtlamaların sektörün önündeki diğer zorlukların başında geldiğini belirtti.

 

MALİYETLER ARTIYOR

Cihat Lokmanoğlu, “Zira Kızıldeniz’de Husilerin ticaret gemilerine yönelik saldırıları nedeniyle konteyner hatlarının alternatif rotalar tercih etmesi, transit sürelerini ve maliyetleri artırdığı gibi navlunları da etkileyebilecektir. Benzer şekilde dünyanın en önemli su yollarından biri olan Panama Kanalı’nda kuraklık nedeniyle günlük gemi geçişlerinin kısıtlanması, gemi trafiğinde birikmelere neden olmakta ve şirketleri alternatif rotalar aramaya yöneltmektedir. Rota değişikliği ve varış sürelerinin uzaması bekleme ve yakıt maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bunların yanı sıra inovasyon, teknolojik gelişmeler ve yeni çevresel düzenlemeler önümüzdeki süreçte de sektörümüzün gündeminde olmaya devam edecek başlıklardır.

 

LİMANDA SIKIŞIKLIK ÇÖZÜM BEKLİYOR

Kentimiz özelinde değerlendirme yapmak gerekirse, Mersin Deniz Ticaret Odası olarak inşasını üstlendiğimiz denizcilik fakültesinin 2024 yılı içinde bitirilmesi ile Mersin’in eğitim ve altyapı anlamında önemli bir eksiğinin giderilmiş olacağını değerlendiriyoruz.

Öte yandan yıl boyunca etkilerini derinden hissettiğimiz Mersin Limanı’ndaki sıkışıklık sorununun süreç içerisinde hafiflemesini umuyoruz” dedi.

 

MIP, YENİ YATIRIMLAR İÇİN SIKIŞIKLIK MI YAŞATIYOR?

Öte yandan bölge iş dünyası yüzde 90’ı yabancılara ait Mersin Limanı İleticisi A.Ş.’nin (MIP), tepki geçen genişleme projesine zemin hazırlamak için ‘sıkışıklık yaşanıyor’ algısı yaratmak için işlemlerde gecikme yaşattığı iddiasında. Gecikmeler nedeniyle mağdur olduklarını savunan iş dünyası temsilcileri sorunun çözümü için yetkililerin devreye girmesin istiyor.

 

LİMANDA MIP’İN İDDİA ETTİĞİ GİBİ BİR YOĞUNLUK YOK!

Öte yandan MIP’in, Atatürk Parkı’na doğru genişleme projesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınması gündeme gelirken, geçtiğimiz günlerde yayınlanan ticari verilerde şirketin ileri sürdüğü bir yoğunluğun da yaşanmadığı ortaya çıktı.

İhracatçıların keyfi uygulamalar, fahiş fiyatlar ve gecikmeler nedeniyle ‘yeter artık bizi şu MIP’ten kurtarın’ diyerek isyan ettiği Mersin Limanı’nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023 yılının 11 ayında limanın konteyner elleçleme sayılarında düşüş var!

Mersin’e yılın ilk 11 ayında yükleme için uğrayan toplam gemi sayısında Türk bayraklı gemi sayısı 34 bin 801 olurken yabancı bayraklı gemi sayısı 821 bin 957 oldu.

Yüklemede Mersin’in toplam ihracatı 856 bin 755 bin ton olurken, kabotaj yükü 11 bin 52 oldu, transit yükleme ise 9 bin 472 ton olarak gerçekleşti. Mersin7in toplam yükleme miktarı ise yılın 11 ayında 872 bin 809 tona ulaştı.

Boşaltma kapsamında ise Mersin’e 43 bin 129 Türk ve 836 bin 262 yabancı bayraklı gemi uğradı. Boşaltma yüklerinin 879 bin 391 tonu ithalat yükleri olurken, 10 bin 525 bini kabotaj ve 7 bin 482 tonu da transit ticaret yükleri oldu. Mersin’in 11 aylık yük boşaltma miktarı ise 897 bin 397 ton olarak gerçekleşti.

Bu dönemde dış ticaret için Mersin’e 77 bin 931 Türk ve bir milyon 658 bin 215 yabancı bayraklı gemi uğrarken, dış ticaret yükü bir milyon 736 bin 146 ton, kabotaj yükü 21 bin 607 ton, transit yüklerin toplamı ise 12 bin 453 ton oldu.

Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre Mersin Limanı konteyner elleçleme sayıları; 2021 yılında 2 milyon 107 bin TEU, 2022 yılında 1 milyon 989 bin TEU ve 2023 ilk 11 ayında ise 1 milyon 770 bin TEU oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA