Mersin’de kıyıya 4 metrelik cam göz köpekbalığı vurdu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de kıyıya 4 metrelik cam göz köpekbalığı vurdu


 

Mersin’de akşam saatlerinde ölü olarak karaya vuran 4 metre 10 santimetre uzunluğundaki köpek balığının nesli tehlike altında bulunan türlerden olduğu belirlendi.

Merkez Akdeniz ilçesi Çamlıbel Balıkçı Barınağı'ndaki vatandaşların ihbarı üzerine karaya vuran köpek balığını Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri karaya çıkardı. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi görevlilerinin incelediği camgöz cinsi balığın yaklaşık 8 saat önce öldüğü tahmin ediliyor.

 

EKİPLERİMİZLE BİRLİKTE KARAYA ÇIKARTTIK

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Denizcilik Hizmetleri Şube Müdürlüğünde deniz denetçisi olarak görev yapan Emre Üresin, Sahil Güvenlik Komutanlığı üzerinden gelen ihbar sonucu köpek balığını almaya geldiklerini belirterek, “Ölü bir köpek balığının balıkçı barınağının batı mendireğinde kayalara vurduğu ile ilgili ihbar üzerine ekiplerimizi hemen olay yerine yönlendirdik. Köpek balığı ölüsünü bulunduğu yerden ekiplerimizle beraber aldık ve karaya çıkarttık. İnceleme yapılması için de ilgili birimlere haber verdik” dedi.

 

NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN BİR TÜR

Karaya vuran köpek balığının cinsi ile ilgili bilgi veren Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Deniz Ayas, “Mersin’de kayalıkların dış cephesine ölü olarak vuran köpek balığı türü 'hexanchusgriseus' dediğimiz nesli tehlike altında olan bir tür. Türkçe ismi 6 solungaçlı camgöz” diye konuştu.

 

DERİN DENİZ EKOSİSTEMİNDE ÖNEMLİ FONKSİYONEL ROLÜ VAR

Balığın koruma altında olan bir tür olduğunu ve satışının yasak olduğunu söyleyen Ayas, “Dişi bir birey. Yaklaşık 410 santimetre boyunda. 600-700 kilo ağırlığında olduğunu tahmin ediyoruz. Balıkçılık faaliyeti başta olmak üzere habitat kaybı gibi birçok faktörün kombine şeklinde olması bu türün neslinin, popülasyonunun ya da genetik havuzunun daralmasını sağladı. Bugün ergin bir bireyin yakalanmış olması, aslında popülasyonun neden daraldığı ile ilgili bize fikir veriyor. Gördüğünüz tür Karadeniz’den tutun, Doğu Akdeniz’in tamamında balıkçılık baskısı, tehdidi altında bir tür. Biz bunlara üzülüyoruz. Nedeni şu; bunların ekosistemde, özellikle derin deniz ekosisteminde önemli fonksiyonel rolleri var. Bunlar özellikle derin deniz sistemindeki enerji akışı için ve oradaki türlerin popülasyonunun kontrolü açısından regülasyon görevleri olan türler” ifadelerini kullandı.

Balığın yaklaşık 8 saat önce ölmüş olabileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Ayas, denizde çalışan balıkçılık gemilerinin çoğunlukla hedef dışı balık yakaladıklarını söyleyerek, “Popülasyonlarının yüzde 90 oranında daralmasının başlıca nedenlerinden biri balıkçılık faaliyetleri. Taze görünüşlü ama en azından bir gün ya da 7-8 saat önce ölmüş bir balık. Tahmin ediyorum dün gece trol faaliyeti sırasında öldüğünü değerlendirebileceğiniz bir birey” şeklinde konuştu.

Köpek balığı daha sonra Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından hayvan mezarlığına götürülerek gömüldü.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA