Mersin’de ’deniz doldurmalı’ projeler başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de ’deniz doldurmalı’ projeler başladı


 

Mersin Yat Limanı alışveriş merkezine dönüşürken, Erdemli Kumkuyu Yat Limanı’nın da benzer bir yapıya dönüştürülmek istendiği ortaya çıktı.

HEDİYE EROĞLU

 

Alışveriş merkezine dönen Mersin Yat Limanı’nın kaderinin Erdemli’deki Kumkuyu Yat Limanı’nda yaşanması tehlikesi gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Mersin’deki döneminin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hizmete açılan Mersin Yat Limanı’nın özelliğini yitirerek alışveriş merkezine dönüşmesi eleştirilerin odağındayken şimdi de Erdemli’deki Kumkuyu Yat Limanı için benzer projelere imza atılıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan Kumkuyu Yat Limanı, 2014’te AKP’den milletvekili aday adayı Abdurrahman Açıkgöz’ün şirketi North M Sea Yat Limanı Marina Özel Sağlık Hizmetleri Turizm Anonim Şirketi’ne 30 yıllığına kiralanmıştı. Şirket, yat limanına 900’er iskele eklemek istiyor. Ayrıca proje kapsamında kıyı kesimine otel yapılması da planlanıyor.

Aynı bölgede Kürk Gayrimenkul Yatırımları Turizm Tarım Ticaret Anonim Şirketi tarafından da çalışma yürütülmek isteniyor. Kıyı yapıları alanını Erdemli Kaymakamlığı’ndan kiralayan şirket, 7 bin 532 metrekarelik alanda denizi dolduracak.


Geçen yıl Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Mart Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşiminde Kumkuyu Yat Limanı için istenen imar düzenlemesi değişikliğine ilişkin bakanlığın sorduğu görüşle ilgili tartışma yaşanmıştı.

Mersin Yat Limanı’nın alışveriş merkezine dönüştüğü ve Erdemli Kumkuyu Yat Limanı’nın da benzer bir yapıya dönüştürülmek istendiğini savunan CHP, teklife şerh koyarak olumsuz görüş bildirilmesini istedi.

 

“ANKARA’DAN ÇÖZÜYORLAR AMA KARŞI OLDUĞUMUZ GÖSTERELİM”

CHP grubu söz konusu teklifle ilgili şerh kararı aldıklarını Zekeriya Özgür açıklarken, CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel, düzenlemeye neden karşı olduklarını açıkladı. Gökçel, “Mersin Yat Limanı ile ilgili mahkeme kararı var emsale ilişkin. 20 Temmuz 2020’de bakanlığın sorduğu görüşe belediye olumsuz görüş verdi.

Artık Türkiye’de yat limanları amacının dışında denizin ortasına AVM yama anlayışı ile hayata geçiriliyor. Bölge esnafı mağdur ediliyor. Bugün Erdemli’de de aynı pozisyona geliyor. Erdemli için de bu durum hazırlanıyor. Erdemli’deki meclis üyelerinin bu konuya hassasiyet göstermesi gerekiyor. Olumsuz bir görüş verelim. Ne yaparsak yapalım Ankara’dan bu işi çözüyorlar ama yerel siyasetçiler olarak en azından karşı olduğumuzu gösterelim” dedi.

 

“YATIRIM ADI ALTINDA BAŞKA FİLMLER ÇEVRİLİYOR”

Başkan Seçer de, “AVM geliyorum demez, marina adı altında gelir altından bir tosuncuk çıkar. Buradaki marinanın sorunu da bu, marina oldu dev bir AVM. Biz olumsuz görüş bildireceğiz. Cumhur İttifakı Üyelerine buradan çağrı yapmak istiyorum. Bizim bölgemizle ilgili resen alınacak kararların bölgemizi sıkıntıya sokacak kararlar olduğuna dair bizim takipte olduğumuzu belli etmemiz lazım. Burada göstereceğimiz tavır da bu. Biz burada bir AVM istemiyoruz. Marina yapılmasına kimse karşı değil. Yapılaşma çok artıyor. Marinayı cazip hale getirmek için AVM’ye dönüştürüyorlar. Yatırım adı altında başka filmler çevriliyor. Ankara bunu hep yapıyor maalesef” şeklinde konuştu

 

AKP’Lİ TÜZÜN İLK KEZ MARİNA İÇİN KONUŞTU

Meclisin suskun isimlerinden AKP’li Meclis üyesi Hasan Tüzün, ilk kez marina teklifinin kabulü için konuştu. Tüzün, yat limanına tanınan emsal hakkı ile konaklama ihtiyacının karşılanacağını söyleyerek, “Yat limanının bulunduğu bölgeni turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu bir bölge olduğundan dolayı yat limanı ve üzerinde yer alacak tüm faaliyetler turizm alanında dorudan hizmet gösterecek niteliktedir. Bakanlıkça sunulan teklif ilimizin turizmine doğrudan hizmet edeceği için teklif geldiği yekliyle kabul edilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

AKP’Lİ YERLİKAYA’DAN MARİNA SAVUNMASI

AKP’li Melis üyesi İsmail Yerlikaya, “İlave bir dolgu yapılacakmış gibi anlatılıyor. AVM olduğuna dair resmi bir belge mi var? Bakanlık buranın yapılaşma şartlarını konmamış, mevzuattan gelen hakları var. Burası yıllardır doğdu düzün işlemiyor. Yat ile gelen insanların hepsi yatında konaklamak istemiyor. Marinaya, o bölgeye hizmet edecek bir konaklama alanı ile ilglii düzenleme yapılıyor. Yapılaşmanın şartları belli 6,5 metre yani iki katı geçmeyecek. Turizmin göbeğinde ki bir yer. Orada konaklamanın olması işlemesi için uygun olacaktır” dedi.

 

CHP’NİN ŞERHİNE RAĞMEN TEKLİF OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Seçer ise yatırıma karşı olmadıklarının altını çizerek, “Yenişehir’deki yat limanı mı AVM mi? İhtiyaç olan ek binalar için veya turizm canlansın diye yapılması gereken yapılsın ama yat limanı adı altında başka filmler çevrilmesin. Yat limanı denilip AVM yapılmasın. Önümüzde kötü bir örnek var, insanlar yenisi de bu şekilde olsun istemiyor” dedi.

Teklif komisyondan geldiği şekilde oylamaya sunuldu ve düzenleme Cumhur İttifakı’nın üstünlüğü sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA