Kadınlar yerel eşitlik istiyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kadınlar yerel eşitlik istiyor


 

Mersin’de faaliyet gösteren Günebakan Kadın Derneği, yerel seçim öncesi, “Yerel eşitlik istiyoruz” çağrısı yaptı.

Hediye EROĞLU

 

Mersin’de 2008 yılından beri kadın haklarına dair çalışmalar yürüten ve aynı zamanda 130 derneğin oluşturduğu Kadın Koalisyonu Ağı’nın da bileşeni olan Günebakan Kadın Derneği, “Yerel eşitlik istiyoruz” çağrısı yaptı.

Belediyeleri önemseyen ve yakından izleyen koalisyonun ortak metnini Mersin kamuoyuyla paylaşan Günebakan Kadın Derneği, “Yerelde eşitlik istiyoruz! daha azına razı değiliz!” dedi.

 

“EŞİTLİKÇİ BELEDİYE POLİTİKALARINDA HAK ETTİKLERİMİZİN ÇOK ÇOK GERİSİNDEYİZ”

Açıklamada, “Kadın Koalisyonu olarak 2002 yılından bu yana kadınların toplumsal, ekonomik ve siyasal yaşamın her alanına eşit katılımlarının sağlanması için mücadele ediyoruz. Bu mücadele kapsamında, belediyelerin çalışmalarını kadın örgütleriyle izliyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz izleme çalışmaları bize gösteriyor ki; kadın örgütleri olarak sabırla, belediyelerin daha eşitlikçi politikaları hayata geçirmesi için; fon yaratımından gönüllü desteğine kadar tüm enerjimizi ortaya koyup bilgi, birikim ve ağlarımızı seferber etsek de hak ettiklerimizin çok çok gerisindeyiz.

 

“BELİRLEYİCİ OLABİLECEĞİMİZ KANALLAR YOK”

Üstelik, en büyük çabayı da toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi olmayan belediye yöneticilerinin bu meseleyi kavramasını sağlamak için veriyoruz. İyi bir çalışma ortaklığı yakaladığımız yöneticilerin yeniden adaylaştırılması ya da olumsuz deneyimlerle karşılaştıklarımızın adaylaştırılmaması konusunda belirleyici olabileceğimiz kanallar yok.

Siyasi partilerin merkezi aday belirleme süreçlerini benimsemesi, kayyum uygulamaları ile merkezi yönetimin vesayetini sürekli olarak belediyeler üzerinde hissettirmesi bizi en temel demokratik işleyişlerden uzaklaştırırken iyi niyet temennilerinde bulunmak istemiyoruz.

 

“KÖTÜNÜN İYİSİNİ DEĞİL HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

Kötünün iyisini değil hakkımız olanı istiyoruz. Bu sebeple tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz; biz sizlerin yapmadığı denetimi, yöneticilerini belirlediğiniz belediyelerde yaptık, sonuçlarını da sizinle paylaşıyoruz. Buyurun kendinizi buna göre değerlendirin. Eğer eşitlikten bahsetmek istiyorsanız size bir yol haritası sunuyoruz, alın bunu seçim programlarınızda kullanın…

Eşit temsil ve eşit katılımın seçim programlarında, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefinin somut adımlarının belediyelerinizde hayata geçmesi ve takibinin güvencesini verin!

Kadınların kendi hayatlarından yola çıkarak yıllardır mücadelesini verdikleri eşit yurttaş olma talebinin somut adımlarını seçim programınızda açıklayın!

 

“BELEDİYE YÖNETİMLERİNDE KADINLAR YOK DENECEK KADAR AZ”

Belediye yönetimlerinde kadınlar yok denecek kadar az. Az kadın sistematik olarak dışlanan kadın demektir. Bu aldatmacayı kabul etmeyeceğiz. Belediye başkanlıklarında, belediye meclislerinde cüzi sayıda kadın değil, tam eşitliği sağlayın!

Belediyeler, yetki ve sorumluluk alanında yaşayan tek bir yurttaşı, toplumsal grubu dışarıda ve geride bırakamaz. Herkesi içermek için herkesin sesine kulak verin; dili, dini, etnik, cinsel kimliği, yaşam biçimi, koşulları çeşitli grupların katılımını güvence altına alın!

Kadınları ve kadınların meselelerini içermeden demokratik bir seçim sürecinden söz edilemez! Bu nedenle kadın örgütlerini muhatap alın! Toplumsal cinsiyet eşitliği, kararlı bir siyasi irade gerektirir; bu iradeyi gösterin! Kadın örgütleri olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yapılanların ve yapılmayanların takipçisi olacağız!” ifadelerine yer verildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA