KKTC enginarı Mersin Limanı’nı geçemedi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KKTC enginarı Mersin Limanı’nı geçemedi


 

KKTC’den Türkiye’ye ihraç edilmek üzere gönderilen 35 bin adet enginar, ‘yeşilleme’ hastalığı gerekçesiyle Mersin Limanı’nı geçemedi.

Haber Merkezi

 

KKTC’den Türkiye’ye ihraç edilmek üzere gönderilen 35 bin adet enginar, “yeşilleme” hastalığı gerekçesiyle Mersin Limanı’nı geçemedi. Mesarya Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Salih Gürsoy, KKTC Tarım Bakanlığı tarafından yapılan tahlillerde böylesi bir sonucun çıkmadığını belirterek, mağduriyetlerini dile getirdi.

Gürsoy, 2002 yılından itibaren Türkiye’ye enginar ihracatı yapıldığını söyledi. Yılda 10 ile 15 milyon arasında enginarın ihraç edildiğini belirten Gürsoy, bugüne kadar ihracatın dökme şekilde, ambalajsız ve işlenmemiş bir şekilde yapıldığını kaydetti. Gürsoy, gerekli tüm işlemler tamamlandıktan sonra Türkiye İhracatçılar Birliği’nden, enginar ihracının ambalajlı ve işlenmiş olarak yapılacağına dair yazı aldıklarını, ancak bunun için gerekli altyapı ve hazırlıklarının olmadığını aktardı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gönderilen 35 bin adet enginarın ‘Yeşilleme Hastalığı’ gerekçesiyle TIR’da bekletildiğini ve sonrasında Mersin Limanı’ndan geçirilmediğini belirten Gürsoy, KKTC Tarım Bakanlığı tarafından son 2 aydır yapılan incelemede, bahçelerimizde hastalığa neden olan böceğe ve hastalığa rastlanmadığını ifade etti.

Sorunu bir an önce çözsünler Gürsoy, Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’nın bir ekip göndererek durumu yerinde inceleyeceklerine dair bilgi aldıklarını söyledi. Gürsoy, “Üretici Temmuz ve Ağustos sıcaklarında başlayarak büyük emek ile enginar yetiştiriyor ve günün sonunda böyle bir mağduriyet yaşıyor.

Şu an 35 bin enginarın yanı sıra çok sayıda enginar, dallarında heba oluyor, iddiasında bulundu.

 

TARIM BAKANLIĞI ÇÖZÜM YERİNE HAYAL SATMIŞ

Halkın Partisi Genel Sekreteri ziraat yüksek mühendisi Turgut Alas da, yaşananlara tepki gösterdi. Konuyla ilgili sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yapan Alas, “Mersin Limanı bir ay önce aldığı kararla KKTC'den gidecek olan dökme yaş sebze ve meyveye giriş yasağı koymuştu. Bunun burada yapılan tahlil ya da analizlerle bir ilgisi yoktur. Bir ay önce özellikle enginar ve narenciyeye dikkat çekip Tarım Bakanlığına çağrı yapmış ve konu hakkında nasıl bir adım atılacağını sormuştum. Bugün enginar üreticileri diyor ki ‘Tarım Bakanlığı bahçelerimizde yaptığı araştırmada bu hastalığa rastlanmadığını söyledi’. Belli ki Tarım Bakanlığı esas temas kurması gerekenlerle temas kurup soruna çözüm aramak yerine, üreticiye hayal satmış. Yazık hasat edilen bu kadar enginara!!!” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA