Ressam Rafet Van’a Dünya Kültürlerine Katkı Ödülü | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ressam Rafet Van’a Dünya Kültürlerine Katkı Ödülü


 

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Dünya Kültürleri Topluğu tarafından Mersinli Ressam Rafet Van’a Dünya Kültürlerine Katkı Ödülü verildi.

ATİLLA TULAY

Türk ve dünya kültürüne 'Balık Şahmeran' resimleri projesi ile katkı yapan Ressam Van ödülünü, üniversitede yapılan törenle aldı.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ödül töreni kapsamında Ressam Rafet Van'ı konu alan bir panel ve sanatçının eserlerinden oluşan "Bir Mitin Yeniden Doğuşu: Balık Şahmeran" isimli bir sergi düzenlendi.

Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Osman Yılmaz, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Aşkın Günay, Ressam Van'ın ailesi ve yakın dostları, üniversite öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Sunuculuğunu Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Tütüner'in yaptığı panelin konuşmacıları; Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Aşkın Günay ile Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyeleri Prof. Nurseren Tor ve Doç. Orçun Çadırcı oldu. Ressam Van'ın hayatı ve eserleri ile ilgili katılımcılara bilgi aktaran Fazıl Tütüner, sanatçının Mersin'in kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Aşkın Günay, panelde yaptığı konuşmada sanatta farkındalık yaratmanın önemine değinerek Ressam Van'ın yaptığı resimlerle kendi farkını ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Tor ise Rafet Van'ın 'Ben resim yapmayı bilmem, resim yaparım' sözüne atıfta bulunarak eserlerini renk, biçim detayları gözetmeden, kural tanımadan yaptığını ve büyük bir aşkla resmettiğini söyledi. Öğrencilik yıllarında Rafet Van'ın kendisini etkilediğini belirten Doç. Çadırcı da kültür ve sanata eleştirel yaklaşma algısını onunla keşfettiğini, Van'ın kendi çabasıyla kendini gerçekleştirmiş bir sanatçı olduğunu ifade etti.

ŞAHMERAN'I TEKRAR TOPLUMA KAZANDIRDI

Panelin ardından Ressam Rafet Van'a Dünya Kültürleri Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Musahan Serdar Taşkaya ve Topluluk Başkanı Basel Al Jouma tarafından 2016 Dünya Kültürlerine Katkı Ödülü verildi. Ödülünü alkışlar eşliğinde alan Van, resimlerinde Balık Şahmeran figürünü kullanmasının öyküsünü katılımcılarla paylaştı ve "Gördüklerimi, olmasını istediklerimi, hayallerimi tuvallere aktardım. 2008 yılında başlayan Balık Şahmeran çalışmalarım 2014 yılında bitti. 50'ye yakın eser ürettim. Şahmeran'ı tekrar topluma kazandırmak istedim. Artık Tarsus'un bir de Balık Şahmeran'ı var" dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yağcı da katılımcılara teşekkür belgesi verirken Ressam Rafet Van'a çalışmaları ve Mersin'e katkıları için teşekkür etti, kendisini Mersin Üniversitesi'nde görmekten duyduğu memnuniyeti aktardı.

Panelin ardından Rafet Van'ın Balık Şahmeran figürlerinin yer aldığı sergi gezildi. Rektörlük binası girişinde düzenlenen sergide Van'a ait 26 eser yer aldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA