Mersin savunma sanayindeki gücünü artırıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin savunma sanayindeki gücünü artırıyor


 

SAHA İstanbul, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) iş birliğinde “SAHA - Mersin Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşması” etkinliği düzenlendi. Mersin’in savunma sanayinden daha çok pay alması adına gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayinde başarı hikâyesi yazan firmalarıyla, Mersin firmaları bir araya getirildi.

Haber Merkezi

 

Savunma sanayinde yerlilik oranlarının artırılmasına Mersin’in katkısının çoğaltılması ve teknoloji odaklı üretimle yüksek teknolojili ihracatta Mersin’in payının yükseltilmesi amacıyla ‘SAHA – Mersin Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşması’ düzenlendi. Etkinliğe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alpay Seyhan, Yönetim Kurulu Üyesi İstiklal Koçyiğit, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, SAHA İstanbul Genel Sekreteri Kerim Uça ve sektör temsilcileri katıldı. Açılış konuşmaları sonrasında Türk Savunma Sanayinde başarı hikâyesi yazan Aselsan, Aspilsan, Makine Kimya Endüstrisi, Roketsan, Savunma Teknolojileri Mühendislik, Türk Havacılık Uzay Sanayi firma temsilcileri sunumlarıyla kendilerini tanıttı. Gün boyu devam eden etkinlik, Mersinli firmalarla yüklenici firmaları bir araya getirenB2B’lerle son buldu. Etkinliğe 86 firmadan 174 kişi katıldı. Savunma sanayinin en önemli 6 ana yüklenicisi ile 17 masada planlanmış 272 bire bir görüşme (B2B) gerçekleşti.

 

ÇAKIR: ‘MERSİN OLARAK YENİ BİR MİLLİ ÜRETİM MERKEZİ OLMAYI İSTİYORUZ’

Etkinliğin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, savunma sanayinin Türkiye’nin yükselen sektörlerinin başında geldiğini söyledi. Dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yola çıkan Türk savunma sanayisinin bugün dünya çapında şirketler kurup işletme başarısı gösterdiğine dikkat çeken Çakır, “Bu şirketler, özel sektörün savunma sanayine entegre edilmesini sağlamış, öncü olmuşlardır. İşte bugün biz de Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayindeki, başarı hikâyesini yazan firmalarıyla, Mersin firmalarımızı bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mersin olarak, savunma sanayinde yeni milli bir üretim merkezi olmayı hedefliyoruz” dedi.

Mersin’in güçlü ve çok çeşitli sanayi yapısına sahip olduğunu kaydeden Çakır, bu gücü savunma sanayinde de kullanmak istediklerini söyledi. MTSO olarak bu hedefle MTOSB işbirliğinde Avrupa’nın en büyük savunma sanayi kümesi olan SAHA İstanbul ile bağlantıya geçerek temsilcilik aldıklarını hatırlatan Çakır, ardından bugüne kadar yürütülen çalışmaları özetledi. Farkındalık oluşturup firmaları tanıtmak adına katıldıkları fuarlar hakkında bilgi paylaşıp, Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan Mersin savunma sanayinin mevcut durum analizi için destek adlılarını ifade etti. Böylece, firmaların tedarik zinciri sistemine girmelerinin önünü açtıklarına dikkat çeken Çakır, Mersin’de savunma sanayine iş yapan 20 firmaya ulaştıklarını aktardı. “Savunma sanayinde birçok alanda varız” diyen Çakır, kısa sürede kentte bir sinerji oluştuğunu, Doğu Akdeniz Savunma Sanayi Derneği’ni kurarak bu konudaki isteğin gösterildiğini vurguladı.

 

TEKLİ: ‘MERSİN ARTIK SAHA’DA’

Savunma sanayine üretim yapan 20 Mersin firmasının azim ve ülke bağlılığı ile önemli bir marka haline geldiğini dile getiren MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise açılış konuşmasında, yapılan çalışmaların sonuç verdiğini, Mersin’in artık savunma sanayinde sahada yer aldığını vurguladı. Ardından savunma sanayi yatırımcılarını Mersin’e davet eden Tekli, şunları söyledi:

“Mersin’de sanayi yatırımı yapmak isteyen herkese arsa var, yokluk bitti. MTOSB 5’inci bölge yatırıma hazırlanıyor. Özellikle Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürlüğü’nü Mersin’de görmek istiyoruz. Aselsan, Havelsan ve Roketsan’a istenilen büyüklükte fabrika arazisi ayarlamak adına söz veriyorum. Böyle bir yatırıma ev sahipliği yapabiliriz çünkü tedarikçilerimizin hepsi altyapısını oluşturdu. Büyük bir hevesle bu fabrikalara hizmet etmek isteyen sanayicilerimiz var. Biz tamamen SAHA’da olmak istiyoruz. Mersin’in lokasyonu da limanı, havaalanı, tedarikçileri ve yan sanayisiyle buna çok uygun. Teklifimizin detaylıca değerlendirilmesini istiyoruz.”

 

UÇA: ‘ÜLKEMİZDE YAPILMAYANI YAPMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK’

Etkinlikte konuşan SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, “Bugün 28 üniversitesi 45 şehirden 52 farklı sektörde faaliyet gösteren 1.062 firmamızla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi haline geldik. Ülkemizde yapılamayanı yapmak için yola çıktık. Bu amaçla sadece savunma sanayinde değil havacılık ve uzay sanayinde de el atılmayan konuları çözmek için çalışıyoruz” dedi.

 

KELEŞ: ‘OYUN KURANLAR ARASINA GEÇME İMKANI YAKALADIK’

Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki gücünü artırdıkça dünyadaki oyun kurucular arasına adını yazdırmaya başladığını belirten Makine Kimya Endüstrisi Genel Müdürü İlhami Keleş, “Bu özgüveni, savunma sanayinde bağımsız hale gelerek yakaladık” dedi. Konuşmasını Mersinli firmalara çeşitli tavsiyelerde bulunarak sürdüren Keleş, hedefin Aselsan ya da Roketsan gibi büyük firmalara ürün satmak olmaması gerektiğini vurguladı. Savunma sanayi ve sivil havacılığın farklı bir ligi tanımladığını belirten Keleş, “Eğer üretim yeteneklerinizi bu sektörlere cevap verebilir hale getirirseniz, ondan sonra Roketsan’a bir şey satsanız da satmasanız da olur. Önemli olan sektörün ihtiyaç duyduğu ileri teknolojiye ulaşabilmeniz. O teknoloji ve standarda ulaştıktan sonra dünyanın her yerine ürün satarsınız. Hedefiniz bu olmalı” ifadelerini kullandı.

 

PEHLİVAN: ‘SAVUNMA SANAYİ FİRMALARINA EVSAHİPLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ’

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da savunma sanayinin öncü firmalarını Mersin’e yatırıma davet etti. Mersin’de kurulu organize sanayi bölgeleri hakkında bilgi verip yeni bölge çalışmalarına değinen Pehlivan, Mersin’in bu alanda gelişip büyüme azim ve kararlılığını aktardı. MTOSB 4’üncü etabın sanayiciye açıldığını, 5 ve 6’ıncı etap çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Pehlivan, bu etaplar tamamlandığında savunma sanayi firmalarına ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. “Güç ve teknoloji art niyetlilerin elinde olursa insanlık zulümle karşı karşıya kalır” diyen Pehlivan, “Bizim gibi devletlerin çok daha güçlü olması gerekiyor. Biz güçlü olunca tüm dünyadaki mazlum toplumlar güçlenir. Bu nedenle savunma sanayindeki gücümüzü artırmalıyız” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA