Narenciyede öncelikli hedef iç tüketimi artırmak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Narenciyede öncelikli hedef iç tüketimi artırmak


 

Narenciyedeki rekolte beklentisinin önceki yılların çok üzerine çıkması sonrası Mersin Tarım Platformu bu üründe iç tüketimi artıracak çalışmalara yöneldi. Bu konudaki çalışmaları takip için bir alt çalışma komisyonu oluşturuldu.

Haber Merkezi

 

Mersin Tarım Platformu ikinci toplantısını Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır başkanlığında gerçekleştirdi. Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörü Beytullah Uygur ve ilgili paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda önümüzdeki süreçte çalışmaların hayvancılık, bakliyat ve yaş meyve sebze özelinde sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu alanda çalışacak alt komisyonlar kurulup daha hızlı sonuç alınabilmesi adına sorunların sektör özelinde takip edilmesi kararı alındı.

Hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların dinlenip talep edilen hayvan pazarıyla ilgili sorunun çözüm ve takibi için bir komisyon oluşturulması sonrası ana gündem maddesi olan yaş meyve sebze sektörünün sorunları değerlendirildi. Öncelik iç tüketimin artırılmasına verildi. Bunun için gerek belediyeler gerek milli eğitim ile işbirlikleri yapılarak okullarda ya da şehrin belirli yerlerinde kurulacak satış noktalarında taze sıkılmış meyvesuyu ya da meyve salatası satışları yapılabileceği değerlendirildi. Öğrencilerle birlikte hasat günü etkinlikleri düzenlenip çocukların yaş meyve sebze ile tanıştırılıp faydaları konusunda bilgilendirilmeleri ele alındı.

 

“NARENCİYE TÜKETİM HAFTASI YAPILABİLİR”

Tüm kurumların ortak bir kararla belirleyecekleri bir haftayı ‘Narenciye Tüketim Haftası’ olarak kabul edip o hafta boyunca gelen tüm misafirlere narenciye suyu ikram edilerek meyvesuyu tüketimi konusunda farkındalık oluşturulabileceği vurgulandı. Ürünlerin daha ulaşılabilir olması için yapılabilecekler görüşüldü. Konunun takibi ve daha detaylı ele alınması adına ilgili paydaşlarla bir alt komisyon oluşturuldu.

 

“MERSİN YEŞİL DÖNÜŞÜMDE PİLOT İLAN EDİLSİN”

Dış ticaret kenti Mersin’in tarımsal ihracattaki potansiyeline de dikkat çekilen görüşmede gerek ihracattaki gücün artırılması gerekse iç piyasada daha sağlıklı ürünlere ulaşılabilmesi adına Mersin’in yeşil dönüşüm konusunda pilot il ilan edilmesi konusu değerlendirildi. İzole edilmiş bir bölgede ilaç kullanımına karşı çalışma başlatılabileceği, faydalı böcek, kısır böcek ve tuzaklarla tarımsal zararlılarla mücadele edilebileceği görüşüldü. Yararlı böcek üretimini artırmak adına insektaryum kurulması, kalıntı ile biyolojik mücadelenin bu yolla güçlendirilmesi ele alındı. Turunçgil OSB kurulması konusu değerlendirilip pilot bölgeden olumlu sonuç alınması halinde bu OSB’yi de destekleyebileceği belirtildi.

Toplantı sonunda meyve sebzelerin farklı kanallarda kullanımını sağlamak ve raf ömrünü uzatacak farklı yöntemler sunabilecek dondurarak kurutma konusunda özel sektöre ait bir firmanın sunumuna yer verildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA