Diş hekimi adayları beyaz önlük giydi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Diş hekimi adayları beyaz önlük giydi


 

MEÜ Diş Hekimliği Fakültesi birinci dönem öğrencileri Dünya Diş Hekimleri Günü’nde beyaz önlüklerini giydi

Haber Merkezi

 

Dünya Diş Hekimleri Günü’nde Mersin Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından "Dünya Diş Hekimleri Günü ve Beyaz Önlük Giyme Töreni" etkinliği gerçekleştirildi.

Akdeniz Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ayla Özer ve Prof. Dr. İlker Fatih Kara, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Atıl, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Canacankatan, Üniversite Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Usta, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, Mersin Diş Hekimleri Odası Başkanı Nilüfer Karaselçuk, akademik ve idari personel ile Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri ve aileleri katıldı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Diş Hekimliği Fakültesi Müzik Topluluğu’ndan öğrenciler Zeynep Işıl Uncu, İsmail Yılmaz, Emma Parsan, Emre Balaban ve Samet Karayıl’ın hazırlamış oldukları müzik dinletisinin ardından konuşmalara geçildi.

Cumhuriyetimizin 100. yılında önlük giymenin ve çok değerli bir camiaya kabul ediliyor olmanın önemli olduğunu belirterek sözlerine başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, "Özellikle sağlık çalışanlarının insanlara yaklaşımının çok farklı olması gerekiyor. Ben bir meslektaşınız değilim. Sizleri, sizlere ihtiyaç duyduğum zaman yardımıma koşan arkadaşlarım olarak görüyorum." dedi.

Kendisinin bir işletme hocası olduğunu ve özellikle pazarlama alanında çalıştığını belirten Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, "Sizin mesleğiniz bir hizmet ve ben de hizmet kalitesi üzerine çalışıyorum. Hizmet kalitesini ölçerken 5 tane boyuta bakıyoruz. Bunların ilki güvenirlilik. Sağlık hizmetinde doğru hizmet çok önemli. İkinci boyut, yanıt verilebilirlik. Yani hızlı yanıt verme. Doğru zamanda hizmeti vermek. Üçüncü boyut, güvence. Hizmeti sunan kişinin bilgisi. O konudaki yetkinliği, güven sağlayıcılığı. Hasta hekim ilişkisinde bu güven, güvence konusu çok önemli. Dördüncü boyut, empati. Başkalarının yerini kendini koyma. Karşındaki gibi düşünme. Onun ihtiyaçlarının ne olabileceğini anlayarak gidermeye çalışmak. Beşinci ve son boyutuysa, fiziksel özellikler var. Hizmetin sunulduğu ortam ve hizmet sunanların görüntüleri. Hizmet kalitesini ölçerken dış görünüme, mesela hastanelerin, fiziksel tesislerin görüntüsüne çok önem veriyoruz. Ve hekimlerin, sağlık çalışanlarının görüntüleri de çok önemli. Bu yüzden bugünkü beyaz önlük giyme töreni, fiziksel özelliklere sahip olmanın ilk boyutu. Ben de aranızda bulunmaktan ve böyle bir törende yer almaktan mutluyum. Umarım güzel, eğlenceli ve deneyiminizi artıracak iyi bir öğrenim görürsünüz. Buradan herkesin gurur duyabileceği mezunlar olarak insanlığa hizmet edersiniz. Öğrencilerimizin yanı sıra hocalarımızın da ne kadar meşakkatli bir meslek icra ettiklerini ve ne kadar yorulduklarını biliyorum. Öğrencilerimizin velilerine de böyle evlatlar yetiştirdikleri için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

“BU TÖREN, SİZLER İÇİN DE SEMBOLİK BİR GURUR VE KABUL SEREMONİSİ”

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Atıl da, "Değerli hekim namzetleri, böyle geleneksel törenler inançlarımızı, umutlarımız, geleneklerimizi, kültürümüzü ve maneviyatımızı yaşatırlar. Böyle törenler insanlığa birlik olduğumuzu ilan ederler. Ayrıca bu törenlerin etkileri medeniyetler arasında evrenseldir. Bu tören, siz genç hekim namzetlerini bu en onurlu mesleğin eğitimine kabul ettiğimizi, resmi şekilde beyan etme şeklimizdir. Bu tören, sizler için de sembolik bir gurur ve kabul seremonisidir. Ancak gerçek gurur sizlerin bu seviyeye gelebilmesi için gece gündüz çalışan ve sizleri destekleyen ailelerinizin hakkıdır. Siz çok değerli anneler, babalar, dedeler, nineler, ağabeyler, ablalar, kardeşler; sizlere bu pırlanta gibi gençlerle çalışma imkânını bizlere sağladığınız için şükranlarını sunmak istiyorum. Sizin çocuklarınız artık bizim de evlatlarımızdır." dedi.

Öğrencilerine başladıkları bu eğitim ve ulaşacakları sonuç için 'aday' söyleminin yetmediğini belirten Prof. Dr. Fethi Atıl, "Sizler, yürüdüğünüz ve yürüyeceğiniz bu yolda gönülden bir teslimiyet ve aşk ile çabalamalı, ilerlemeli ve başarmalısınız. Bu tören, sizlerin gelecekte bir usta olarak ifa edeceğiniz sanatın ustalarınca, eğitime davet edildiğiniz ve bileğinize takacağınız altın bileziğin sorumluluğunu kabullenmeyi kabul ettiğiniz sözleşme anlaşmasıdır. Beyaz önlük giymek bir ayrıcalıktır, bir hak değildir. Sizler bütün hastalarınızın kendilerini sağlıklı tutmak için asgari imkân veya eğitime sahip olamayacağı bilincinde olmalısınız. Ve eğitiminiz süresince elde ettiğiniz bilgiyi doğru ve etkin kullanarak ayrıcalıklarınızın hakkını verebilirsiniz. Ancak bununla yetinmeyin. Çevrenizde yardıma ihtiyacı olan insanlar hakkında farkındalıklarınızı arttırın. Bir hekim olmadan önce iyi bir insan olmaya çalışın. Cesur olmanızı istiyorum. Çalışma ve sosyal hayatınızda, ilişkilerinizde, bilgiyi ararken ve bulduğunuzu irdelerken; cesur olun. Ancak hoyrat olmayın. Cesaret ancak nezaketle birlikte olduğunda, bir kartalın iki kanadı gibi sizleri göklere çıkarmaya muktedir olacaktır." ifadelerini kullandı.

Ardından Diş Hekimliği Fakültesi birinci dönem öğrencilerine beyaz önlükleri; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ayla Özer ve Prof. Dr. İlker Fatih Kara, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Atıl, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Canacankatan, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, Mersin Diş Hekimleri Odası Başkanı Nilüfer Karaselçuk olmak üzere Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri tarafından giydirildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA