MDOB 30 yaşında! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MDOB 30 yaşında!


 

Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü kuruluşunun 30.yılı dolayısıyla program düzenledi. Programa Vali Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Sağtürk katıldı.

Haber Merkezi

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bedri Tan Sağtürk’ün de katıldığı, Mersin Devlet Opera ve Balesi(MDOB) Müdürlüğü’nün ““Sanatın Unutulmaz Yolculuğu” konulu 30. Yıl Özel Gösterimi programına katıldı.

Vali Pehlivan, Mersin Kültür Merkezi Opera Salonu’nda düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmasında; “Kıymetli sanatseverler, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hepimizin bildiği bir sözü var; ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir.’ Sanat yaşamımıza dair pek çok konu, unsur, olgu içerisinde ayrı bir yer tutar.

Gerek kişisel yaşamımızda gerek toplumsal yaşamda sanat, insanların ruhunu dinginleştirir, zihnini berraklaştırır ve yaşama renk katar. Medeniyetlerde, kültürel zenginlikleriyle uzun vadeli olur. Kültürel zenginlikler içerisinde sanatın ayrı bir yeri ve önemi vardır.

Her sanat dalının muhakkak ki tarihsel bir gelişim süreci var. Opera, Avrupa'da 16. yüzyıl Rönesans döneminde İtalya'da, bale de İtalya ve Fransa'da aynı yüzyıllarda antik Yunan'ın ve Roma'daki tiyatral faaliyetlerin yeniden keşfedilmesi ve adeta reprodüksiyon haline getirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Mitolojik hikayelerden, efsanelerden, güncel konulardan esinlenip birçok sanat dalının aynı sahnede bütünleştirilerek sergilendiği bir sanat dalıdır.

Ülkemizde, bu alandaki çalışmalar, Osmanlı Devleti dönemine dayanmaktadır. 17. yüzyılda birtakım çalışmalar yapılmış ve organizasyonlar gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra çok sesli müzik alanında atılımlar yapılmış ve bu alana önem verilmiştir. Mızıka-i Hümâyun adıyla Osmanlı Devleti’nde var olan yapı, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na dönüştürülmüştür ve günümüzde de faaliyetini sürdürmektedir.

1970 yılında önceden Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde olan opera ve bale faaliyetleri müstakil bir genel müdürlük kurulmak suretiyle faaliyetine devam etmiştir.

Mersin İlimizde de; 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulması kararlaştırılan ancak 1993 yılında Necati Cumalı'nın aynı adlı eserinden uyarlanan “Boş beşik”  adlı gösterimim sergilenmesiyle Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün resmi olarak kuruluşu gerçekleştirilmiştir ve bugün 30. yılını kutlamaktadır.

Bugün aramızda Opera ve Bale Genel Müdürümüz Tan Sağtürk bey de bulunuyor. Kendisi, Aralık 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü aldı. Kendilerini öncelikle tebrik ediyorum. Bu sene Eylül ayında da Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak atandı. Genel Müdürlük görevinin de hayırlı uğurlu olmasını diliyor, ekip arkadaşlarıyla birlikte başarılar diliyorum. Bu akşam sahne alacak olan ve bugüne kadar sahne almış olan bütün sanatçılarımızı da tebrik ediyorum.

Kurulduğu günden bugüne çok çeşitli, çok sayıda konserler veren Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü bünyesinde, geçen 30 yıl içerisinde toplam 3.191 konser verilmiştir,gösterim yapılmıştır. Toplamda da yaklaşık 1 milyon 200 bin seyirciye ulaşılmıştır. Geçtiğimiz yıl 92 temsili yaklaşık 50 bin seyirci izlemiştir. Bu akşam 30. yıl anısına icra edilecek olan programı izleyeceğiz. Dünden bugüne bu konuda emek ortaya koyan yönetici kademesinden, icracılarına, müzisyenlerine, enstrümanistlerine, solistlerine kadar bütün ekibi tebrik ediyorum. 30. yılınız kutlu olsun.” dedi.

Programda, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bedri Tan Sağtürk de bir konuşma gerçekleştirdi, duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Yapılan konuşmaların ardından MDOB sanatçıları, seçkin eserlerden oluşan repertuarı sergiledi.

Programa; Vali Ali Hamza Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bedri Tan Sağtürk Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener ve çok sayıda sanatsever katıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA