Ekonomimizi düze çıkaracak reçete tarihimizde var | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ekonomimizi düze çıkaracak reçete tarihimizde var


 

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi kuruluş yıldönümünde taleplerini haykırdı. Sendika Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Ekonomimizi düze çıkaracak reçete tarihimizde var. Bunun için kapitalist vurgunculuk mantığının dışına çıkmak yeterlidir” dedi.

BARIŞ ÇOBAN

 

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi tarafından kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında kokteyl düzenlendi.

Burada bir basın açıklaması yapan Şube Başkanı Hüseyin Kurt, sendikaya yönelik kapatma davasının sürdüğünü anımsatarak, “Biz emekliler olarak, 1995 yılından beri kuruluş yıl dönemlerini kutluyoruz. Ancak hükumetin hukuk sistemi eliyle yaptığı hukuksuzluk sonucu 2. Yıl dönümünü kutluyoruz” dedi.

 

“DEMOKRASİ ADINA UTANÇ DUYULACAK BİR DURUMA DÖNÜŞEN BU TABLO SONLANDIRILMALI”

21 yıldır iktidar olan hükumet ve ortaklarının uyguladıkları politikalarla, her gün yenisi ile karşılaşılan hak kayıpları ve “bu da mı? oldu” dedirten durumlarla karşılaştıklarını söyleyen Kurt, daha dün kayyum uygulamaları ile 10'larca seçilmiş belediye başkanının görevinden alındığını anımsattı. “Onlarcası da cezaevine gönderildi” diyen Başkan Kurt, “Bugün de YSK’nın seçilme hakkını doğru gördüğü ve seçilen Hatay Milletvekili Can Atalay nezdinde yaşananlar orta yerdedir. Demokrasi adına utanç duyulacak bir duruma dönüşen bu tablo sonlandırılmalı ve Anayasa Mahkemesinin kararı derhal uygulanmalıdır” diye konuştu.

 

“FİLİSTİN HALKININ HAKLARI TESLİM EDİLMELİDİR”

Eğitim sisteminde laiklik karşıtı uygulamaların sonlandırılması gerektiğini de dile getiren Hüseyin Kurt, bilimsel eğitimin karşıtı ÇEDES uygulamasına beklemeksizin son verilmesi gerektiğini ifade itti.

“Biz emekliler olarak savaşa hayır diyor, bombalarla yok edilen Filistin halkının yanında yer alıyoruz. Savaşa dur denmeli ve durdurularak müzakere ile sorun çözülmeli, Filistin halkının hakları teslim edilmelidir” dedi.

 

2YOKSULLUĞUN DİBİNİ GÖRDÜK”

Kuruluş yıl dönümüne büyük sorunlarla girdiklerini ifade eden Kurt, “Biz emekliler, dul ve yetimler 21 yıldır uygulanan neo-liberal serbest piyasacılık ile yoksulluğun dibini gördük. Sorunlarımız büyük, iktidarın ekonomik cenderesi acımasız. Ama sendikamız da büyüyor, gelişiyor, ustalaşıyor. Potansiyel üyelerimize ulaşmak, sendikal birliği sağlamak için uğraş veriyor, çabamızı sizlerin desteğiyle her geçen gün arttıracağımıza söz veriyoruz.

 

ÇOK MASALLAR DİNLEDİK

AKP iktidara geldiğinde maaşıyla kıt kanaat da olsa geçinebilen emekli şimdi kelimenin gerçek anlamıyla aç sefil duruma düşürüldük. Masalda olduğu gibi az gittik uz gittik, bir de baktık ki elimizde 7500 lira var.

İktidarın talan vurgun özelleştirme; taşeronlaştırma; dövizciye tefeciye rant aktarma çarkı yavaşladı, dışarıdan taze para bulma olanakları azaldı. Çare olarak göreve getirilen dış ve iç finans piyasalarının mutemetleri Mehmet Şimşek, Gaye Erkan ikilisi dış dünyadan para arıyorlar. Aynı çevrelere güvence vermek için her ay faizleri arttırmaya devam ediyorlar.

Emekliler/emekçiler faizlerin düşük tutulduğu dönemde de şimdi de yoksullaşmaya devam ediyor. Yani bizler faiz düşerken de çıkarken de kaybeden taraftayız. Büyük sermayeyse o zaman da şimdi de paraya para demiyor, şiştikçe şişiyor.

 

 

“ÇIKMAZ YOLDAN DÖNÜN”

İktidar sahiplerine diyoruz ki; bankaların ve holdinglerin aşırı kârlarına hiç dokunmadan, dolar milyarderlerinden servet vergisi almadan, buna karşılık işçi ve emekçilerin ücret ve maaşlarını küçülterek, çiftçileri yoksullaştırarak, orta tabakaları da yoksulluğa iterek, kredileri kısarak, kredi faizlerini artırıp ekonomiyi durgunluğa sürükleyerek ve dışarıdan yeni borç bularak borç ve faiz ödemelerini döndürme politikanız iflas etti.

Ey iktidar, borcu borçla döndürmekten vazgeç, halkı yoksulluğa, pahalılığa ve işsizliğe sürükleme, biz emeklileri toplum dışına sürerek sosyal ölüme mahkum etme. Tarımı ve sanayiyi çökerterek, bir avuç vurguncu tefeci şirketi  daha da zenginleştirerek halkın çıkarını yok saydığın gibi   ulusal güvenlik tehlikesi de yaratıyorsunuz. Bizler diyoruz ki dönün bu çıkmaz yoldan.

 

ÇARE TARİHİMİZDE VAR

Oysa ki ekonomimizi düze çıkaracak reçete tarihimizde var. Bunun için kapitalist vurgunculuk mantığının dışına çıkmak yeterlidir.  Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki bağımsız dış politika ve devletçi kamucu planlı ekonomi politikası bugüne uyarlandığında bütün toplum feraha, refaha çıkarız. İlk koşul olarak   özelleştirilen tüm kamu kurumları, şeker fabrikaları, SEKA, Sümerbank, Tüpraş, Telekom ve benzerleri devletleştirilsin, üretim ve tüketim kooperatifçiliğinin önü açılsın, emekçi halk için ucuz, sağlam ferah konut seferberliği başlatılsın.

İşçi emekçi sınıfının onurlu üyeleri ekmeklerini nasıl taştan çıkardılarsa, fabrikalar, çiftlikler, okullar, konutlar, hastaneler kurdularsa, bilim, sanat yaptılarsa, vatanı düşmandan koruyarak, iç ve dış güvenliği sağladılarsa eşit ve özgür bir dünyayı kurmayı da başaracaklardır.

 

EMEKÇİ DEN YANA BÜTÇE

Bizler yıllardır yapılan bütçenin hangi katman ve kurumlara nasıl pay edildiğini görüyoruz.  Her geçen gün bizleri fakirleştiriyor, zenginleri zenginleştiriyor. Yeter artık bıçak kemiği de delmiş, yaşamımız zindana çevrilmiştir. Bizler emekten, emekçi den, üretenden yana eşit bölüşümün olduğu bir bütçenin yapılmasını istiyoruz.

 

TALEPLERİMİZ

İşte taleplerimiz; Cumhuriyetin 100. Yılı adına verilen bir seferlik 5 bin TL ikramiye, ayrımsız olarak tüm emeklilere ödenmelidir.

‘Kök aylık’ uygulamasına son verilmeli, emekli aylıklarında artış, SGK’nın ödediği gerçek aylıklara yapılmalıdır.

‘En düşük emekli aylığının asgari ücretten aşağıda olamayacağı’ kurala bağlanmalıdır.

‘Seyyanen ödeme’ uygulamasına son verilmeli, işçi, memur ve emekli maaşlarındaki artış, gerçek aylıklara yapılmalıdır.

Aylık bağlama oranları ABO yeniden 507 Sayılı yasadaki gibi yüzde 70 oranında olmalıdır.

Tüm emeklilere bugünden geçerli olmak üzere yüzde yüz zam yapılmalıdır.

Aynı sürede ve aynı miktarda prim ödeyen emekli aylıkları arasındaki farklılık düzeltilmeli, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emekli aylıklarındaki uyumsuzluk giderilmelidir.

Konut sahibi olmayan emeklilerin gelirlerine uygun ödemeli, sağlam ferah depreme dayanıklı konutlara sahip olmaları sağlanmalıdır.

Emeklilerin konutlarının depreme dayanıklılığı test edilmeli, güçlendirme için gelirlerine uygun kredi sağlanmalıdır.

Emekli sendikaları statü yasası çıkartılmalıdır” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA