Kadın istihdamının önü tıkalı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kadın istihdamının önü tıkalı!


 

Mersin’de düzenlenen etkinlikte; “Türkiye’de Kadın İstihdamı”nı masaya yatıran uzmanlar; bu konuda dünyadan çok geride kalındığına, kadınların; erkeklerden daha düşük nitelikte işlerde çalıştıklarına, yöneticilik konumuna daha az geldiklerine dikkat çektiler!

ATİLLA TULAY

Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERKAM) tarafından, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde, “Türkiye’de Kadın İstihdamı” konulu panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Merkam Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner üstlenirken, konuşmalarını ise Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör ve Kadın Araştırmaları yüksek lisans öğrencisi  Zeynep Gökalp yaptı.

Düzenlenen panele konuşmacıların yanı sıra, Merkam yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencileri katılım gösterdi.

 

KADIN İSTİHDAMININ; MADDİ MANEVİ KATKISI VAR

Prof. Dr. Bahar Taner, yaptığı giriş konuşmasında kadın istihdamı konusu üzerinde durarak; kadınların, istihdama katılımının maddi getirisinin yanı sıra kendilerine duyacakları güven hissinden bahsetti. Kendilerine güven duyan kadınların da toplum ile aile içerisindeki statülerinin yükseleceğinden; ekonomik, sosyal yaşamda aktif rol oynayabileceklerinden ve böylece özgüven sahibi yeni nesiller yetiştirebilmede kadınların önemli aktör olabileceklerinden söz etti. 

 

MERSİN VALİ YARDIMCISI DUMAN’DAN, ŞANLIURFA ÖRNEĞİ

Panelin ilk konuşmacısı Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman da, çalışan kayıtlı kadınların istihdama geçişlerini Şanlıurfa örneği üzerinden anlattı. Vali Yardımcısı Duman, Şanlıurfa’da kadınlarla ilgili istatistik bilgilerin, Türkiye’nin ortalamasını düşürecek durumda olduğunu belirterek, bu konuda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa üzerinde çalışma yürüttüklerini aktardı. Duman, Şanlıurfa’da yaşayan kadınların okuma-yazma oranlarının düşük olmasına rağmen doğum oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek bulgularını paylaştı. Duman ayrıca ülkemizdeki kadın ve genç istihdamını artırmak için yapılan çeşitli girişim politikalarından bahsetti.

 

KADINLAR YÖNETİCİ OLAMIYOR!

“İşgücü Piyasasından Değişimler ve Kadın İstihdamına Etkileri”ni anlatan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör ise, “Kadınlar istihdama katıldıklarında erkeklerden daha düşük nitelikte işlerde çalışıyorlar, yöneticilik konumuna daha az geliyorlar ve bunun nedeni kadını ev içine bağımlı kılan ataerkil kültürdür” şeklinde konuştu. Esnek çalışma biçimlerinde daha çok kadınların yoğunlaştığından söz ederek, esneklik kategorilerini anlattı. 

 

ÇOK GERİDEYİZ!

Panelin son konuşmasını gerçekleştiren Kadın Araştırmaları Bölümü yüksek lisans öğrencisi  Zeynep Gökalp de “Kadın İstihdamında Mesleki Eğitim Kursları” konusuna değinerek,  Avrupa ile Türkiye’deki kadın istihdam oranlarını karşılaştırdı. Gökalp, Dünya Ekonomi Forumu’nun 2015 Küresel Toplumsal Cinsiyet Raporu’na göre Türkiye’nin 145 ülke arasında 130. sırada yer aldığını belirterek; eğitim oranının düştükçe kadınların istihdama katılımlarının da bu oranda düştüğünü sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA