KKTC’nin 40. kuruluş yılı törenlerle kutlanacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KKTC’nin 40. kuruluş yılı törenlerle kutlanacak


 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40. Yılı Mersin Başkonsolosluğu tarafından düzenlenecek törenlerle kutlanacak. KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, kutlama mesajı ile adada çözüm olsun olmasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak yaşamaya devam edeceğini vurguladı.

İBRAHİM YÜNCÜLER

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluş yıl dönümü olarak da kutlanan 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı her yıl ülkemizde olduğu gibi Mersin’de de törenler ve çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Mersin’deki kutlamalar Mersin Başkonsolosluğu tarafından düzenlenecek.

Konsolosluktan yapılan açıklamada, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle sabah saat 9.30’da Mersin Cumhuriyet Meydanı-Atatürk Anıtı’nda Çelenk Sunma Töreni gerçekleştirilecek.

Mersin’de düzenlenecek törende; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Başkonsolosluğu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin İl Başkanlığı, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mersin Temsilciliği, Lefke Avrupa Üniversitesi Adana Temsilciliği, Yakın Doğu Üniversitesi Adana Temsilciliği, Girne Amerikan Üniversitesi Mersin Temsilciliği ve Kıbrıs İlim Üniversitesi Türkiye Temsilciliği, Atatürk Anıtı’na çelenklerini sunacaklar.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’na bağlı bando takımının da hazır bulunacağı törende, öğrenciler tarafından şiirler okunacak ve günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından tören son bulacak.

Çelenk Sunma Töreni’nin ardından KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, 11.30 -  12.30 saatleri arasında, başkonsolosluk makamında tebrikleri kabul edecek.

 

“KKTC BAĞIMSIZ VE EGEMEN DEVLET OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDECEK”

KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli de, yayınladığı kutlama mesajı ile adada çözüm olsun olmasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak yaşamaya devam edeceğini vurguladı.

Mendeli, “Özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın ve egemenlik mücadelemizin Cumhuriyet ile taçlandığı, canımız ve kanımız pahasına kurduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlamanın haklı gururu ve mutluluğu içerisindeyiz.

Kurucu Cumhurbaşkanımız Merhum Rauf Raif Denktaş, bundan tam 40 yıl önce, 15 Kasım 1983’te, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak kurulduğunu dünya ve tarih önünde ilan ederek ada üzerindeki vazgeçilmez haklarımızı teminat altına almıştır.

Rum-Yunan ikilisinin yıllardır Kıbrıs Türk halkına uyguladığı insanlık dışı ambargolara ve baskılara rağmen, halkımız, bugün çoğulcu demokrasisi, hukukun üstünlüğü ve sosyal adalet ilkelerine bağlı kalarak bölgede, önemli barış, istikrar ve demokrasi merkezi olduğunu kanıtlamıştır.

 

“KKTC OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ HER DAİM YERİNE GETİRDİK”

Bizler, Anavatanımızla birlikte, adil ve kalıcı bir anlaşmaya varılabilmesi konusunda, 1968 yılından bu yana devam eden tüm çözüm süreçlerinde, yapıcı ve iyi niyetli tutum içerisinde üzerimize düşeni her daim yerine getirdik.

1960 yılında kurulan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nden’, ortağımız Rumlar tarafından, silah zoruyla dışlandığımız, 1963 Kanlı Noel saldırılarından 1983 yılına uzanan yolda, Anavatanımızla birlikte çetin mücadeleler verilmiş, çok ağır bedeller ödenmiştir.

Bu mücadeleler neticesinde, 1964 yılında Kıbrıs Türk Genel Komitesi’nin kuruluşu ile devlet olma yolunda atılan ilk adımı, Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi ile sürdüren Kıbrıs Türk Halkı, Kıbrıs’a barışı getiren 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı sonrası ise Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi ve ardından da Kıbrıs Türk Federe Devleti’ni kurmuştur.

 

“ULUSLARARASI CAMİANIN, RUM SİYASETİNE PRİM TANIMASI, KIBRIS TÜRK HALKI’NA YAPILAN BÜYÜK BİR HAKSIZLIK”

Devlet olma yolunda her zaman büyük bir inanç ve kararlılıkla yürüyen halkımız, nihayetinde, 15 Kasım 1983’te, özgür iradesi ve istenciyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

Kıbrıs Türk Halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı ile azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini, kendi yönetiminden, egemen eşitliğinden, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçemeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır.

Uluslararası camianın, Rum yönetiminin uzlaşmaz ve sürekli zamana oynama siyasetine prim tanıması, Kıbrıs Türk Halkı’na yapılan büyük bir haksızlıktır. Beklentimiz, Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 77. ve 78. BM Genel Kurullarında vurguladığı gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir an önce tanınması ve Kıbrıs Türk Halkı üzerindeki haksız izolasyonların kaldırılması yönünde somut adımlar atmasıdır.

 

“KKTC BAĞIMSIZ VE EGEMEN BİR DEVLET OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDECEK”

Kıbrıs sorununa çözüm bulabilmek için 55 yıldır devam eden müzakere süreçleri, 2017’de, Crans Montana’da, Rumların masayı devirmesiyle son bulmuştur.

Crans Montana’dan sonra başlayan yeni sürecin ilk somut adımı ise, devletimizin uluslararası bir örgüt olan Türk Devletleri Teşkilatı’na, anayasal adıyla gözlemci üye olarak kabul edilmesidir. Bu üyelik; ülke olarak Türk dünyası ile bütünleşmemiz, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan önemli fırsatlar yakalamamız ve sesimizi dünyaya duyurmamız demektir.

Çözüm olsun ya da olmasın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tüm kurumları ve hukukun üstünlüğüne dayalı yapısı ile bağımsız ve egemen bir devlet olarak yaşamaya devam edecek ve Anavatanımız Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle her geçen gün kalkınarak güçlenecektir.

Türkiye yüzyılı, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve bütün Türk Dünyası’nın da yüzyılı olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlarken, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş olmak üzere vatanımız uğruna canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmetle; Gazilerimizi, Kıbrıs Türk Mücahitlerimizi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetlerini şükran ve minnetle yâd ederim.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Çukurova Bölgesi’nde yaşayan tüm yurttaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı gönülden kutlar, en derin sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA