Sürgün anması öncesi dayanışma güçlendi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sürgün anması öncesi dayanışma güçlendi!


 

Mersin’de yaşayan Kafkasya kökenli vatandaşlar, 21 Mayıs Çerkes Sürgünü öncesi ‘Bahar Pikniği’nde buluşarak, kaynaşma ve dayanışmayı güçlendirdi.

Hediye Eroğlu

Kafkasya’da tarihin en eski dönemlerinden beri eşsiz bir kültür örneği sergileyerek yaşayan ancak Çarlık Rusya’sı tarafından dünyanın dört bir tarafına sürgün edilen Çerkesler, kaynaşma ve dayanışmayı güçlendirmek için bir araya gelmeye devam ediyor.

Son olarak Mersin Kafkas ve Kütür Yardımlaşma Derneği tarafından, Erdemli Alata Tesislerinde, “Bahar Pikniği” etkinliği düzenledi.

Dernek Başkanı Şevket Şamil Koç ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda üyenin katılımıyla gerçekleştirilen piknik, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.

Yöresel tatların imece usulü birlikte pişirilerek paylaşıldığı, yerleşme ve eğlencenin de birlikte yapıldığı etkinlikte geleneksel Çerkes düğünü de canlandırıldı. 7’den 70’e sahneyi dolduran Çerkesler, zorlu Kafkas danslarını ustalıkla sergileyerek, kültürlerini yaşatmaya verdikleri önemi de bir kez daha gözler önüne serdi.

 

ÖNCELİK GENÇLERİN BULUŞMASI

Etkinlik ile ilgili kısa bir açıklama yapan Mersin Kafkas ve Kütür Yardımlaşma Derneği Başkanı Şevket Şamil Koç, her yıl geleneksel olarak çeşitli organizasyonlarda bir araya geldiklerini söyleyerek amaçlarının; Kafkas kökenli vatandaşları buluşturarak, birlik ve beraberliği sağlayıp, kültürlerini yaşatmak olduğunu dile getirdi. Bu organizasyona gösterilen ilginin doğru bir çalışmaya imza atıldığının göstergesi olduğunu ifade eden Koç, özellikle gençlerin buluşmasını sağlayacak etkinliklere imza atmaya büyük özen gösterdiklerini kaydetti.

21 MAYIS SÜRGÜNÜ’NÜ UNUTTURMAYACAĞIZ”

21 Mayıs Çerkes Sürgünü’nün 152’inci yılı anmaları öncesinde yapılan buluşmanın manevi olarak da öneminin büyük olduğunu vurgulayan Başkan Koç, “Kafkasya’dan Anadolu’ya sürülmemizin 152. yılında, vatanımızı, kültürümüzü, geleceğimizi kaybetmenin acısını yüreklerimizde en derin şekilde hissederken, bu buluşmalarla birbirimize daha sıkı sarılıyoruz. Sürgün anması için de bir araya gelecek, günün anlam ve önemine yönelik etkinliklere imza atacağız. Büyük Sürgün’de kaybettiğimiz atalarımızı anmak, bu tarihi günün unutulmaması ve unutturulmaması için üyelerimizin desteklerini bekliyoruz” diye konuştu

KAFKASYA’DAN BÜYÜK SÜRGÜN…

1700’lerin sonunda Çarlık İmparatorluğu’nun Kuzey Kafkasya’yı istila girişimi ile başlayan Rus-Kafkas Savaşı yüzyıllarca sürdü. Kafkas halkları özgürlüklerini korumak ve yurtlarını savunmak için olağanüstü direniş gösterdi. Osmanlı İmparatorluğu ile Avrupalı büyük devletlerin yalnız bıraktığı Kafkas halkları, Çarlık İmparatorluğu’nun büyük askeri gücü karşısında çaresiz kaldı. Savaş 21 Mayıs 1864’de Çarlık Rusya’nın Kuzey Kafkasya’yı tamamen ele geçirmesiyle sona erdi.

Savaş boyunca topraklarını terke zorlanan Çerkesler savaşın bitimi ile insanlık tarihinin en büyük ve en dramatik sürgününe maruz kaldılar. Tarihi kayıtlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes yurtlarından sürülerek Osmanlı topraklarına gönderildi. Çerkes nüfusunun yüzde 70’i sürgün edildi. Bu trajik sürgün Tuapse, Soçi ve Sohum liman kentlerine yığılan yüzbinlerin gemilerle Varna, Samsun, Sinop, Trabzon’a taşınması, oradan da Balkanlar, Anadolu ve Ortadoğu’ya dağıtılması ile sonuçlandı. Onbinlerce insan yollarda açlık ve hastalıktan can verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA