MEÜ’de Cumhuriyetin kuruluş hikâyesi anlatıldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEÜ’de Cumhuriyetin kuruluş hikâyesi anlatıldı


 

Mersin Üniversitesi’nde Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında Cumhuriyetin kuruluş hikâyesinin anlatıldığı "Cumhuriyet ve Atatürk" etkinliği düzenlendi.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ), Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında hazırladığı ve Cumhuriyetin kuruluş hikâyesinin anlatıldığı "Cumhuriyet ve Atatürk" adlı etkinlik, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezimizde coşkuyla gerçekleşti.

Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı ve Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin ile birlikte Rektör Danışmaları, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı program, Atatürk ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı.

“Milletimizin bir asır evvelki haklı, şanlı ve onurlu mücadelesi;  29 Ekim 1923’te ‘Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir’ ilkesi ile millet egemenliğine dayalı bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır” diyerek açılış konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “Tarihi, zaferlerle dolu, çağ açıp çağ kapamaya mazhar olan yüce milletimizin istiklal mücadelesinin bir armağanı, aziz milletimizin, azim ve kararlılıkla yazdığı bağımsızlık destanının adı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü büyük bir onur ve heyecanla idrak ediyoruz. Bu kutlu gün, aynı zamanda kökleri derin ve şanlı bir geçmişe dayanan millî diriliş ruhunun tecessüm etmiş hâli ve Türk milletinin yeniden doğuşunun adıdır” dedi.

Küllerinden yeniden doğan milletin, tek vücut olarak topyekün mücadele ederek bugünleri bize armağan ettiğini belirten Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “Kayıtsız şartsız millet egemenliğine dayalı bize emanet edilen Cumhuriyet’e sahip çıkmak, onu korumak ve kollamak bu topraklarda yaşayan her yurttaşın birinci görevidir. Bu görevin sorumluluğu, geçmişi iyi bilmekten geçer. Zira aziz milletimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki ortak duygular ve hedef etrafında kenetlenerek bugünlere gelmiştir. Yaşadığımız tüm badireleri birlik ve beraberliğinden ödün vermeden aşmayı başarmıştır. Milletimiz; Cumhuriyet’e özgürlük ve bağımsızlık ruhunu, umut ve ideallerini bağlamıştır. Bizler de atalarımızın emaneti olan cennet vatanımıza ve Cumhuriyetimize tüm kazanımlarıyla beraber sonsuza kadar sahip çıkacak ve gelecek kuşaklara her alanda gurur duyacakları bir ülke bırakmak için el ele gönül gönüle geleceğe güvenle yürüyeceğiz." ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ, KAHRAMAN ECDADIMIZIN MUKADDES BİR EMANETİDİR VE İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR”

Gençlere hitap eden ve "Bizler, onun mirasçıları olarak milletin bütün unsurlarını kendinde toplayan Cumhuriyetimizi özenle muhafaza edeceğiz." diyerek sözlerine devam eden Yaşar, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey Yükselen Yeni Nesil! İstikbâl sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” sözleriyle belirttiği gibi, yarınlarımızın ve Cumhuriyetimizin teminatı sizlersiniz. Atalarımızdan devraldığımız bayrağımızı, daha da ileriye götüreceğinize inanıyorum. Yurdumuzda barışın, bağımsızlığın, özgürlüğün, millet egemenliğinin, millî ve manevi değerlerimizin güvencesi olan sizler, bu değerlere sahip çıkarak ülkemizi geleceğe taşıyacaksınız” dedi.

Zorluklarla dolu bir coğrafyada bulunmamıza rağmen bölgenin en huzurlu ülkesinde yaşamanın haklı gururunu yaşadığımızı belirten Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Ülkemizin kıymetinin bilinmesi ve korunmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymakta olduğumuzu belirtmek isterim. Kuşkusuz bu avantajımızı sürdürmek için ülkemizdeki sevgi, saygı ve hoşgörü ortamını korumamız gerekmektedir. Sizlerden, yaşadığımız yerin, dünya görüşünüzün esiri olmadan, ancak farklılıklarımızı göz ardı etmeden, tüm bunları zenginlik olarak görerek yolumuza devam etmeyi başarmanız ve bunun için daima birlik ve beraberlik zemininde olmanızdır. Bu duygularla, Mersin Üniversitesi ailesi olarak başta sevgili gençlerimizin ve milletimizin Cumhuriyetimizin 100. yılını en içten dileklerimle kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen, bu toprakları vatan yapan bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anarız. Coşkuyla, sevinçle, mutlulukla kutlayacağımız nice yüzyıllar diliyorum." ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar'ın açılış konuşmasının ardından Devlet Konservatuvarı eğitmenlerinden Ferdi Cümendür'ün piyanosu eşliğinde; Konservatuvar öğrencileri Ebru Pirinç, Ceren Durbuzer ve Başak Alkan'ın seslendirdikleri "Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar" adlı müzik dinletisine geçildi. Oldukça etkili bir şekilde gerçekleşen müzik dinletisinin hemen sonrasında Cumhuriyetin kuruluş hikâyesinin anlatıldığı program başladı.

Sunuculuğunu üniversite Protokol Müdürü Ümmü Gülsüm Altıner Bozlak ve Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü personeli Baha Sadık Akıner'in yaptığı; şiir katılımcısı olarak da Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Prof. Dr. Namık Kemal Şahbaz ile Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Gör. Zeliha Tuğuz'un görev aldığı programda, 29 Ekim 1923'te kurulan ve 100. yılını kutlanılan Cumhuriyet'in nasıl kurulduğu ve sonrasında yaşananlar video gösterimleri ve sunumlarla anlatıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA