Akdeniz’in 2024 bütçesi 1 milyar 418 milyon TL oldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz’in 2024 bütçesi 1 milyar 418 milyon TL oldu


 

Akdeniz Belediyesi’nin 2024 yılı mali bütçesi geçen yıla göre yüzde 75 artış ile 1 milyar 418 milyon TL olurken muhalefet borçlanmayı 120 milyon TL ile sınırlı tuttu. Muhalefetin bütçeye ilişkin eleştirilerine Başkan Gültak, “Demek ki siz gelseniz hasbelkader tüm bu işler duracak. 2019’da şirketi yani belediyeyi kapatsam siz üzerine para ödeyecektiniz. Şimdi şirketi kapatsam siz üzerine para alacaksınız” yanıtı verdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisinin Ekim ayı ikinci birleşimi tamamlandı. Belediye konferans salonunda yapılan toplantıda 2024 Mali Yılı bütçesi de kabul edildi. Ancak bütçe görüşmeleri tartışmalara sahne oldu.

Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Tanrıverdi, borçlanmayı 120 milyon TL ile sınırlı tuttuklarını söyleyerek, “Belediyede toplam 231 memur, 68 kadrolu işçimiz var. 624 kişi de şirketlerimizde çalışıyor. Bazı birimlerimizde ise geçici işçiler çalıştırılıyor ki bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Özellikle belli birimlerde uzman kişilerin görev yapması önemli.

Amatör spor kulüplerine yapılan yardımlar ile ilgili Akdeniz’deki bazı spor kulüplerine ödenmediği şeklinde basına yansıyan haberler oldu. İlgili müdürlük, evraklarını tamamlayan herkese ödeme yapıldığını belirtti. Amatör spor kulüpleri içinde ayrımcılık yapılıyormuş gibi bir yansıma var. Bu ortadan kaldırılmalıdır.

Araç kiralama işi gün geçtikçe yükseliyor. Kayıtlara göre önümüzdeki dönemde 180 milyon TL araç kiralamaya gidecek. Enflasyon bu pahalılıkta her şey 3-5 katına çıkıyor ama bizimki her halde daha fazla katlara çıkıyor. Bu kadar yüksek ödeme yapacağımıza biz araç edinme yoluna gitsek daha karlı olmaz mı? Ki ilgili birim bu ödeneğin bile yetmeyeceğini ifade etti. Bütçemizin çok büyük bir bölümünün bu alana harcandığı görülüyor. Bu kadar yüksek orandaki kaynağı oraya aktarmanın doğru olmadığını düşünüyorum.

Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesi var ki nelerin yapılamayacağı açık, net bir şekilde sıralanmış durumda. Ama bütçenin bu genelgeyi pek dikkate almadığını düşünüyorum. Dikkate alınsaydı genelgede yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin mal ve hizmet alımları 2023’te 476 milyon iken 2024’e 850 milyon TL’ye çıkarmışız. Temsil ve tanıtım 20 milyondu bu sene 80’e çıkarılmak istendi ama biz aşağı çektik ki bu da çok yüksek. Bunlar yüksek rakamlar. Bütçe acil alanlarda kullanılmalı.

Şuan bizim 394 milyon 287 bin TL borcumuz var. Peki 31.12.2022 yani 2023’e girerken borcumuz ne kadardı? 319 milyon TL idi. Yani siz bu 9 ay içinde ‘borçluyuz’ diyorsunuz ya, borç üzerine 75 milyon daha eklemişsiniz. Borçlu insan borcun üzerine bu kadar yük yükler mi? Bütçeden önemli bir yatırım yapmıyorsunuz, kollarınız uzun sağ olun gücünüzü kullanıyor yaptırıyorsunuz. Ama kendi bütçenizden büyük bir yatırım yapmıyorsunuz. Bizim bütçe disiplinimiz zayıf.

Özel kalem bütçesi 2 milyondan 5 milyona çıkarıldı, basın yayında bütçe yüzde 300 oranında artış ile 42 milyon TL yapıldı. Yani bazı birimlerde çok astronomik artışlar yapılmış” diye konuştu.

 

“ARAÇ KİRALAMA BÜTÇESİNİN ÇOĞU YAKITA GİDİYOR”

Muhalefetin eleştirilerine yanıt veren Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise “Benden önce de bu belediye yıllarca araç kiralamış bu benim işim değil tabiri caizse önümde buldum. Çözmek için bakanlıktan birkaç tane araba aldım ama daha fazla alamadım. 180 milyon TL’si sadece araç kiralama değil çoğu yakıt gideri. Bu bütçenin çoğu yine yakıt ücretlerine gidecek. Araçların hepsi de takip ediliyor çünkü araçların gereksiz yere kullanılmasını istemiyoruz. Araçları alsak belki avantaj olur ama yakıt gideri aynı olur. Bir firmaya yapılmış bir şey değil bu.

 

“DEMEK Kİ SİZ GELSENİZ HASBELKADER TÜM BU İŞLER DURACAK”

CHP, HDP üyeleri 6 ay sonra seçime gideceğimizi söyledi. Akdeniz Belediyesi’nin 5 yıl önceki bütçesi ile 5 ay sonra bırakacağımız bütçe ile kentsel dönüşümü, büyük hizmetleri yapması mümkün değil. Takdir Akdeniz halkının. Bizim emeğimiz var. Dediğimiz tezi doğruladınız; demek ki siz gelseniz hasbelkader tüm bu işler duracak. Bunu tasdik ettiniz. Siz gelirseniz bu işlerin hiçbiri olmayacak demektir. 20 yılda ne yaptığınız ortada.

 

“TEMSİL TANITIM İLE YİYİP İÇSEK, BİZİ DUMAN EDERLER”

Biz özel kalemin 80 milyon TL bütçesi ile ‘yedik içtik, vur patlasın çal oynasın’ algısı yaratmayın. Öyle bir lüks, israf içinde değiliz. Mustafa Gültak veya belediyeyi tanıtım ile temsil ile 80 milyon TL harcamadı. Haram olur. Bu olsa zaten denetim raporunda bizi duman ederler. Böyle bir şey şok. 2 milyon TL ayırdığımız bütçelerle 2 milyarlık iş yapıyoruz. Bu büyük bir başarı.

 

BORCUN BÜTÇEYE ORANI YÜZDE 27’YE ÜŞTÜ

Belediyemizin 384 milyon TL borcu var deniliyor. Biz geldiğimizde 212 milyon TL borç varken bütçemiz 185 milyon TL’ydi. Maaş ödemesek dahi bu borcu ödeme şansımız yoktu. Borcumuzun bütçeye oranı yüzde 116’ydı. Kayyumun ne kadar borç aldığını da ispatladım sizin ne kadar aldığınızı da. 2024 bütçesi 1 milyar 418 milyon TL, borç ise 394 milyon TL. oran ne; yüzde 27. Nereden nereye. Borç yiğidin kamçısıdır, önemli olan borcun ödenebilir olması. Sizin 1,5 milyara yakın bir bütçeniz 394 milyon TL’de borcunuz var bu normal. Bu reel bir bütçedir. Borç yapıyoruz ama hizmette, iş de yapıyoruz. Kuru kuruya borç yapmıyor, bırakmıyoruz. Bütçeye oranı yüzde 116 olan borcu yüzde 27’ye düşürdük.

2019’da şirketi yani belediyeyi kapatsam siz üzerine para ödeyecektiniz. Şimdi şirketi kapatsam siz üzerine para alacaksınız” dedi.

Görüşmelerin ardından Akdeniz Belediyesi’nin 2024 yılı mali bütçesi geçen yıla göre yüzde 75 artış ile 1 milyar 418 milyon TL olurken muhalefet borçlanmayı 120 milyon TL ile sınırlı tuttu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA