ÇERNOBİL KAPIMIZDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇERNOBİL KAPIMIZDA!


 

Bugün Çernobil’in 30.yıldönümü, nükleer felaket kentimize ve ülkemize hiç olmadığı kadar yakın artık. Mersin’in nükleer karşı 42 yıllık mücadelesi devam ederken, Sabahat Aslan, Akkuyu’nun Çernobil olmaması için Mersinlileri mücadeleye çağırdı.

SONER AYDIN/

Bugün Ukrayna’da meydana gelen Çernobil faciasının 30. yıl dönümü. 30 yıl önce meydana gelen facianın izleri henüz silinmemişken, Mersin ve Sinop’ta kurulması planlanan 2 Nükleer Santral ile Çernobil artık yanı başımızda. 

“ETKİLERİ HALA GÖRÜLMEKTE”
26 Nisan 1986’da Ukrayna Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktöründe, etkileri onlarca yıl sürecek, belki de dünyanın başına gelen en büyük felaket yaşandı. Felaketin etkilerinin en yoğun olarak görüldüğü ülkelerde 2004 yılına kadar 18 yaş altı 4 bin çocukta tiroit kanseri vakası görüldü. Resmi raporlar, ölümcül kanser vakalarının sayısını 9 bin olarak açıklarken bağımsız bilim adamları ise 30 bin ile 60 bin arasında insanın Çernobil’in sebep olduğu kanser türlerinden dolayı öleceğini tahmin ediyor. Ülkemizden binlerce kilometre uzakta yaşanan facianın etkileri Karadeniz’de hala görülmekte. 

“ÇOK GEÇ OLABİLİR”
Nükleer karşıtları yaptıkları eylemlerle Mersin ve Sinop’ta kurulacak iki Nükleer Santral ile olası bir faciaya dikkat çekiyor. Mersin’de kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı çıkan nükleer karşıtları Çernobil benzeri bir facia ile onbinlerce insan ve doğa için çok geç olabileceğini söyledi. Çernobil faciasının etkilerinin günümüz de dahi görüldüğünü, kanser nedeniyle insanların hayatını kaybettiğini vurgulayan nükleer karşıtları, Nükleer Santral yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiği önersini sundu.

7 AYRI DAVA SÜRÜYOR
Çernobil’in üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen etkilerinin hala görüldüğünü söyleyen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sebahat Aslan, 3’üncü nesil teknoloji ile yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yeni bir Çernobil’e davetiye çıkarttığını söyledi. Bugüne kadar 7 ayrı dava açtıklarını ve Akkuyu’nun yapılmamasına için mücadelelerinin süreceğini belirten Aslan, Mersinlilere nükleer karşıtı mücadeleye destek vermeleri çağrısında bulundu. Akkuyu’nun 1/50 binlik planı için AKP ve MHP arasında gerçekleşen anlaşmaya da değinen Aslan, planın meclisten geçmemesi için bir dizi eylem ve etkinlikler yapacaklarını belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA