‘Rusya’ya ait Akkuyu Nükleer geleceğimizi tehdit ediyor’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Rusya’ya ait Akkuyu Nükleer geleceğimizi tehdit ediyor’


 

Nükleer Karşıtı Platform, yayımladığı açıklama ile Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin Rusya’ya ait olduğu gerçeğinin gizlenemeyeceğini belirterek, Bakan Bayraktar’ın açıklamasını “utanç vesikası” olarak değerlendirdi.

Haber Merkezi

 

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), bugün, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) Türkiye’ye değil Rusya Federasyonu’na ait olduğunu tespit ettiklerine dair yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Nükleer Karşıtı Platform, Türkiye'de 1970’lere dayanan nükleer karşıtı hareketin ve 1990'lı yıllarda çalışmalar yürüten Nükleer Karşıtı Platform’un devamı bir hareket.

Akkuyu NGS’nin uluslararası nükleer sermaye lobilerinin bir enstrümanı olarak hayata geçirilmeye çalışıldığının vurgulandığı açıklamada “Akkuyu NGS, dünya üzerinde başka bir devletin topraklarında Rusya Federasyonu’na ait ilk ve tek nükleer santral olacak,” dendi. 

 

“RUSYA’YA SAĞLANAN İMTİYAZLAR”

NKP’nin açıklaması özetle şöyle: “Siyasi iktidarın, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, sözde enerji talebine çare bulmak adına Rusya Federasyonu’na inşa ettirdiği Akkuyu NGS’nin mülkiyetinin kime ait olduğu konusunda yapılan açıklamalar kamuoyunda rahatsızlık uyandırmış, öfkeye neden olmuştur. Siyasi güç, propaganda; yabancı ve yerli-milli sermaye sahiplerinin kârları uğruna Rusya Federasyonu’na sağlanan imtiyazların boyutu söylemlere yansımış, nükleer santralların yakın geleceğimiz için ne denli büyük bir tehdit unsuru olduğu bir kez daha gözler önüne serilmiştir. 

 

RUSLAR HERKESÇE BİLİNEN BİR GERÇEĞİ AÇIKLADI

“Akkuyu NGS şirketinin CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva herkesçe bilinen bir gerçeği, ‘Bu nükleer santral Rusya'ya aittir,’ ifadesi ile açıklamıştır. Nükleer santrallar konusunda Rusya ile yapılan anlaşmanın detayları kamuoyunca bilinmesine rağmen, sadece bunun ifade edilmesinden rahatsızlık duyan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gerçeği yansıtmayan ‘Akkuyu Nükleer A.Ş., Türkiye Cumhuriyeti'nin vergi mevzuatına, hukuk kurallarına göre çalışan bir şirket, bir Türk şirketi. O çerçevede çalışan, onun ötesinde hükümetler arası anlaşma kapsamında da bizlere her konuda, hem iktisadi hem de güvenlik konularında fevkalade önemli haklarımızın olduğu ve tamamen Türkiye'nin kontrolünde yürüyen bir proje’ sözleriyle karşılık vermiştir.

 

“BAYRAKTAR’IN AÇIKLAMASI UTANÇ VESİKASI”

“Bayraktar’ın gerçeklerin üstünü örtmeye ve bilineni gizlemeye yönelik ifadeleri utanç vesikası olarak tarihe geçmiştir. Akkuyu NGS ülkemiz topraklarında olan ve Rusya Devletinin kendi toprakları dışında sahip olduğu ilk ve tek nükleer santraldir. Çatışmaların ve gerilimin hakim olduğu Ortadoğu’da, NATO ile askeri ittifak içinde olan ülkemizde, Rusya tarafından işletilen nükleer santralın saldırıya uğraması durumunda geri dönülmez sonuçlar doğacağı ortadadır.

Hiçbir toplumsal, ekonomik ve çevresel faydası bulunmayan, olası bir kaza, saldırı sonrası yaydığı radyasyonun etkileri yüzyıllarca devam edecek; pahalı, kirli, tehlikeli, atık sorunu çözülmemiş Akkuyu NGS için Rusya ile yapılan anlaşma fesh edilmeli, daha fazla kamu zararı doğurmadan santral inşaatı acilen durdurulmalıdır. 

 

Ülke gerçekliği ve halkın talepleriyle hiç ilgisi olmayan Akkuyu NGS inşaatı başta olmak üzere, Sinop ve İğneada’da kurulması planlanan nükleer santral projelerinden vazgeçilmeli, enerji alanında yeniden kamusal politikalar acilen devreye sokulmalıdır.”

 

 

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA