Mazot uçtu destekler yetersiz kaldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mazot uçtu destekler yetersiz kaldı


 

Bir traktörün deposunun yüzde 115’lik yüksek mazot fiyat artışından sonra 4000 TL’ye dolmaya başladığına dikkat çeken Milletvekili Kocamaz, “Üreticilere yapılan dekar başına 103 TL’lik mazot desteği çok düşük kalmıştır. Mazot desteğini artırmayı düşünüyor musunuz” dedi.

İBRAHİM YÜNCÜLER

 

TBMM’de genelde ülke ve özelde Mersin’in sorunlarını gündeme getirerek, gündemde tutarak iktidarın dikkatini çekmeye, çözüm konusunda takipçi olmaya devam eden İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, son olarak çiftçilerin karşı karşıya kaldığı mazot zamları ve destek yetersizliğini gündeme taşıdı.

 

MAZOT UÇTU DESTEKLER YETERSİZ KALDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kocamaz, tarım ürünleri üretici fiyat endeksinin (Tarım-ÜFE), TÜİK verilerine göre Ağustos ayında 76,35 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

“Seçimden sonra mazota yapılan zam yüzde 115'lere yükselmiştir” diyen Kocamaz, “Mazotun litre fiyatı 18,63 TL'den 39,99 TL'ye çıkmıştır. Buna karşılık artan maliyetler karşısında üreticilere Bakanlık tarafından yapılan başta mazot olmak üzere destekler yetersiz kalmıştır.

 

BU DURUMUN SEBEBİ NE?

Bu bilgiler ışığında; Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde meydana gelen yüzde 76,35'lik artışlara rağmen, üreticiler yüzde 100'ün üzerinde girdilerle yetiştirmiş oldukları ürünlerini maliyetleri bile karşılayamayacak fiyatlarla satmak zorunda kalmışlardır. Bu durumun başlıca sebepleri nelerdir? Üreticiler bu yıl hangi ürünlerden kar edememiş ve zarar etmişlerdir?

 

“TARLADA UCUZ, MARKETTE PAHALI”

Meyve ve sebze fiyatları başta olmak üzere üreticiler tarafından zor şartlarda üretilen çoğu tarımsal ve hayvansal ürünler piyasada oluşturulan tekeller sayesinde ne yazık ki maliyetleri bile karşılayamayacak şekilde üreticinin elinden ucuza alınmıştır. Böylece, ‘Tarlada ucuz, markette pahalı’ uygulaması devam etmiştir. ‘Tarlada ucuz, markette pahalı’ uygulamasından ne zaman vazgeçmeyi düşünüyorsunuz?

 

“MAZOT DESTEĞİNİ ARTIRMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?”

Bir traktörün deposu seçim öncesi 1863 TL'ye dolarken yüzde 115'lik yüksek mazot fiyat artışından sonra 4000 TL'ye dolmaya başlamıştır. Bu nedenle, üreticilere yapılan dekar başına 103 TL'lik mazot desteği çok düşük kalmıştır. Dekar başına 103 TL'lik mazot desteğini artırmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA