Lojistikçiler yeni pazarlar istiyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Lojistikçiler yeni pazarlar istiyor!


 

Sağladığı sıcak para girdisi ve yüzbinlerce insanın ekmek kapısı olması ile Mersin ekonomisinin can damarı olan lojistik sektörü, küçülmeye gidiyor!

Ortadoğu’nun ardından Rusya pazarının da kaybedilmesi ile S.O.S. veren Mersin ekonomisinin gizli kahramanları olan lojistikçiler çözüm bekliyor!

SONER AYDIN

Türkiye’nin ticaret yaptığı Suriye, Irak gibi ülkelerdeki savaşlar ve uçak krizi nedeniyle Rusya ile yaşanan sorunlar, lojistik sektörünü olumsuz etkiledi. Lojistikçiler alternatif pazarların bulunmasını istiyor.

Mersin Serbest Bölge’de lojistik sektöründe faaliyet yürüten Yüksel Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Lojistik Komisyonu Başkanı Orhan Kemal Yüksel, yaşanan savaşlardan dolayı Irak’a açılan Habur Sınır Kapısı’ndan ve Suriye’ye açılan Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan ticari anlamda bir azalma yaşandığını söyledi. Meydana gelen uçak krizinden sonra ise Rusya ile bir sorun yaşadıklarını belirten Yüksel, doğal olarak bundan etkilenen ilk sektörün lojistikçiler olduğunu belirtti.

“ALTERNATİF PAZARLAR BULUNMALI”

Ürün çeşitliliğinin arttırılması ve alternatif ihracat noktalarının bulunması ile sorunun kısmen de olsa giderilebileceğini kaydeden Yüksel, “Tabi ki 300 milyon nüfuslu Rusya’ya alternatif Pazar oluşturabiliriz. Ukrayna, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan gibi çevre alternatif ülkeler var. Yani Rusya’ya ihracat yapabilecek alternatif ülkeler bularak bunlar üzerinden ihracatımıza devam edebiliriz. Onların amacı şuan Rus halkını tatmin etme anlamında ‘Biz Türkiye ile ticaret yapmıyoruz’ diyorlar ama biz buna alternatif ülkeler bularak Rusya’ya malımızı bir şekilde satmalıyız. Bunun dışında ürünlerimizi sadece Rusya pazarına satacağız diye bir kaide yok. Pazar tekniklerimizi, şartlarımızı, ülkelerimizi değiştirebiliriz. Mesela kıtası bakir coğrafya. Buralar açılabiliriz. Ticari ateşlerimiz var. Türkiye artık eski Türkiye değil dünya da globalleşti ve adeta küçük ülke konumuna geldi. Örneğin İstanbul’dan Cibuti’ye her gün uçak var. Somali var, Nijerya var buralara açılarak Rusya’yla olan ticarete bir alternatif bulabiliriz” ifadelerini kullandı.

“LOJİSTİK FİRMALARI DARALMAYA GİDİYOR”

Lojistik sektörünün sekteye uğramasından dolayı Mersin’in sıkıntı yaşanan iller arasında en başta yer aldığının altını çizen Yüksel, “Çünkü Kayseri’de, Konya’da bu kadar nakliye firması bulunmuyor. Mersin yaklaşık 750-800 nakliye firması var ve her bir nakliye firmasında 30-40 çalışan olduğunu düşünürsek bu büyük bir istihdam ortamı sağlamakta. Lojistik firmaları daralmaya, işçi çıkarmaya giderek istihdam anlamında bir sıkıntı yaşandı. Umarım yakında zamanda ilişkilerimiz düzelir, Rusya’nın da esneklik gösterdiğini görüyoruz” dedi.

 

“LİMANDA DARALMA BEKLEMİYORUZ”

Mersin coğrafi konumu itibariyle bir liman şehri olduğunu vurgulayan Yüksel, “Limanın yanında bir de serbest bölgesi var. Serbest bölgede kendi içinde liman gibi bir rıhtıma sahip. Mersin limanı ve serbest bölgesinde ticari daralmaların olması durumunda etkilenecek sektör en başta lojistik sektörü olacaktır. Ancak biz serbest bölgede ve limanda bir daralma olmayacağını aksine bir büyüme olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA