Göçmen şebekesi haritasında Mersin’de var! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Göçmen şebekesi haritasında Mersin’de var!


 

Journalismfund.eu tarafından hazırlanan ‘Göçmen taşımacılığı suç şebekesi’ haberinde ‘mülteci kaçakçılığı’ nasıl işliyor?’ sorusuna cevap aranıyor. Araştırma dosyasında Mersin’in adı da sık sık geçiyor!

Haber Merkezi

Journalismfund.eu tarafından hazırlanan ‘Göçmen taşımacılığı suç şebekesi’ haberinde ‘mülteci kaçakçılığı’ nasıl işliyor?’ sorusuna cevap arandı ve bazı şirketlerin ‘bu işten’ nasıl bir servet elde ettikleri araştırıldı. Haberde İtalya’ya mülteci taşırken yakalanan Blue Sky M gemisinin bağlantıları yer aldı. Geminin güzergâhı ile ilgili bilgilerde Mersin’e sık sık yer verildi.

MÜLTECİ TAŞIYAN GEMİLER

Blue Sky M ve Ezadeen gemiler mülteci kaçakçılığı yaptıkları ortaya çıkan iki gemi.

Haber, 30 Aralık 2014 gecesi bir İtalyan sahil güvenlik helikopterinin, ilk başta yük gemisi olarak algılanan ancak daha sonra mülteci taşıyan Blue Sky M adını taşıyan geminin, fark edilmesiyle başlıyor.  İtalyan kaynaklarına dayandırılan habere göre ise Ezadeen de Mersin’den yola çıkmıştı. “Bir taşımacılık veri tabanında geminin Suriye’nin Tartus şehrinden 21 Ekim 2014’te ayrıldığını ve ancak 8 Aralık’ta Kıbrıs’ta ortaya çıktığı bilgisi ortaya çıkmış ve Kıbrıs’tan 17 Aralık’ta, muhtemelen Mersin’e gitmek için ayrılmış.”

KİŞİ BAŞI 4500-6000 DOLAR

Habere göre “Blue Sky M’nin her bir yolcusu 4 bin 500 ila 6 bin dolar arasında bir para ödedi. Kaçakçılar 768 göçmeni Blue Sky M’ye yerleştirerek 3.5-4.6 milyon dolar civarında bir para kazandı.” İtalyan sahil güvenliğinden bir kaynak, Journalismfund.eu ekibine yaptığı açıklamada, Blue Sky M gibi yük gemilerinin kaçakçılar için mükemmel bir nakil aracı olduğunu söylüyor. Çünkü, “Bu gibi gemiler kârı maksimize edip riskleri gemi mürettebatı için bile en aza indiriyor. Mürettebatın kalabalığın içine gizlenip kaybolması daha kolay.”

TÜRKİYE’DEN MÜLTECİ TAŞIYOR

Haberde bir diğer dikkat çeken ayrıntı ise “Yine sekiz gazeteci ve bir insan kaçakçılığı uzmanından oluşan bir ekip, 2014 Eylül ve 2015 Ocak ayları arasında Türkiye’den yola çıkan en az 17 yük gemisinin kaçak göçmen taşıdığını ortaya çıkardı. Gemiler “Sandy”, “Paris”, “Zain”, “Vitriol”, “Merkur 1”, “Tiss” ve benzeri isimler taşıyordu. İki haftada bir kurtarma operasyonları düzenleniyordu. Eski ve bakımları iyi yapılmamış bu gemilere toplamda en az 6 bin göçmen bindi. Neredeyse hepsi Suriyeliydi. Hepsi Türkiye’den geliyordu.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA