Çobandan ormancılara tehdit suçlaması! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çobandan ormancılara tehdit suçlaması!


 

Mersin’in Bozyazı ilçesindeki ormanlık alanda keçilerini otlatırken hayvanlarının fidan dikim sahasına girdiği iddiasıyla 728 bin TL para cezası uygulanan ve hakkında Savcılık soruşturması açılan Hasan Kızmaz Jandarma Karakolunda ifade verdi…

Haber Merkezi

 

Mersin’in Bozyazı ilçesinde geçtiğimiz Temmuz ayında yaşanan astronomik keçi otlatma cezası olayıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 56 yaşındaki Çoban Hasan Kızmaz’ın ifadesi alındı.

Açık gazeteden Yusuf Yavuz’un haberine göre; Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Çoban Hasan Kızmaz’a gönderilen 25 Ağustos 2023 tarihli tebligatta, ‘otlatma suçu’ işlediği için hakkında 728 bin 468 TL idari para cezası uygulandığı belirtilerek, bu cezayı ödemediği takdirde hakkında dava açılacağı bildirilmişti.

 

SAVCILIK SORUŞTURMASI KAPSAMINDA ÇOBANIN İFADESİ ALINDI

Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mersin Bozyazı Jandarma Karakol Komutanlığı’nda ifadesi alınan Çoban Hasan Kızmaz, kendisine 728 bin TL para cezası kesilmesine ve suç duyurusu yapılmasına neden olan olayla ilgili yaşananları anlattı. Kendisinin 51 adet küçükbaş hayvanı (keçi) olduğunu dile getiren Kızmaz, 21 Temmuz 2023 tarihinde hayvanlarını otlatmak için Uluyol Mevkii’ne götürdüğünü belirterek şunları dile getirdi:

 

“BÖBREK SANCISI NEDENİYLE YERE YATTIM, ENGEL OLAMADIM”

“Benim böbrek taşı rahatsızlığım bulunmaktadır. Hayvanlarımı otlatıp eve geri dönerken 176 nolu ağaçlandırma sahasından geçerken rahatsızlandım ve sancım başladı. Kendimi kötü hissettiğim için yere yattım. Bu esnada tam sayısını bilmediğim 20-30 kadar hayvanım saha içerisine girdi fakat sahaya tamamen yayılmadılar, sadece tel örgünün kenarına kadar gittiler. Rahatsızlığım sebebiyle engel olamadım. Sancılarım hafifleyince hayvanları sahadan çıkarmaya başladığım esnada Orman Muhafaza Memurları geldi fakat bana bir şey demediler.”

 

“ORMAN MUHAFAZA MEMURLARI BENİ TEHDİT ETTİ” İDDİASI

Olayın ardından hayvanlarıyla birlikte evine dönerken yaklaşık 1,5 saat sonra Orman Muhafaza Memurlarının kendisini telefonla arayarak evinin önünde beklediklerini söylediklerini dile getiren Kızmaz, ifadesinde ayrıca şunları anlattı: “Ben evin önüne geldiğim esnada benden kimlik istediler, yanımda olmadığını söyledim. İsmini H. Y. olarak bildiğim Orman Muhafaza Memuru ise bana hitaben ‘onlar yoksa imzaya da gerek yok’ dedi. Tartışmaya başladık ve ismini M. F. T. olarak bildiğim memur bana belindeki bıçağı göstererek kendi etrafında tur attı. H. Y. isimli memur ise işaret parmağı ile tetiğe basma hareketi yaptı ve ‘ileriki tarihte görüşürüz’ diyerek beni tehdit etti, daha sonra oradan ayrıldılar. Beni tehdit eden, bıçak gösteren ve saha içerisinde 70 adet hayvan girmemesine rağmen tutanağa 70 adet hayvan girdi diye yazan orman muhafaza memurlarından davacıyım.”

 

ÇOBAN 10 BİNİN ÜZERİNDE FİDANA ZARAR VERMEKLE SUÇLANIYOR

Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Çoban Hasan Kızmaz’ın keçilerinin yaklaşık 7 hektarlık ağaçlandırma sahasında 10 binin üzerinde fidana zarar verdiğini öne sürmüş, birden çok suç işlendiği gerekçesiyle olayla ilgili adli süreç başlatıldığını açıklamıştı. Kızmaz’ın yakınları ise olay günü bölgede başka çobanlarında olduğunu belirterek kesilen astronomik para cezasını ödeyecek durumda olmadıklarını dile getirdi.

Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Hasan Kızmaz’a gönderilen tebligatta ise otlatma suçundan dolayı düzenlenen suç zaptına istinaden 728.668,00 TL para cezası borcu bulunduğu belirtilerek şu ifadelere yer verilmişti: “Sayın Hasan Kızmaz, Hakkınızda otlatma suçundan dolayı tanzim edilen 11.07.2023 tarih ve 0353/0017 sayılı suç zaptına istinaden hesaplanan 728.668,00 TL idare zararı (tazminat) ve yasal faiz borçlu bulunmaktasınız. Tebligatı aldığınız tarihten itibaren 30 gün içerisinde 728.468,00 TL’nin yasal faizi ile birlikte idaremize rızaen ödenmesini, ödenmediği takdirde dava, harç ve masrafları da eklenmek suretiyle Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açılarak tahsil edileceği bilginize sunulur.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA