Mersin cumhuriyetin 100. yıl kutlamalarına hazır | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin cumhuriyetin 100. yıl kutlamalarına hazır


 

Cumhuriyetin 100. Yıl kutlamaları için kurulan Mersin 100. Yıl Kutlama Meclisi: “Gelin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında hep birlikte yapacağımız bu etkinliklerde bir arada olup, Tarsus’tan Anamur’a kadar şehrimizin her köşesinde Cumhuriyetimizi yaşayalım ve yaşatalım!”

Hediye Eroğlu

 

Mersin, bu yıl 100’üncü yıl dönümü ülke genelinde renkli görüntülerle kutlanacak Cumhuriyet’in 100. Yılına hazır.

Yapılacak etkinliklerin her zamankinden daha görkemli, anlamlı ve etkin planlanması ve yapılması için bir çok kurum kuruluşu, oda ve STK’dan oluşan Mersin 100. Yıl Kutlama Meclisi, çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı.

Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şube Başkanı Serdal Erkan, öncelikle düzenlenecek etkinliklere dair bir ön sunum yaptı.

 

SİYASET VE PARTİLER ÜSTÜ BİR ANLAYIŞLA BİR ARAYA GELDİLER

Daha sonra Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Mersin Şube Sekreteri Ersin Özer, günün anlam ve önemi dair bir konuşma yaptı. Özer, Mersin 100. Yıl Kutlama Meclisi olarak; Atatürk. Cumhuriyet ve Mersin ortak paydasında, cumhuriyetin 100’üncü yılına yakışır bir anlayışla kutlama yapmak ve tarihe not düşmek için siyaset ve partiler üstü bir anlayışla bir araya geldiklerini söyledi. 

Özer, “Bütün amacımız, bu tarihi günleri Atatürk’e, cumhuriyetimize ve Mersin’imize yakışır bir şekilde idrak ederken; dünümüz, bugünümüz ve yarınlarımız için de tarihimizi bilmenin, günümüzü yorumlamanın ve ortak geleceğimizi birlikte inşa etmenin de yaşamsal önemine dikkat çekmektir.

 

HER BİRİNE SONSUZA KADAR BORÇLUYUZ

15 Mayıs 1919’da İzmir Kordonboyu’nda işgalcilere ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin’den, 26 Ağustos 1922’de vatanın tertemiz bağrından düşmanı söküp atmak için ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla taarruz eden Mehmetçiğimize, 30 Ağustos’ta büyük bir zaferle düşmanı önüne katarak İzmir’de denize döküp 9 Eylül’de Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızı sonlandıran her bir neferimizden, 29 Ekim 1923’te kanla ve irfanla kurduğumuz cumhuriyetimizin kurucu kadrosuna varıncaya kadar her birine sonsuza kadar borçluyuz.

 

“ATATÜRK, MERSİN’İMİZİ 9 KEZ ZİYARET ETMİŞTİR”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mersin’imizin sosyal ve ekonomik yapısına, tarım ve ticaret potansiyeli ile jeopolitik konumuna çok önem vermesinin bir göstergesi olarak toplam 9 kez Mersin’imizi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretlerin ilki 5 Kasım 1918’de milli mücadelenin tasarlanma aşamasında Adana’dan trenle gizlice gelerek Karamancılar Konağı’nda toplantı yapmış, ordunun silahlarının teslim edilmeyip dağ köylerine gönderilmesini istemiştir. Son ziyaretini de Hatay konusundaki kararlılığını göstermek üzere 20 Mayıs 1938’de gerçekleştirmiştir.

Kurtuluştan sonra 17 Mart 1923’de Tarsus’ta ‘Kara Fatma’ lakabıyla bilinen Adile Çavuş, Atatürk’ün ayaklarına kapanarak ‘Bastığın toprağa kurban olayım Paşa’m’ demiş, Mustafa Kemal Paşa’da eğilip kendisini yerden kaldırarak ‘Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın’ diyerek Türk kadınına verdiği önemi ilk kez Tarsus’ta vurgulamıştır. Ayrıca Türk köylüsünü bilinçlendirmek için çağdaş, bilinçli ve fennî üretim yapılmasına örnek olmak üzere Silifke’de kurulmasını teşvik ettiği Türkiye’de kurulan ilk kooperatifin 1 numaralı üyesi olmuştur.

 

“MERSİNLİLER MERSİN’E SAHİP ÇIKINIZ’ DİYEN ATA’MIZA LAYIK OLMAK İÇİN HEPİMİZ BUGÜN BİR ARADAYIZ”

‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ diyerek bizlere büyük bir görev veren Ata’mıza layık olmak için hepimiz bugün bir aradayız.

Ebedi ve ezeli önderimiz, başkomutanımız Mustafa Kemal Paşa’nın, arkasına Türk milletini alarak, emperyalizme karşı başlattığı bu haklı mücadele, dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş kesin bir zaferle sonuçlanmış ve kanımızı akıttığımız bu topraklar bizlere ebediyen vatan olmuştur. Bugün kurucu değerlerine sahip çıkarak ülkesini seven ve cumhuriyete inanan her yurttaşımızın üzerine düşen yegâne görev; dâhili ve harici tüm düşmanlara karşı fikren, ilmen ve gerekirse bedenen cumhuriyeti korumak olmalıdır.

 

TARSUS’TAN ANAMUR’A KADAR ŞEHRİMİZİN HER KÖŞESİNDE CUMHURİYETİMİZİ YAŞAYALIM VE YAŞATALIM!

Yüz yılı deviren üniter, laik ve çağdaş cumhuriyetimizin ikinci yüz yılının ilk adımlarına tanık olmak bizlere kısmet olmuştur. Genç cumhuriyetimizin bu yolculuğunu hep birlikte büyük bir coşku ve gururla Mersin’imizde yaşamak için valiliğimizin, belediyelerimizin ve Mersin Üniversitemizin destekleriyle bir dizi etkinlikler planlamaktayız. Sesimize ses, gücümüze güç katacak tüm sivil toplum örgütlerine, derneklere, vakıflara, meslek odalarına ve yurttaşlarımıza çağrımızdır. Gelin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında hep birlikte yapacağımız bu etkinliklerde bir arada olup, Tarsus’tan Anamur’a kadar şehrimizin her köşesinde Cumhuriyetimizi yaşayalım ve yaşatalım!

Bu duygu ve düşüncelerle ebedi ve ezeli önderimiz Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ü, O’nun silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimiz ile isimsiz tüm kahramanlarımızı sonsuz saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA