Girişimci gençler ödüllendirildi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Girişimci gençler ödüllendirildi


 

Mersin’de Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

İBRAHİM YÜNCÜLER

 

TOBB Mersin Genç Girişimiler Kurulu ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ülkedeki genç girişimci sayısını artırmak adına düzenlenen ‘Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ve TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Osman Kiper’in katılımıyla düzenlenen törende ödüller sahiplerini buldu.

TOBB Mersin Genç Girişimiler Kurulu tarafından Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ülkedeki genç girişimci sayısını artırmak adına 2015’te Fikir Otobüsü olarak başlayıp ardından liselere indirgenerek Fikir Otobüsü Lise ismini alan proje, bu yıl UNİCEF’le yapılan işbirliği sonrası uluslararası boyut kazandı. Bu yılki etkinliğe başvuran 600’ün üzerindeki projeyi değerlendiren TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge ekibi sayıyı önce 300, ardından 80’e indirdi. 40’arlı iki gruba ayrılan proje sahiplerine HABİTAT yetkilileri tarafından üçer gün teorik ve uygulamalı olarak temel girişimcilik eğitimi, yalın kanvas eğitimi, tasarım odaklı düşünme eğitimi verildi. Eğitimlerin bitiminde projeler geliştirilip son şekilleri verilerek jüriye sunuldu. Finale kalan 6 proje Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması Büyük Finalinde yarıştı. Final Yarışmasında Tarsus Amerikan Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Charify Projesi birinci olurken Eyüp Aygar Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Galanthus Projesi ikinci, 75. Yıl Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı AYEP Projesi ise üçüncü oldu.

Charify Projesi mandalina ve muz kabuğu atığı kullanılarak oluşan özel bir filtre sistemi ile ağır metal kaynaklı su kirliliğini önlemeyi hedeflerken ikinci olan proje Galanthus; otonom afet yönetim sistemini içeriyor. Üçüncü olan AYEP Projesi ise asit yağmurlarını engellemeyi hedefleyen bir proje. Fikir Otobüsü Lise Projesi ayrıca Avrupa Komisyonu’nun sponsorluğunda her yıl düzenlenen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasında ‘Girişimcilik Ruhunun Geliştirilmesi’ kategorisinde bu yıl Türkiye birincisi seçilerek dikkatleri üzerine çekti. Yine yıl içinde projenin bu yılki birincisi Tarsus Amerikan Lisesi öğrencileri Naz Kurtuluş ve Melis Ata’nın hazırladığı Charify Projesi’nin, Ankara’da düzenlenen Youth Challenge Türkiye finalinden birincilikle dönmesi projenin yurtiçi ve yurtdışındaki tanınırlığını tescilledi.

 

“GENÇLERİN ÜLKE SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETMESİ MEMNUNİYET VERİCİ”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır açılış konuşmasında girişimcilik ve yenilikçilik konusunda 15 yıldır yapılan farkındalık çalışmalarının boşa gitmediğini görmenin çok değerli olduğunu söyledi. “MTSO olarak Genç Girişimciler Kurulumuzun artık bir dünya markası haline gelen Fikir Otobüsü Projesini ilk günden itibaren destekledik” diyen Çakır, “Bugüne kadar yapılan tüm çalışmalar kentimizin girişimci ve yenilikçi ekosistemine büyük katkı koydu. Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasında gösterilen ulusal başarılar ise bizi ayrıca mutlu etti. Bundan sonrasında uluslararası alanda temsil edecek olması da gurur verici” dedi. Gençlerin projelerinde özellikle ödül kazanan projelerde iklimden su sorununa verimlilikten girişimciliğe tarımdan bilişim ve yazılıma, afet yönetiminden sürdürülebilirliğe kadar kentin ve ülkenin en önemli sorunlarına değinildiğini hatırlatan Çakır, gençlerin dünya sorunlarına çözüm olduklarını görmekten duyduğu memnuniyeti aktardı.

 

“MERSİN GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDE DAHA BİLİNİR HALE GELDİ”

Törenin açılışında konuşan TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Osman Kiper ise bu yıl elde edilen başarılar hakkında bilgi paylaştı. “Fikir Otobüsü Lise hem proje konsepti hem de katılımcı projelerin özverili çalışmalarıyla Mersin’e iki Türkiye birinciliği kazandırdı” diyen Kiper, “Temel misyonu girişimcilik farkındalığını artırmak olan kurulumuz çalışmalarının meyvelerini 2023’te toplayıp Mersin’i girişimcilik ekosisteminde daha bilinir kılmıştır” ifadelerini kullandı. Kiper sözlerini, “Güzel bir takım çalışması ve kurumlar arası koordinasyon örneği olan Fikir Otobüsü Lise Projesi’ne destek veren kurumlara teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı. 

 

600 CİVARINDA PROJE KATILIMININ OLMASI HEPİMİZİ ÇOK MEMNUN ETTİ

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan Cumhuriyetin 100. yılına dikkat çekerek, “İlimizde geçen yıl göreve başladığım günlerde Fikir Otobüsü Projesi’nden haberdar olmuş, projeleri değerlendirme etkinliklerine katılmıştım. O programda jürilik görevi de yaptık. Her biri birbiri kadar kıymetli ve özenle hazırlanmış 6 proje hakkında değerlendirmemizi yaparak notlarımızı vermiştik. Dereceye giren projeler başta olmak üzere bütün öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum.

Bu sene de düzenlenen yarışmalara, 600 civarında proje katılımının olması hepimizi çok memnun etti. 600 projeden son 6’ya kalan projeler hakkında tekrar jürilik yaptık ve 1. olan proje ulusal düzeyde birincilik aldı. Bu proje, Avrupa'da da takdirle karşılanarak dereceye girdi ve ödüle layık görüldü.

 

“BİZDEN SONRAKİ GENÇLERE DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE EMANET EDECEĞİZ”

Bugün 19 Eylül Gaziler Günü olması nedeniyle erken saatlerden itibaren çeşitli etkinlikler yaptık. Gazilerimizi ziyaret ettik. Şehit ailelerimiz ve Gazilerimiz ile bir araya geldiğimizde milli ve manevi duygularımız coşuyor, yoğunlaşıyor. Bununla birlikte sorumluluklarımızı ve vefa borcumuzu bir kere daha hatırlıyoruz. Vatanımızın birliği, beraberliği için canını feda eden aziz şehitlerimizin varlığı ve canını feda etmeyi göze alarak kanını akıtan Gazilerimizin varlığı bugünlerimizin ve yarınlarımızın teminatıdır. Bizlere, onların hatıralarına sahip çıkmak düşüyor. Bunun anlamı da her alanda çok çalışmak, fikir üretmek, proje üretmektir. Siz kıymetli gençlerimiz, öğretmenlerinizin rehberliğinde geliştirdiğiniz projelerle şehitlerimiz ve gazilerimizin gözünü arkada bırakmıyorsunuz, bırakmayacaksınız.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle ‘Türkiye Yüzyılına’, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atıyoruz. Bu adımları atarken diyoruz ki; her alanda var olmak istiyoruz ve var olacağız.

Yüzyıl önceyi; Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen Milli Mücadeleyi, Kurtuluş Savaşını, kahraman ecdadımızı milletçe her daim hatırımızda tutuyor; Cumhuriyetin ilanı ile birlikte konulan muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda bugün geldiğimiz noktada fikir ve proje üreterek, eser ortaya koyarak ilerliyoruz.

 

 

 

“GENÇLERİMİZE İNANIYORUZ VE GÜVENİYORUZ”

Siz kıymetli gençlerimize inanıyoruz ve güveniyoruz. Bu başarılar, inancın, çabanın ve çalışmanın somut göstergeleridir. Ürettikçe bütün gençlerimizin özgüveni artacak. Başardıkça da sadece bilimde ve teknolojide değil, uluslararası düzeyde yer eden projelerle ekonomide, sanatta, kültürde, sporda başarılar daha da güçlü bir şekilde geleceğe yürümemize vesile olacaktır. Başarı yolunun taşlarını hep beraber döşeyeceğiz ve gelecek nesillere de daha güçlü bir Türkiye'yi emanet edeceğiz. Bu şekilde de vatanımıza olan borcumuzu ödemiş olacağız.

Yarışmalara katılım sağlayarak proje üreten bütün gençlerimiz ve onları yetiştiren öğretmenleri bizim gözümüzde birincidir. Ulusal düzeyde marka haline gelen “Fikir Otobüsü” projesi artık uluslararası bir marka haline geliyor. Önümüzdeki yıl daha fazla katılım olacaktır. Mersin İli olarak Tekno-Fest’e ev sahipliği yapmaya talip olduk. Talip olmamıza en büyük gerekçe de öğrencilerimizin öğretmenleri ile birlikte ürettikleri projelerdir. Değişik başlıklar altında 2-3 yıl içinde 100 bine yakın proje üretmiş durumdayız. Tekno-Fest’e en çok proje götüren İllerin başında geliyoruz.

Fikir Otobüsü Projesi’nde emeği geçen ilgili bütün kurum ve kuruşlarımızı, öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi tekrar tebrik ediyorum,başarılı çalışmalarının artarak devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“ULUSLARARASI BAŞARILARLA DÖNECEĞİMİZE İNANIYORUM”

Mersin İl Milli Eğitim Müdür Adem Koca ise Fikir Otobüsü Lise Projesi’nin bugüne kadar geçirdiği süreçleri özetleyerek, “Başarı yakalamak elbette güzel ama o başarıyı devam ettirip sürdürülebilir hale getirmek ayrı bir meziyet ve emek gerektiriyor” dedi. Koca, projenin önümüzdeki süreçte katılacağı uluslararası platformlardan da başarılarla döneceğine duyduğu inancı dile getirdi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA