Zamlı satan ceza yer! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Zamlı satan ceza yer!


 

Mersin’de ekmek fiyatlarına zam için düğmeye basıldı. Ekmek fiyat belirleme komisyonu toplanarak, yeni fiyat tarifesinin masaya yatırdı. Görüşmeler sürerken 210 gram ekmeğin fiyatının önümüzdeki günlerde 5 TL’den 7,5 TL’ye çıkarılması bekleniyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Son göçlerle birlikte nüfusu yarım milyondan fazla artan Mersin’de günlük yaklaşık 1 milyon adet civarında olan ekmek tüketiminde gözler gelecek zam haberinde. 

Asgari ücret zammının belli olması ile Mersin’de yıl içinde ikinci defa zam yapılarak 5 TL’ye satılan 210 gram somun ekmek fiyatının 7,5 TL’ye çıkarılması talepleri arttı!

Gelişmeler üzerine Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ekmek Fiyat tarifesi Belirleme komisyonu, Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı Başkanlığında toplandı.

Mersin ESOB Toplantı salonunda yapılan komisyon toplantısına; Büyükşehir temsilcisi Uğur Kubat, İl Ticaret Müdürlüğü temsilcisi Ali Civan, Tarım İl Müdürlüğü temsilcisi Yılmaz Kaya, Mersin TSO temsilcisi Kadir Dölek, Silifke TSO temsilcisi Ali Işık, Mersin Fırıncılar Odası temsilcisi Faruk Dalkılıç, Tarsus Fırıncılar Odası temsilcisi Suat Yaşar, Mezitli Esnaf Odası temsilcisi Mustafa Köç, Tömük Esnaf Odası temsilcisi Mehmet Yılmaz, Erdemli Esnaf Odası temsilcisi Halil Metik, Aydıncık Esnaf Odası temsilcisi Mithat Akıncı, Anamur Esnaf Odası temsilcisi Özkan Poçulu, Gülnar Esnaf Odası temsilcisi Zeynel Nar, Mut Esnaf Odası temsilcisi Yusuf Köğçe, Çamlıyayla Esnaf Odası temsilcisi Mehmet Emin Sakallı, Silifke Esnaf Odası temsilcisi Uçal Mavili ve Silifke Bakkallar Odası temsilcisi Zahide Doğan katılım gösterdi.

 

‘YENİ FİYAT TARİFESİYLE İLGİLİ KOMİSYON KARARI TUTANAK ALTINA ALINDI’

Toplantıda Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı Mersin il merkezi ve Tarsus Fırıncılar odası ile diğer ilçelerde fırıncıların kayıtlı olduğu esnaf ve sanatkarlar meslek odalarınca Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4. Maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğin maliyetlerindeki artışlarına dikkat çekildi.

Un fiyatlarında ve temel girdi maliyetlerinde yaşanan önlenemeyen artışlar nedeniyle ekmekte yeni fiyat belirlemesinin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğu konusunda bakanlık temsilcilerinin şerhi haricinde tüm komisyon üyelerinin hem fikir olduğu komisyonda, ilgili birimlere iletilmek üzere yeni fiyat tarifesiyle ilgili komisyon kararı tutanak altına alındı.

 

FIRINCILARDAN ZAM TALEBİ YAĞIYOR

Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç,  kentte günlük ekmek tüketiminin yaklaşık 1 milyon adet olduğunu söyleyerek, halen 210 gram somun ekmeğin 5 TL’den satıldığını anımsattı. Ancak bu rakamın artan maliyetler karşısında kazanç sağlamadığını belirten Dalkılıç, kent merkezindeki 600 civarında olan fırıncı esnafından yoğun bir zam talebi aldıklarını söyledi. Dalkılıç, zam talebinin bayramdan önce uygulamaya geçmesinin söz konusu olduğunu ancak görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

ZAMLI SATAN CEZA YER!

Ayrıca esnafları uyararak zam kararının henüz kesinleşmediğini, görüşmelerin sürdüğünü de dile getiren Dalkılıç, zamlı satış yapan esnafların ceza ödemek zorunda kalacağının da altını çizdi.

Geçtiğimiz günlerde Tarsus’ta benzer bir olayın yaşandığını ve esnafın ceza yediğini vurgulayan Dalkılıç, “Zam kararı ileriki günlerde kesinleşecek. Esnafımız zamlı satış için resmi kararı beklemeli” diye konuştu.

 

FIRINCI BATMIŞ DURUMDA

Ekmek fiyatlarının normal şartlarda 10 TL olmasını istediklerini ancak vatandaşın düşük alım gücüne sahip olması nedeniyle yüzde 50’lik bir zam ile 5 TL olan ekmeğin 7,5 TL’den satılması yönünde görüşmeler olduğunu bildiren Dalkılıç, “Asgari ücret zammı ile birlikte ekmek fiyatlarında artış kaçınılmaz hale geldi. Fırıncılar zaten batmış durumda. Un fiyatları aldı başını gitti. 50 kg’lık bir torba un 600 TL civarında. Kira, elektrik su ve işçi maliyetleri de cabası. Undan fazla diğer girdilerin masrafı var. En küçük fırındaki çalışan sayısı 5 kişiden aşağı değil. Bu şartlarda üretim çok zor” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA