Kızkalesi’nde nüfus patladı foseptik taştı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kızkalesi’nde nüfus patladı foseptik taştı!


 

Dünyaca ünlü turizm bölgesi Kızkalesi’nde bayram tatilinde artan nüfus yetersiz altyapı nedeniyle kanalizasyonların taşmasına neden oldu. Sahil yürüyüş yolu foseptik atıkları ile kaplanırken skandal görüntüler isyan ettirdi. Yöre sakinleri günü kurtaran çözümler ile bugüne kadar süregelen kanalizasyon sorununa acilen el atılması çağrısı yaparak yetkilileri göreve çağırdı. Kızkalesi’nin altyapı, temizlik, hijyen ve asayiş sorunlarına çözüm istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

 

Yıllardır belediyelerin beceriksizliği nedeniyle altyapı yetersizliği sorunu yaşayan Erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi’nde, bayramda sahil yürüme yolunu foseptik basması ile yöre sakinleri ve turizmciler yaşananlara isyan etti.

 

SEZON AÇILDI, SORUNLAR ARTTI

Doğu Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Korykos Antik Kenti'nin parçası olan Erdemli ilçesindeki Kızkalesi'nde turizm sezonu sürüyor.

Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli bir çevrenin sembolü olan ‘mavi bayrak’ sahibi plajdaki tesisler, yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam ediyor.

Mavinin eşsiz tonlarına ev sahipliği yapan, 2 kilometre uzunluğu ve 55 metre genişliğindeki taşsız kumsalıyla dikkati çeken turizm bölgesinde, tesislerin bayram tatili dolayısıyla büyük ölçüde dolması işletmelerin yüzünü güldürdü.

Su sporlarının da yapılabildiği bölgedeki otellerde bayram tatilinde beklenen doluluk oranına ulaşıldı.

MAVİ BAYRAKLI SAHİLİ FOSEPTİK BASTI

Ancak yüzler gülerken bayramın 4’üncü yaşanan sahili basan foseptik skandalı yöre halkı ve turizmcileri isyan ettirdi.

Her yıl yılın belli dönemlerinde özellikle de yazın tatilcilerin gelmesi sonrası nüfusun artmasıyla kanalizasyon altyapısının yetersiz kalması nedeniyle yaşanan foseptik rezaleti bu yıl kalabalığın daha yoğun olması ile büyük ölçüde yaşandı.

Gerek bayram tatili gerekse de haftasonu olması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Kızkalesi sahilinde taşan kanalizasyon atıkları sahil yürüme yolunu kapladı. Çevre sakinleri ve esnaf, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’ne ulaşarak temizlik için çalışma yapılmasını istedi. MESKİ ekipleri kısa sürede gelerek temizlik çalışması gerçekleştirse de yetersiz altyapı yatırımları nedeniyle önümüzdeki günlerde tekrarlanması beklenen sorun için acilen kalıcı çözüm çağrısı yapıldı.

 

3 BİN OLAN NÜFUS YAZIN 100 BİNE ÇIKIYOR

Gerek Suriyeliler gerek Ruslar ve gerekse de son olarak depremzedelerin bölgeye yoğun ilgisinin artması ile nüfusu normalde 3 bin olan Kızkalesi’nde 100 bine kadar çıkması beklenen nüfus yoğunluğuna karşı tedbir alınması çağrısı yapan bölge sakinleri, yerel seçim öncesi bu soruna çözüm üretmeden karşılarına çıkılmasını istemiyor.

Dünyaca ünlü Kızkalesi’nin bu yetersizlikler ile kaliteli ve nitelikli bir yaşam sunmasının mümkün olmadığını belirten yöre sakinleri, artan nüfusa rağmen yetersiz yatırımın sorunları büyüttüğü görüşünde.  

 

“KIZKALESİ HAK ETTİĞİ YATIRIMI, HİZMETİ ALAMIYOR”

Kızkalesi Mahallesi sakinlerinden Sakine Alıç, özellikle yaz dönemleri için alınan tedbir ve önlemlerin yetersizliğinden şikayet ederek, “Elektrikten suya, internetten kanalizasyona her anlamda altyapı yetersiz. Bu yetersizlik nedeniyle Sıcak yaz günlerinde hayatımızı olumsuz etkileyen kesintiler yaşıyoruz. Üstelik burası tatil bölgesi yani daha da iyi, daha bakımlı olması gerekiyor. Ancak maalesef Kızkalesi hak ettiği yatırımı, hizmeti alamıyor” dedi.

 

ALTYAPI SORUNU YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYOR

MHP Erdemli İlçe Başkanı olan Rıhtım Cafe’nin de sahibi Adnan Baktemur de, Kızkalesi’nin altyapı sorununun yıllardır çözüm beklediğini ancak kalıcı bir çalışmaya imza atılmamasının sıkıntıları büyüterek bugünlere taşıdığını söyledi.

“Altyapının belli noktalarını değiştirdiler ama ana noktalarda eksiklikler duruyor” diyen Baktemur, artan nüfus nedeniyle mevcut altyapını ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini dile getirdi.

“Ciddi bir altyapı sıkıntımız var. Altyapı yapılmayınca Erdemli Belediyesi üst yapı yatırımlarını yapamıyor” diyen Baktemur, bölgenin en güzel turizm merkezine bu görüntülerin yakışmadığını söyledi.

 

“KALICI BİR ÇÖZÜM ŞART”
Altyapı eksikliğinin giderilmesi için Büyükşehir Belediyesine gittiklerinde topun ilçe Erdemli Belediyesi’ne atıldığını, Erdemli’nin ise Büyükşehir’i adres gösterdiğini ifade eden Adnan Baktemur, “Ancak arada olan Kızkalesi’ne, vatandaşa oluyor. Son olarak bayramın 4’üncü günü içler acısı bir durum yaşandı. Kanalizasyondan taşan foseptik sahil yürüme yolunu kapladı. MESKİ ekipleri hemen geldi, müdahale etti. Ancak günü kurtaran çözümler yetmez. Kalıcı bir çözüm şart.

 

“ÇÖZÜM ÜRETMEDEN SEÇİM İÇİN GELMEYİN”

Genelde sahil şeridinde, yürüyüş bandında, birinci plaj yolunda ve Çetin Özeren Caddesinde bu sorun öne çıkıyor. Ama ilçenin ana caddelerindeki logarların hepsinde zaman zaman bu sıkıntı yaşanıyor. Çünkü altyapı çok yetersiz, borular çok küçük ve eski. Özellikle atık yağlar direk lavaboya dökülerek ana boruya gittiğinde ve buna kum faktörü eklendiğinde tıkanma yaşanıyor.

Kızkalesi’ne acilen el atılması gerekiyor. Önümüzdeki seçim süreci var, öncelikle bu soruna çözüm bekliyor. Bu sorunu çözmeden kimse karşımıza gelmesin.

Geçmişte Erdemli Belediyesi ile görüştüğümüz de üstten açıktan boru döşeyerek çözüm üretmeye çalıştık ama artık oda yetmiyor. Arıtma da sıkıntı yok çok iyi şekilde çalışıyor ama sıkıntı var” dedi.

 

KIZKALESİ’Nİ DÜNYA TANIYOR

Turizm ile bölgeye ciddi ekonomik kazanımlar sağlayan Kızkalesi’nin dünyaca tanındığına dikkat çeken Baktemur, “Yaşanan sorunlar nedeniyle turizmciler, vatandaş herkes isyanda. Kızkalesi dünyada gözde bir yerde. Mersin’i tanımasalar da Kızkalesi’ni tanıyorlar veya biliyorlar. Dünyaca bilinen tanınan bir yerin bu şekilde olmaması lazım.

Birçok konuda eksiklik var özellikle asayişte sorun var. Bununla ilgili çok ciddi sıkıntı var. Özellikle aileler denize inemiyor.

 

ASAYİŞ VE GÜVENLİK SORUNUNA DİKKAT!

İç Anadolu’nun, Doğu Anadolu’nun denizle buluşma noktası burası ama maalesef bu sorunları aşamıyoruz. Nisan’ın15’inden sonra hava bozuk olmasına rağmen özellikle Ruslar yoğun ilgi gösteriyor. Ancak özellikle genç bekar erkek gruplarının bölgede yoğunluğunun artması nedeniyle güvenlik ve asayiş sorunları nedeniyle tercih etmiyorlar.

Parklarda bahçelerde yatanlar var bunlar da sorun yaratıyor. Gerek temizlik ve gerekse çevreye verdiği rahatsızlık kabul edilebilir değil.

Sahilde özellikle bölgede tuvalet eksikliği var. Bu konuda acilen tesis yatırımlarına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA