Akdeniz Meclisinde Kur’an Kursu gerilimi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz Meclisinde Kur’an Kursu gerilimi!


 

Akdeniz Belediye Meclisinde Nacarlı ve Nusratiye’de Diyanet’e Kur’an Kursu yeri tahsisi için ek süre isteyen CHP ve HDP’nin bu talepleri kabul edilmedi. Başkan Gültak, 40 gündür inceleme yapıldığını söyleyerek, direk oylama yaptırmak istedi. Tepkilere neden olan direk oylamada CHP ve HDP, Kur’an Kursu tahsislerine ‘hayır’ dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin, Temmuz ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi belediye konferans salonunda yapıldı.

Toplantıda mülkiyeti belediyeye ait Nacarlı Mahallesi’ndeki arazi ile Nusratiye Mahallesindeki taşınmazın Kur’an kursu binası inşa edilmesi şartıyla Akdeniz İlçe Müftülüğüne tahsis edilmesi ile ilgili görüşmelerde gerilim yaşandı.

 

MÜFTÜLÜK İSTİSMAR EDİYOR

Teklifle ilgili müzakerelerde CHP ve HDP, iki bölgedeki tahsisler için komisyonlara ek süre verilmesini istedi.

EMEP’li Meclis üyesi Halil Kara da, inanç, milli, din ve benzeri etnik yapı gibi konuların hassas konular olduğunu söyleyerek, “Daha önce 12 yaşına kadar Kur’an kursuna gidiliyordu son yıllardaki düzenlemelerle 4 yaşından 17 yaşına kadar öğrenciler kursa gidebiliyor. Genel olarak 8 haftalık bu kurslar düzenliyor. Yaz dönemlerinde camilerde yoğun olarak veriliyor bu kurslar. Sonuçta müftülüğün elinde bir harita var. Nerede cami veya kuran kursu olduğu ile ilgili. Nerede talep olduğu ile ilgili buradan eksikler talepler görülebilir. Müftülük açısından bir istismar durumu var. Dini, inanç anlamında bir istismar olduğu düşüncesindeyim. Çünkü karşı çıkıldığında veya başka bir yer gösterildiğinde, ‘vay siz buna karşı mısınız?’ deniliyor. Daha akılcı ve rasyonel düşünme önerim var. Ben de erteleme kararının devamını talep ediyorum” dedi.

“MEVCUT KURSA GİDİŞ YOLU ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ”

MHP’li Tufan Nenni ise yukarıdaki Kur’an Kursu’nun, Gazi Mahallesi ve Nacarlı’ya hitap ettiğini, ancak Huzurkent’te ki ihtiyaca cevap veremediğini, Huzurkent için bir Kur’an Kursu yerinin gerekli olduğunu söyledi.

AKP’li Aydın Eğin ise söz konusu yerlere giderek incelemeler yaptıklarını söyledi. Eğin, “Huzurkent’teki yerin karşısında bir ‘Kur’an kursu var’ deniliyor. Evet doğru, yıllardır hizmet veriyor. Şuan talep edilen yer ile karşı taraf arasında D-400 karayolu var. 4-5 yaşındaki çocuklar karşı tarafa nasıl geçecekler? Allah korusun kazaya sebep olabilir. Bu belediyemizin talebi değildir, orada oturan sakinlerin müftülüğe talebi var.  Her ne kadar istismara mail veriliyor dese de orada yetişen çocuklar SİHA üretiyor. Biz onlara dinlerini öğretemezsek, vatanını, bayrağını öğretemeyiz.

Arkadaşlar, ‘başka yerlere bakalım’ diyor ancak orada başka yerimiz yok. Başka hizmetlere ayrılan bölgeler olduğu için başka bir seçeneğimiz yok.

Mithatpaşa’da ki yerimiz evet çok güzel, gönül ister ki vermeyelim ama orada da halkın talebi var. Böyle bir ihtiyacın hasıl olduğu ortaya konmuştur. Burada da alternatif olarak önerilen ikinci yer de yolun yani D-400 Karayolunun karşı tarafında. Yine çocukların geçişinde sıkıntı olabileceğinden dolayı böyle bir şeyin doğru olamayacağına kanaat getirdiğimizden dolayı şerh koyduk” dedi.

 

“ÜST GEÇİT YAPILIR”

CHP’li Mahmut Sönmez ise “İki bölgedeki mevcut Kur’an kurslarına giderken D-400 Karayolu var arada deniliyor ama bunun kolayı var, gideriz Büyükşehir ile konuşuruz ve oraya üst geçit yapılır ve bu eminim çözülür. Siz bunu değerlendirmeye alın. Bizler camiden bahsetmiyoruz, lojmandan bahsediyoruz. Bizden istenilen bir 100-150 metrekarelik bir yer. Olmayan bir yere yapalım, olan bir yere yapmayalım.

Huzurkent’teki Kur’an Kursu’nu araştırdım, kapasitesi şuan dolmamış. Dolmayan bir yere kurs yapmayalım. Taziye evi iptal edilip Kur’an Kursu yapmayalım. Olmayan yerlere yapalım” dedi.

HDP’li Özgür Çağlar da, “Burada detaylı bir araştırmaya ihtiyacımız var” dedi. 

 

“ÜST GEÇİT GÖRMEDİK”

AKP’li Meclis üyesi Aydın Eğin ise “Mahmut bey ‘üst geçit yaptıracağım’ diyor. 7-8 sene önce cola fabrikasının olduğu yerde çok geniş bir kavşak var orayla ilgili hala şikayetlere rağmen kazalar yaşanıyor. Büyükşehir ile irtibata geçtik ama hala böyle bir eser görmedik. Dolayısıyla bu Mahmut beyin iyi niyetidir. Ama oraya bir üst geçidin olabileceğini düşünmüyorum. Çocuklarımızın mutlaka temel dini eğitimlerini anlamalarında büyük yarar vardır.

 

“DİYANET’E KAYNAK AKTARILDI ACELEMİZ BUNDAN”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise konunun 40 gündür görüşüldüğünü ve ek süreye ihtiyaç olduğunu düşünmediği için konuyu direk meclise getirdiğini söyleyerek, “Diyanet üzerinden maliye bakanlığı para aktardı. Yani müftülüğe bir kaynak aktarıldı. Şu dönem bu Kur’an Kurslarını yaptık yaptık. Buradaki aceleciliğin birinci nedeni bu. Bu kaynaktan yararlanabilmek için ruhsat verebiliyor aşamada olmamız lazım.

İvedi bir şekilde nerede hazır araziniz ve ihtiyaç varsa bilgi istendi. Bizim toplandığımız bilgiler doğrultusunda bu teklifi görüşüyoruz.

Bölgeyi tarayamamışsındır, eksik kalmışsındır, yerlere bakamamışsındır ek süre gerekebilir ama şuan bizim buna ihtiyacımız yok. Sistemlerimiz neresi boş, neresi dolu görebiliyoruz. Yani ek süre vermenin bir anlamı yok. Ben yetkimi kullanarak direk oylama için meclise getirdim” dedi.

 

KUR’AN KURSUNA YER TAHSİSİNE ‘HAYIR’

Görüşmelerin ardından komisyon kararında oy çokluğuyla reddedilen iki arazinin 25 yıllığına Kur’an Kursu yapımı için Diyanet’e tahsisi oylamaya sunuldu.

AKP ve MHP’li meclis üyelerinin ‘evet’ oyu vermesine itiraz eden CHP ve HDP’liler komisyon raporunun yok sayılmasına tepki göstererek oylamaya katılmak istemedi.

Ancak Başkan Gültak’ın oylama ısrarı sonrasında meclis sandalye üstünlüğüne sahip CHP ve HDP’nin 16’ya 11 oyu ile iki bölgedeki Kur’an Kursu’na yer tahsisine ‘hayır’ kararı çıktı.

 

 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA