Mersin güneş enerjisi üretiminde ilk 10’da | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin güneş enerjisi üretiminde ilk 10’da


 

Ülkede her geçen gün artan güneş enerjisi üretiminde Mersin öne çıkmaya başladı. Güneş enerjisi üretimi 300 MW’a ulaşan Mersin, ilk 10 il içerisinde yer alıyor.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin’de 21 Haziran Dünya Güneş Günü, Makine Mühendisleri Odası Şubesi tarafından, Güneş Park Enerji Kompleksinde renkli bir etkinlik ile kutlandı.

Geniş katılım ile gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmaları MMO Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy ve MMO Genel Başkanı Yunus Yener tarafından yapıldı.

 

“ÜLKEMİZİN ENERJİ TÜKETİMİ HIZLA ARTIYOR”

Yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz ve sonsuz enerji kaynağı olan güneş enerjisi konusunda farkındalık yaratmak için söz konusu etkinliği düzenlediklerini söyleyen Yücesoy, “MMO Mersin Şubesi olarak yılın en uzun günü olan ve ‘Dünya Güneş Günü’ olarak ilan edilen 21 Haziran gününü; 1997 yılından bugüne kadar çok sayıda mesleki ve bilimsel seminerler, eğitimler, etkinlikler ve sempozyumlar düzenleyerek kutladık.

‘Enerji’ sanayileşmenin ve üretimin temel girdisi olup aynı zamanda refahın ve uygarlığın da gelişmesini hızlandıran önemli bir faktördür. Ülkemizdeki hızlı nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi de hızla artmaktadır.

 

“BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTMAK, ENERJİ GİRDİLERİ İTHALATINA ÖDEDİĞİMİZ YÜKSEK BEDELLERİN AZALTILMASIYLA MÜMKÜN”

Yıllardır yaptığımız çalışmalarımızda; enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji ihtiyacının karşılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını önermekteyiz.

Bu durumda; dünyanın çevre dengesinin sürekliliğini sağlayan çevre dostu enerji kaynağı olan "Güneş" büyük önem kazanmaktadır. Bizler; doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile bu stratejik alanda bağımlılığımızı azaltmanın, enerji girdileri ithalatına ödediğimiz yüksek bedellerin azaltılmasıyla mümkün olacağı düşüncesindeyiz.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ)ın Nisan 2023 verilerine göre ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 30,2’si hidrolik enerji, yüzde 24,3’ü doğal gaz, yüzde 20,9’u kömür, yüzde 11’i rüzgâr, yüzde 9,5’i güneş, yüzde 1,6’sı jeotermal ve yüzde 2,5’i ise diğer kaynaklar şeklindedir. 2023 yılı Nisan ayı sonu itibariyle ülkemizdeki toplam kurulu güç 104.496 MW’a ulaşmıştır” dedi.

 

“GÜNEŞ KENTİ MERSİN, 300 MW’I AŞAN KURULU GÜÇLE İLK 10 İL İÇERİSİNDE”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre 2014 yılında 40 MW olan güneş enerjisi kurulu gücün bugün 10 bin MW’a yaklaştığını ifade eden Yücesoy, ülkemizde 78 ilde güneş enerjisi santralinden elektrik üretimi gerçekleştirildiğini aktardı.

“Güneş kenti Mersin’imiz 300 MW’ı aşan kurulu güçle ilk 10 il içerisinde yer almaktadır” diyen Başkan Yücesoy, Mersin geneline bakıldığında, lisanslı çatı tipi güneş enerji santrallerinden 35 mw,  lisanssız çatı tipi güneş enerji santrallerinden 200 MW ve OSB bölgesinde de lisanslı çatı tipi güneş enerji santrallerinden 72 MW olacak şekilde elektrik elde edildiğini kaydetti.

 

GÜNEŞ KENTİ MERSİN

“Kentimizde her geçen gün, güneş enerji santralinden elektrik üretimi artmaktadır” diyen İbrahim Yücesoy, “Yıllardır ‘Güneş kenti Mersin’ diye attığımız sloganların; Güneş enerjisi kullanımının önemi ve kullanımı için yapılan çalışmaların, bugün gerçekleştiğini görmek bizler için büyük bir gurur kaynağıdır.

Her zaman söylediğimiz gibi ‘Güneş bizim için çalışıyor, hem de bedava çalışıyor.’ ‘Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz!’ diyoruz ama öte yandan bizlere; Nükleer Santraller, enerji arz eksikliğine ve dışa bağımlılığa alternatif olarak gösterilmektedir. Ve ilimizde nükleer santral yapımına devam edilmektedir. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli başta olmak üzere tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yeterince değerlendirilmezken, yeterli teknik altyapı ve mevzuat olmadan, kamusal denetimin dışlandığı bir yapıda, dışa bağımlılığı azaltmak bir yana, daha çok bağımlılığı artıracak bir süreçtir.  

Nükleere inat, yaşasın hayat! deyip temiz ve yerli enerji olan güneş enerjisini önermeye devam edeceğiz.

 

“ENERJİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZDAKİ ÇOK KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER ÜLKEMİZE ÇOK ŞEYLER KAZANDIRACAKTIR”

Enerjinin elde edilmesi kadar verimli kullanılması da önemsediğimiz konulardan biridir. Enerjiyi verimli kullandığımızda, enerji kaynaklarımızı daha az tüketmiş olacağız. Ayrıca yüzde 70 civarında olan dışa bağımlılığımız devam ederken, yapacağımız verimlilik çalışmaları ile alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki çok küçük değişiklikler ülkemize çok şeyler kazandıracaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak biz, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunuyoruz ve her zaman savunacağız.

Enerjiyi sonsuz ve temiz enerji kaynağından üretip, verimli kullanacağız. 1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile kentimizi ‘Güneş Kenti Mersin’ yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz. Tüm halkımızın 21 Haziran Dünya Güneş Gününü Kutluyoruz” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA