Mersin ilk 3 ayda 171 milyon dolar dış ticaret açığı verdi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin ilk 3 ayda 171 milyon dolar dış ticaret açığı verdi


 

Yılın ilk çeyreğinde Mersin ihracatı yüzde 39’luk artışla 1,6 milyar dolar; ithalatı ise yüzde 48’lik artışla 1,8 milyar dolara ulaştı. İlk 3 ayda Mersin’de 171 milyon dolar dış ticaret açığı verildi. Ayrıca Avrupa ülkelerinin ihracat içerisindeki payı artarken; Asya ülkelerinin payı geçen yıl ile aynı kaldı. İthalatta ise tablo tersi yönde oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nca hazırlanan ‘Ekonomik Göstergeler Raporu’nun Mart ayı sayısı yayınlandı. Dış ticaret verilerine göre yılın ilk çeyreğinde Mersin 171 milyon dolar dış ticaret açığı verdi. Ayrıca Avrupa ülkelerinin ihracat içerisindeki payı artarken; Asya ülkelerinin payı geçen yıl ile aynı kaldı. İthalatta ise tablo tersi yönde oldu.

 

MART’TA İHRACAT YÜZDE 40, İTHALAT YÜZDE 60 ARTTI

Mart 2023'de Mersin’de ihracat hacmi yıllık yüzde 40'lık artışla 634 milyon dolar, ithalat hacmi ise yüzde 66'lık artışla 741 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

2023'ün ilk ayında ihracat ve ithalat hacminde aylık bazdaki azalış, Mart'ta yerini sırasıyla yüzde 38'lik ve yüzde 50'lik artışa bıraktı. Söz konusu gelişmede gıda ürünleri içerisindeki ‘bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağlar’ sektörü etkili olurken; ‘öğütülmüş hububat mamuller’ gıda sanayi alt ürünü ile ‘rafine edilmiş petrol ürünler ‘ithalat artışında etkili olan diğer sektör grupları oldu.

 

MERSİN İLK 3 AYDA 171 MİLYON DOLAR DIŞ TİCARET AÇIĞI VERDİ

Yılın ilk çeyreğinde Mersin ihracatı yüzde 39’luk artışla 1,6 milyar dolar; ithalatı ise yüzde 48'lik artışla 1,8 milyar dolara ulaştı. İthalat ve ihracattaki söz konusu genişlemede imalat sanayi sektörü belirleyici oldu.

Ülke gruplarına göre Asya ülkeler ithalat ve ihracattaki artışta öne çıkarken; Avrupa ülkeler ihracat artışına katkı sağlayan bir diğer ülke grubu oldu. 2023'ün Ocak-Mart döneminde il özelinde ithalat artışının ihracatın üzerinde olmasıyla 171 milyon dolar dış ticaret açığı verildi.

Yılın ilk çeyreğinde hem ihracat hem de ithalat artışında ‘rafine edilmiş petrol ürünleri’ ile gıda ürünleri içerisindeki ‘bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağlar’ belirleyici olurken; tarım sektöründe ‘tahıllar (pirinç harç), baklagiller ve yağlı tohumlar’ ile ‘turunçgiller’ ihracatta; gıda ürünleri içerisinde ‘öğütülmüş hububat ve sebze ürünler’ ithalattaki artışa katkı sağladı.

 

AVRUPA ÜLKELERİNİN İHRACAT PAYI ARTTI

Mersin’in, 2023'ün Ocak-Mart döneminde ihracat içerisinde yüzde 45'lik ağırlıklı paya sahip olan Asya ülkeleri ihracatı yüzde 38'lik artışla 753 milyon dolara; yüzde 39'luk payı olan Avrupa ülkeleri ise yüzde 64'lük artışla yaklaşık 657 milyon dolara yükseldi.

Başlıca ihraç pazarlarımızdan Avrupa ülkelerinin toplam ihracat içerisindeki payı geçen yıla göre artarken; Asya ülkelerinin payı ise aynı kaldı.

 

İTHALATTA ASYA’NIN PAYI ARTTI

Mersin’de 2023'ün ilk çeyreğinde toplam ithalat içerisinde yüzde 39'luk ağırlıklı payı olan Asya ülkeleri ithalatı yüzde 58'lik artışla yaklaşık 714 milyon dolara; yüzde 34'lük payı olan Avrupa ülkeleri ithalatı ise yüzde26'lık artışla yaklaşık 619 milyon dolara yükseldi

Belirtilen dönemde Asya ülkelerinin ithalat içerisindeki payında geçen yıla göre artış, Avrupa ülkelerinin payında se azalış gözlendi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA