Mersin’de 3 yılda konut satış değeri yüzde 713 oldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de 3 yılda konut satış değeri yüzde 713 oldu!


 

Son 3 yılda yazlık bölgelerde ki konut satış değerlerindeki artışı inceleyen Endeksa verilerine göre, konut satışında Mersin’de yüzde 713 değer artışı görüldü.

Haber Merkezi

 

Pandemi ve deprem felaketi sonrasında devam eden kıyı ve yazlık bölgelere olan yoğun göç hareketliliği, gayrimenkul fiyatlarındaki artışın devam etmesindeki ana etmenlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle bu bölgelerdeki az katlı ya da müstakil evlere yönelik taleplerin artması, fiyatları da yukarı yönlü harekete itiyor. Ayrıca uzaktan çalışma sisteminin kalıcı olarak yer edinmesi, özellikle beyaz yakalı çalışanlar için bu bölgeleri tercih etme sebebi olarak öne çıkıyor.

 

YAZLIK BÖLGELERİ MERCEK ALTINA ALINDI

Endeksa’nın çalışmasına göre, İstanbul’dan tamamen ayrılamayanlar ancak şehir merkezinde yaşamayı tercih etmeyen büyük bir kesim, Silivri ve Şile gibi bölgelerdeki müstakil ya da az katlı konutları tercih ediyor. Bu bölgeler aynı zamanda İstanbul’a yakın yazlık semtler olarak da tanımlanabileceği için tercih sebebi oluyor.

Endeksa’nın yapay zeka ve büyük veri analizi kullanarak yaptığı çalışma sonrası çıkan sonuçlar da buraya olan talebin fiyatlardaki artışa yansıdığını gösteriyor. İstanbul Şile son 3 yıldaki %884 artış ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.

 

KİRALIK KONUTLARDA STOK SEVİYESİ DÜŞÜŞ GÖSTERİYOR

Ancak kiralık konut stoklarının yıllık bazda yüzdesel değişimlerine göre Türkiye genelinde yazlık bölgelerdeki kiralık konut stok seviyesi düşüş gösteriyor. En büyük konut stok erimesi -%38 ile Çanakkale’de görülüyor. Silivri -%35, Bodrum Torba, -%28 ve Antalya - % 25 seviyelerinde stok düşüşü ile Çanakkale’yi takip ediyor.

 

MERSİN’İN KİRALIK PİYASASINDA DEPREM ETKİSİ GÖRÜLÜYOR

Yazlık bölgelerdeki kiralık konut piyasasındaki artış da satılık piyasasına benzer bir şekilde ilerliyor. Ancak burada Mersin hem depremden etkilenen vatandaşların öncelikli tercih ettiği illerden biri olması hem de yazlık bir bölge olmasının getirdiği avantajlar sebebi ile Türkiye genelindeki kiralık konut piyasasındaki yükselişin oldukça üstünde olarak görülüyor. Mersin’deki kiralık konut fiyatları son 1 yılda %124 artarken, kiralık evlerin metrekare fiyatı 78,69 TL oldu. Bu rakam Kuşadası’nda %108, Çanakkale’de %133, Fethiye’de %117 seviyelerinde.

 

ALANYA’YA YOĞUN YABANCI TALEBİ

Gerçekleşen siyası gelişmelerden sonra yabancılardan en çok talep gören ilçe ise Alanya oldu. Alanya’da gerçekleşen bu artışın en önemli etkeni ise yabancı nüfus artışı. Alanya’daki kiralar son 3 yılda %613 artarken, son bir yıl içerisinde ise %98 arttı. Satılık piyasasında ise Alanya’da, son 3 yıldaki artış %815 olurken, son bir yıldaki değer artışı %130 oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA