AYM’den icap nöbeti için güzel haber! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AYM’den icap nöbeti için güzel haber!


 

Uzun süredir mağduriyete neden olan ve yeniden düzenlenmesi için hukuk mücadelesi verilen icap nöbetini düzenleyen düzenleme Anayasa’ya aykırı bulunarak, iptal edildi.

BARIŞ ÇOBAN

 

Anayasa Mahkemesi, yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 Acil sağlık hizmetlerinde çalışan personelin, icap nöbetlerinde 120 saatten fazlasına ücret verilemeyeceğini öngören düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı görerek, iptal etti.

Genel Sağlık-İş Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen, icap nöbetlerinde 120 saatlik tavan sürenin iptal edilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, sendika olarak girişimlerinin sonuç verdiğini söyledi.

 

UZUN SÜRE MAĞDURİYETE NEDEN OLDU

“Sağlık emekçilerinin icap nöbet ücretleri ile ilgili mağduriyeti uzun zamandır devam etmektedir” diyen Şen, “Bu nedenle; icap nöbeti tutmasına rağmen kendilerine hiçbir şekilde nöbet ücreti ödenmeyen üyelerimiz ile 120 saatin çok üzerinde icap nöbet görevini yerine getirmesine rağmen kendilerine en fazla 120 saatlik icap nöbet ücreti ödenen üyelerimizle ilgili olarak gerek idari yargı mercilerinde gerekse de kurumlar nezdinde Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından çok sayıda başvuru yapılmış, birçok dava açılmıştır.

Genel Sağlık-İş olarak, özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 33. maddesinin 3. fıkrasının 2. cümlesinde yer alan ‘bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez’ ibaresinin, en başından beri “Hukuk Devleti İlkesine’, ‘Zorla Çalıştırma ve Angarya Yasağına’, ‘Mülkiyet Hakkına’, ‘Dinlenme Hakkına’ ve ‘Ücrette Adalet Sağlanması İlkesine’ aykırı olduğunu savunmakta, girişimlerimizi bu kanaatimiz doğrultusunda şekillendirmekteyiz.

HUKUK MÜCADELESİ VERİLDİ

Söz konusu durumla ilgili ise; Sendikamızca, İdare Mahkemesinde dava açılarak, icap nöbet süresi 120 saati aşan üyemiz ile ilgili olarak kendisinin yerine getirdiği icap nöbetleri karşılığında ‘120 saati aşan icap nöbet ücretlerinin ödenmemesine neden olan’, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 33. maddesinin 3. fıkrasının 2. cümlesinde yer alan “Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez’ ibaresinin anayasaya aykırılığı iddialarımızın ciddi (hukuksal açıdan tartışılmaya değer) bulunarak, bu yasa hükmünün yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulması talep edilmiştir.

120 saatlik tavan süre ile ilgili gerek Sendikamızca yapılan girişimler, gerekse de, diğer meslek örgütleri tarafından yapılan girişim ve kamuoyu farkındalığının oluşturulması sonucunda 05.05.2023 tarih ve 32181 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2022/97 E. – 2023/13 K. sayılı kararı ile ‘en başından beri savunduğumuz üzere’ 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 33. maddesinin 3. fıkrasının 2. cümlesinde yer alan “Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez.” ibaresi, Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararının yayımlandığı bugünden itibaren 6 ay geçmekle; 120 saatin üzerinde icap nöbet görevini yerine getiren tüm sağlık emekçileri, yerine getirdikleri icap nöbet sürelerinin tamamını kapsayacak şekilde ücretlerini almaya hak kazanacaklardır. Hep birlikte başardık; başarmaya ve kazanmaya devam edeceğiz!” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA