ŞİŞECAM İŞÇİSİ GREVE GİDİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞİŞECAM İŞÇİSİ GREVE GİDİYOR!


 

Şişecam Grubu’nun Soda ve Kromsan Fabrikaları ile Tuz İşletmelerinde örgütlü Petrol-iş Sendikası üyesi yaklaşık 600 işçi, devam eden toplu iş sözleşmesi ve 12 Mayıs’ta yapılacak grev öncesi Soda Sanayi önünde eylem yaparak taleplerini haykırdı.

Hediye Eroğlu

 

Yılın ilk üç ayında 28,4 milyar TL’lik gelir elde eden ancak karını işçilerle paylaşmaya gelince ketum davranan Şişecam Grubu yine grev ile gündeme gelmeye hazırlanıyor. Grubun Mersin’de ki iştiraklerinden Soda, Kromsan ve Tuz İşletmesi’nde çalışan TÜRK-İŞ’e bağlı Petrol İş Sendikası üyesi sendikalı 600 işçi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılmaması grev kararı alındı.

 

FABRİKA ÖNÜNDE TOPLANDILAR

İşçilerin örgütlü olduğu Petrol iş Sendikası Mersin Şubeyi yönetimi süreçle kamuoyunu bilgilendirmek için Soda Sanayi önünde bir basın açıklaması yaptı. İşçilere Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin 1. Sıra Milletvekili adayı Hakan Güneş ile parti teşkilat ve üyeleri de destek verdi.

 

“BU ŞİRKETİN NAMINA, ŞEREFİNE YAKIŞMAZ”

İşçilerin sık sık, ‘direne direne direniş ile zafere sloganları attığı eylemde bir konuşma yapan Petrol İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erdem İyim, işverenin “İdari maddeleri geçelim, paraya dayalı bir sözleşme yapalım” dediği günden buyana 7 ay geçtiğini söyledi.

Bu 7 aylık sürede 12 kişilik bir heyetin işveren ile görüşme yaptığını ancak teklif dahi verilmediğini son 3 toplantıda ise birer lira birer lira teklif edildiğini belirten İyim, “Bu sözleşme tekniği ile bu sözleşmenin bitme şansı yoktur. Bunu buradan bütün Şişecam Grubu duysun. Burası Atatürk’ün fabrikası. Ben ömrümün sonuna kadar gurur duyarak söyleyeceğim, Atatürk’ün askeriyim ben. Ama şöyle bir teknik yok; aşağıda 56 lira verip, yukarı genel başkanın olduğu yerde 6 aylık 85, yıllık 100 lira teklif verip de, diğer toplantıda 100 TL’yi 78 TL’ye çekmek bu şirketin namına, şerefine yakışmaz.

2007 yılında 300 lira verdiler direndik bunun 3 katını aldık. Şimdi de direneceğiz. Biz ev, araba parası istemiyoruz. Biz çocuklarımızın geçinebileceği bir para istiyoruz. Bu parayı da paşa paşa verecekler. Biz yolumuzdan dönmeyiz” diye konuştu.

 

“İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ VERECEKSİNİZ, VERMEZSENİZ DE ALACAĞIZ”

TİP Mersin Milletvekili adayı Hakan Güneş de burada yaptığı konuşmada, “Zenginliği yaratan bu insanlar arasında bir ayrım olamaz. ‘Neden ona fazla veriyorsun değil, neden bana az veriyorsun?’ diyorlar. Herkese eşit bir ücret ve eşit bira artış talep eriyorlar. Ve bunu fabrikanın tüm bölümlerinde, tüm sektörlerinde çalışan insanlar için istiyorlar. Bu ücret dediğiniz sizin için sayısız müdürlüklerden aldığı parlar olduğu için sizin için bir şey ifade etmiyor. Bu bizim ayakta kalmamız için elimizdeki tek şey. Yemek, içmek, barınma, çocuklarımızın okulunu, eğitimini sağlamak için elimizdeki tek şey. Bunun insanca yaşanabilir bir seviyede olmaktan başka çaresi yok. Bunu vereceksiniz. Vermezseniz alacağımız. Nasıl alacağımızı biliyoruz çünkü biz örgütlü bir toplumuz” dedi.

 

 

 

 

2018 ve 2020 yıllarında grevleri yasaklanan Soda Sanayii işçileri geçtiğimiz günlerde 1 Mayıs alanında açtıkları “Sınırsız, Koşulsuz, Yasaksız Grev Hakkı” ve “Grev Anayasal Bir Haktır, Engellenemez” pankartları ile grev yasakları için birlikte mücadele çağrısı yapmışlardı.

 

İLK ÜÇ AYINDA 28,4 MİLYAR TL’LİK GELİR ELDE ETTİ

Türkiye’nin cam ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Şişecam’ın 2023 yılı ocak-mart dönemindeki net satışları açıklandı. Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici konuya dair değerlendirmede bulundu.

Şirketin, 2023 yılı Ocak- Mart dönemindeki net satışları 28,4 Milyar TL’ye  (1,5 Milyar dolar) yükseldi. Söz konusu dönemde Şişecam’ın toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 62 oldu. Yılın ilk üç aylık döneminde toplam yatırımların 2,8 Milyar TL olarak kayıtlara geçti.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA