Bahçede para etmeyen limon markette el yakıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bahçede para etmeyen limon markette el yakıyor!


 

Mersin’in en önemli tarımsal üretimi olan ve bahçede para etmeyen limonun markette el yakmasına çözüm isteyen üretici, yetkilileri göreve çağırıyor. Halen markette 16 TL ve üzerine satılan limonun bahçedeki fiyatı ise 2,5 TL. Türkiye’de yetiştirilen 3 limondan birini üreten Erdemli’de üretici ve ziraat mühendisi Aşkın Şahin, üretici ile market arasındaki fiyat farkının dengelenmesi için çağrı yaparak, girdi maliyetlerinin de düşürülmesini istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri göz önüne serdi. Nisan ayında üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 573,6 ile limonda görüldü.

Türkiye’de ki limon üretiminin yüzde 65’ini tek başına gerçekleştiren Mersin’in Erdemli ilçesinde limon hasadı sona ererken, üretici de tüketici de bahçe ile market arasındaki büyük fiyat farkından şikayetçi.  

 

GİRDİ MALİYETLERİ SAY SAY BİTMİYOR!

Erdemli’den üretici ve ziraat mühendisi Aşkın Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sorunun kaynağına ışık tutarak, çözüm çağrısı yaptı.

“Üreticilerimizin birliklerimizin, sivil toplum kuruluşlarının aylardan beri ki serzenişi son olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar, son olarak rakamlarla ifade etti” diyen Şahin, limon üreticisinin üretmiş olduğu limonun girdi maliyetine dikkat çekti. “Naturel olarak üretilen limonlar tüketici aşamasına geçtiğinde tabi ki de bir maliyeti olacak” diyen Şahin, bahçedeki sandık, işgücü maliyetleri, palet, şerit, nakliye, KDV, stopajı üst üste koydukları zaman çıkan rakamın tüketiciye yansıtılmak zorunda kalındığını bildirdi.

 

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MEMNUN DEĞİL

“Bunların hepsini bir araya getirdiğimiz zaman bu olaydan hem biz limon üreticileri memnun değil, tüketiciler de bu olaydan memnun değiller” diyen Aşkın Şahin, “Üretmiş olduğumuz bir ürünün 6-7 katı fiyatına tüketici sofrasında tüketiyor. Hem üretici hem de tüketici bu olaydan asla ve asla memnun değiller.

Şuan hasat sona erdi, dalında limon kalmadı, Sezon başında üretici elindeki limonu kilosu 5 ila 7 TL arasında sattı. Ama işin garip tarafı budur ki 5 ile 7 TL arasında sattığımızda da marketlerde limonun fiyatı 17-18 TL arasındaydı. Daha sonra limonlarımız 2,5 – 3 TL’ye kadar düştü ama yine marketlerde 17-18 TL arasına satılmaktaydı. Bu mekanizmanın daha doğru işleyebilmesi için bunun üzerine biraz kafe yormamız gerekiyor. Stopaj, KDV gibi girdi maliyetlerini düşürmek için farklı bir sistemin kurulması gerekiyor. Ve özellikle de teşvikin zamanında verilmesi büyük önem taşıyor. Çiftçilerimiz ucuza limonlarını dalında sattılar. İmkanı olanlar dinlenmeye, yatağa aldılar. Ama yatağa ve dinlenmeye alınan limonların da bir maliyeti olacak” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA