Liman bilmecesi sürüyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Liman bilmecesi sürüyor!


 

2011 yılından buyana Mersin’e ana konteyner limanı yapma vaadinde bulunan ancak projenin akıbetini belirsizliğe sürükleyen iktidar kafa karıştıran adımlar atmaya devam ediyor. Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, iktidarın son 12 yıldaki 4 seçim beyannamesinde seçim vaadi olarak konteyner limanına yer verdiğini anımsatarak, “Havanda su dövülen 12 yılın bugün ne durumda?” sorusuna yanıt istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin orta koridorun lojistik üssü haline gelmesi için yapılan yatırımlar artıyor. Bu yatırımların merkez üssü olması gereken Türkiye’nin lojistik adresi Mersin ise gelişmeleri uzaktan izliyor.

Yıllardır Mersin’e konteyner limanı yapma vaadinde bulunan ancak son yıllarda bu projeyi farklı illere kaydıran iktidarın Mersin’e kuru yük limanı yapma girişimi kafaları karıştırdı!

 

YENİ LİMAN HABERİ KAFALARI KARIŞTIRDI

İktidara yakın kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında Yeni Şafak Gazetesinde yayınlanan haberde; “Türkiye’nin orta koridorun lojistik üssü haline gelmesi için yapılan yatırımlar artıyor. Mevcutta 13 olan lojistik merkezi sayısı iki katına çıkarılacak. Böylece ihracat hız kazanırken, lojistik sektörü 100 milyon tonun üzerinde ilave taşıma kapasitesine kavuşacak. Ayrıca Tekirdağ, Mersin, İskenderun ve Kocaeli’ne yeni kuru liman yapılacak” ifadelerine yer verildi.

Cumhur İttifakı Seçim Beyannamesinde alternatif finans kaynağı bulunması halinde ana konteyner limanının yapılacağının belirtilmesine rağmen, yayınlanan haber kafaları karıştırdı.

 

KONTEYNER LİMANINA NEBATİ DE DEĞİNMİYOR

Hükümetin Mersin’e söz verdiği ana konteyner limanı projesinin akıbeti belirsizliğini korurken AKP’nin Mersin’den 1. Sıra milletvekili adayı gösterdiği Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, seçim çalışmalarında bu konuya değinmemesi de dikkat çekiyor.

Nebati lojistik ile ilgili son olarak “Mersin’imiz; Limanı, Çukurova Bölgesel Havalimanı ve Akdeniz Sahil Yolu ile ülkemizin en önemli lojistik merkezlerinden biri olma yolunda kararlılıkla ilerliyor. Yeni dönemde Mersin’de tüm ulaşım sektörlerinde önemli projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Mersin’in lojistik imkanlarını her geçen gün geliştirecek, mevcut fırsatları şehrimizin kalkınması ve refahı için en isabetli şekilde değerlendireceğiz” demekle yetindi.

 

KONTEYNER LİMANI SON 12 YILDAKİ 4 SEÇİM BEYANNAMESİNDE DE VAR

Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, iktidarın son 12 yıldaki 4 seçim beyannamesinde seçim vaadi olarak konteyner limanına yer verdiğini anımsatarak, şunları söyledi; “Ülke ortalama milli gelirinin gerisine düşen Mersin’i ülkenin en zengin ve müreffeh kenti haline getirecek Ana Konteyner Terminal Limanı ile ilgili ne vaatlerde bulunulmuş ve 12 yılın sonunda 2023 seçim beyannamesinde yatırımla ilgili neler söyleniyor?

AK Parti’nin 2011 Seçim Beyannamesinde genel çerçeve çiziliyor ve ‘Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahillerimizdeki her bölgede en az birer adet ana aktarma limanları tesis edilecektir..’ kararlı ifadesi yer alıyor…

Bu kadar da değil…

Aynı beyannamede çok daha önemli ve sadece yapılacağı bölgeye değil gerçekleştirildiği takdirde ülkeyi bambaşka kulvarlara taşıyacak çok daha büyük hedefler oldukça detaylı biçimde ortaya koyuluyor..

 

ÖNEMİ BİLİNİYOR AMA!...

Aşağıda yer verdiğim hayali bile heyecan uyandıracak vaatler aynı beyannameden;

‘2019’ a kadar en az bir limanın, dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alması sağlanacaktır. Konteyner taşımacılığındaki liman alt yapısı 2015’ e kadar 23 milyon TEU, 2019’a kadar 27 milyon TEU, 2023’ te ise 32 milyon TEU elleçleyecek kapasiteye çıkarılacaktır.’

Üç denizde üç ana liman, yılda 32 milyon konteyner elleçleme kapasitesi ve dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek bir liman…

Üç deniz için düşünülen Ege’ de Çandarlı, Batı Karadeniz’ de Filyos ve Akdeniz’de Mersin Ana Aktarma Limanları…

Bu üç limandan hangisi dünyanın en büyük on limanı arasında yer alacak? Sorusuna yanıt ise 2015 beyannamesinde yer almakta…

Üç denizde üç ana liman vurgusu yinelenirken aşağıdaki ayrıntılar gayet açık: ‘Filyos limanı yapımını tamamlayacak, Çandarlı ve Mersin konteyner liman yapım projelerini yürüteceğiz. Filyos Limanı Projesi 1 milyon TEU konteyner, Mersin Limanı Projesi 11,4 milyon TEU kapasiteli, 2,9 milyar Avro maliyetli limanın inşa edilmesi planlanmaktadır. Çandarlı Limanı Projesi 4 milyon TEU kapasiteli, 405 milyon Avro maliyetli liman, önemli bir lojistik merkez olacaktır.’

Dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek bir liman hedefi 1 milyon kapasiteli Filyos ve 4 milyon konteyner elleçlenecek Çandarlı ile yakalanamayacağına göre ve üstelik bu iki liman da küresel lojistik güzergahı Akdeniz’de yer almadığına göre tarif edilen tek Ana Limanın adresi o gün için hedeflenen 11,4 milyon Konteyner kapasitesiyle Mersin…

2011 ve 2015 seçim beyannamelerinde birkaç cümleyle tanımlanan Mersin Ana Konteyner Limanı AK Parti’nin 2018 beyannamesinde çok daha somut ve geniş biçimde ete kemiğe bürünüyor: ‘Mersin Limanı Projesi 12,8 milyon TEU kapasiteye sahip olması beklenen liman tamamlandığında Doğu Akdeniz Bölgesine önemli bir büyük ölçekli bölgesel ana konteyner limanı olarak hizmet verecektir. Öncelikle Limanın imar planı ve ÇED sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Liman tamamlandığında 2023 Vizyonu çerçevesinde Akdeniz Bölgemizde ticaret altyapısına ve yük koridorlarına büyük katkı sağlayacak, Anadolu, Orta-Asya ve Ortadoğu coğrafyasına çıkış kapısı olarak hizmet verecektir.’

 

“HAVANDA SU DÖVÜLEN 12 YILIN BUGÜN NE DURUMDA?”

2015’ te 11,4 milyon TEU, 2018’ de 12,8 milyona çıkarılmış bu olumlu gelişmeye karşı beyannameyi kaleme alanların projeye ne kadar vakıf olduklarını göstermesi bakımından önemli bir hususun altını çizmekte yarar var: Beyannamede yer alan ‘ÇED sürecinin tamamlanması’ koşulu gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Yansıtmıyor çünkü Mersin Ana Konteyner Limanı ÇED dosyası 2009 yılında tüm aşamalardan geçerek onaylanmıştı zaten…

Ortaya koyulan Mersin eksenli Türkiye vizyonunu besleyecek böylesine önemli proje aradan geçen ve havanda su dövülen 12 yılın bugün ne durumda?

AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesinde yer verilen tek cümle soruyu yanıtlamakla kalmıyor, yüz milyarlarca doların geri dönüşü imkânsız betona boğulduğu ülkenin bugün geldiği yeri de özetliyor aslında…

Ne mi deniyor 2023 beyannamesinde: ‘Mersin Konteyner Limanı projesini alternatif finansman yöntemleriyle hayata geçireceğiz..’

Yıllardır uçakların inmediği hava alanlarına para bulan AK Parti iktidarı, ülkeyi küresel taşımacılık anlamında dünya ligine taşıyacak, Çukurova’yı Anadolu’nun çekim merkezi haline getirip refahı iki katına çıkaracak projeyi alternatif finansman kaynakları yaratılırsa hayata geçirecek… Mersin adına hayal kırıklığı, ülke olarak kaçırılan büyük fırsat…

Yüksek sesle dillendirilmese de kent adına sözün bittiği yerdeyiz…

2011 yılında 2023 için koyulan 32 milyon konteyner hedefine karşı Türkiye 2022’ de 12 milyon 366 bin konteyner elleçleme noktasına ulaşabildi.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA