AKDENİZ’DE DENGELER ŞAŞTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’DE DENGELER ŞAŞTI!


 

Belediye için 30 milyon TL’lik borçlanma ve arsa satış yetkisi isteği üzerinden eleştirilen Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, muhalefeti yıllarca hizmet yapmayıp, belediyeyi batağa sürüklemekle suçlayarak yanıt verdi. Muhalefet ise Gültak’a, borçlanma ile ‘seçim bütçesi oluşturma’ çabası iddiasında bulundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi, idarenin 30 milyon TL borçlanma ve arsa satışı talebi için olağanüstü toplandı. Yılda 3 kez olağanüstü toplantı yapma hakkı bulunan Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak böylece ilk hakkını kullanmış oldu.

Borçlanmayı öncelikli olarak deprem bölgesine ve kente gelen afetzedelere verilen hizmetlerin devamı için istediğini belirten Gültak, belediye cari harcamaları, personel ödemeleri ile yeni projelerin hayata geçirilmesi için bu kaynağa ihtiyaç olduğunu bildirdi.

 

BORÇLANMA KOMİSYONDAN GEÇMEDİ

İlgili komisyonlar belediyenin ağır borç yükü dikkate alarak teklifi oy çokluğuyla reddetti. Bunun üzerine komisyonlarda görevli Cumhur İttifakı Meclis üyeleri ise karara şerh düştü.

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, borçlanma talebinin depremzedeler bahane edilerek geçirilmeye çalışıldığını savunarak, “Bu parayı depremzedelerle ilgili hangi alanda nereye harcayacağınız konusunda bize yazılı bir düzenleme getirirseniz, komisyonda bunu geçiririz dedik. Ama bize dönüş yapılmadı. Her ne kadar başında depremzedeler deniyorsa da ucu açık bir talep. Örneğin çalışan ücretlerinin ödenmesi, cari hesapta kullanılması, bazı projeler denilerek, borçlanmanın çeşitli alanlarda kullanılacağı ifade ediliyor. Anlaşılıyor ki bu para depremzedelerden ziyade açıklarınızı kapatmaya, seçim masraflarını karşılamaya yönelik olduğu gerçeği ortaya çıkıyor” dedi.

 

BORÇLANMA İLE AÇIKLAR MI KAPATILMAK İSTENİYOR?

EMEP’li Meclis üyesi Halil Kara da, Mezitli Belediyesi’nin depremzedeler için yapacağı proje için karar aldığını ve oy birliğiyle geçtiğini örnek vererek, Akdeniz’de de istenen borçlanmanın doğrudan depremzedeler için harcanacağının beyan edilmesi halinde destek verilebileceğini söyledi. Ancak durumun böyle olmadığını belirten Kara, “Belli açıkları kapatma durumu akıllara geliyor. Şuana kadar belediyemizce depremzedeler için yapılan hizmetler için harcanan paraya dair 8 milyon 300 bin TL’lik bir tutar ortaya çıkmış durumda. 2023 yılı için 777 milyon TL bütçesi olan Akdeniz Belediyesi’nin 8 milyon 300 bin TL gibi bir gideri karşılayamama gibi bir durumu olamaz” diye konuştu.

 

“UCU AÇIK DENİLİYOR, 30 MİLYON TL’Yİ NEREYE HARCAYACAKSIN? 30 MİLYON TL DEDİĞİN NEDİR Kİ?”

AKP’li Aydın Eğin ise deprem bölgesine ve depremzedelere verilen hizmetlerin ne zaman biteceğinin belirsiz olduğunu işaret ederek, “İşin içinde depremzedeler var, belediye meclis üyelerine yakışan şudur; ‘İdare 30 milyon TL getirmiş ama biz bunu 35 milyon TL olarak verelim’. Biz şuanda ayrıca 13 kültür evimizde depremzedelerin ihtiyaçlarını gideriyoruz. Ucu açık, şuraya harcanıyor’ deniliyor. 30 milyon TL’yi nereye harcayacaksın? 30 milyon TL dediğin nedir ki? Sizin derdiniz ne depremzededir. Ne ölen vatandaşlarımızdır. İnsan vicdan yapar” dedi.

 

CHP SOMUT PROJE İSTEDİ

CHP’li Mahmut Dönmez ise projelerle ilgili ne yapılacağını sorarak, “Somut bir şekilde depremzedelerle ilgili ne yapacağınıza dair bilgi verin. Komisyonda da bu konuda bilgi verilmedi. Bu ödenek ile depremzedelere ne yapacaksınız? Biz depremzedelere desteğe karşı değiliz. Depremzedelere yapılan tüm yardımlara desteğe hazırız, proje getirin, ne yapacağınızı söyleyin” dedi.

 

DEPREMZEDE KILIFI TEPKİSİ

HDP’li Meclis üyesi Özgür Çağlar da, belediyenin borç yükü altına sokulmak istendiğini savunarak, “Depremzedelere yardım adı altında kılıf uydurularak belediye borç yükü altına sokulmaya çalışılıyor. 310 milyon TL belediyenin borcu var. Bir önceki yıla göre belediyenin borç yükü yüzde 35 artmış durumda ama yine borçlanma ve yine satış talebi geliyor. Depremzedelere yardım edileceği söyleniyor. Bize getirdiğiniz bu teklifi biraz netleştirin dedik. Kaç depremzede var. Onlara ne gibi yardımlar yapılıyor, hangi kalemlerde ne kadar harcama yapılıyor? Dedik ama sizden yana hiçbir çalışma gelmedi. Neden belediye öz kaynaklarıyla belediye harcamalarını karşılaşamıyor? Siz bu belediyeyi yönetememişsiniz. Eksik kalınıyor. Söylendiği gibi değil, kamuoyuna gösterilen tablo başka ama perde arkası başka. Bu olağanüstü meclis toplantısıyla siyasi mühendislik yapıldığı açıkça görülüyor” dedi.

 

“AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANINA TOPAL ÖRDEK MUAMELESİ YAPILMASINI KABUL ETMİYORUM”

Bağımsız meclis üyesi Arif Yüce ise bazı meclis üyelerinin borçlanma ile ilgili tereddüt yaşadığını söyleyerek, “Borçlanma keyfi olarak alınmaz. Artan enflasyondan dolayı bir tay alsanız parayla. 30 milyon TL Akdeniz Belediyesi için çok az para. Sadece depremzedeler için değil Türkiye’de tüm belediyeler, yerel seçimler yaklaşırken daha yoğun çalışırlar, Daha çok iş yapar, proje üretirler. Bundan dolayı ben Akdeniz Belediye Başkanına topal ördek muamelesi yapılmasını kabul etmiyorum. Biz de meclis olarak bu harcamaları zaten denetleyeceğiz. Belediye başkanını çalıştırmayarak kamuya, halka zarar vermiş oluruz. Ben borçlanmaya ‘evet’ diyeceğim” dedi.

 

“AKDENİZ’İ BATIRDINIZ”

Başkan M. Mustafa Gültak ise Akdeniz’in neden yönetilemiyor olduğunu 4 yıldır halka anlattıklarını söyleyerek, “Çünkü siz bu belediyeyi batırdınız. Öyle bir enkaz ile bıraktınız ki burayı toparlanması mümkün değil. Bu belediyede sizin belediye başkanlığınız döneminde dönüm dönüm ne kadar arazi sattığınızın listesini kamuoyuyla paylaştım. 10 değil 25 değil ne kadar dönüm arazi sattığınız kayıtlı. Ben satmadım bunları, siz sattınız. Ve ne yaptınız? Asfalt mı, kaldırım mı, taziye evi mi? Bu arazileri siz sattınız, siz el kaldırdınız. Hem de hiç bu kadar tartışmadan, ‘kabul edenler, etmeyenler’ bitmiştir.  

 

BORÇ DEVRALDIK

Bu belediyeye 2019’da geldiğimde bütçesi 129 milyon TL’yi. 213 milyon TL borç devraldık. Hep kayyum dediniz, kayyumun koyduğu borç 20-30 milyon TL’ydi. 190 milyon TL borcu siz bıraktınız. Bugün 300 milyon TL borçtan bahsediyorsunuz ama 770 milyon TL’lik bütçeden bahsetmiyorsunuz. Yani borç bütçenin yarısı. Neden bunları söylemiyorsunuz? Kim getirdi buraya? Arazileri ben satmadım. Keşke o sattıklarınız asfalt, kaldırım gibi hizmete dönüşseydi de biz bugün bu kadar sizin yüzünüzden uğraşmasaydık. 

 

“ÇOK TEMİZ, PAK, BEMBEYAZ BİR GEÇMİŞİNİZ YOK”

Girmeyin bu işlere, girerseniz batarsınız. Çok temiz, pak, bembeyaz bir geçmişiniz yok. Dolayısıyla biz belediyeyi yönetiyoruz. Bu belediye de sizler 3-4 ay geriden maaş verdiniz. Biz 4 yıldır hiç maaş sektirmedik. Promosyonları vermeyen sizsiniz, Türkiye’nin en çok promosyon veren belediye başkanı karşınızda duruyor. İşçi çıkartmayan bir belediye başkanı oturuyor. İşçinin arasında huzur var. Ne siyasi görüşü ne mezhebinden dolayı ötelenmiyor işçiler. Kardeşlik, barış var. Kürt, Türk, Arap kardeş. İnsanlar kardeşliği, huzuru özlemiş. Biz Akdeniz’e barışı, kardeşliği getirdik, ayrımcılığı kaldırdık. Hiç bir kardeşimiz Alevi, Kürt, Hristiyan diye ayrıştırılmıyor.

 

“BOL BOL KENDİNİZE YEVMİYE YAZDIRIN”

Madem bu konuların çok ciddi olduğuna inanıyorsunuz neden 10 günlük yasal sınırınızı kullanıyorsunuz komisyonu toplamak için? Yevmiyeyi mi düşünüyorsunuz yoksa? Madem konu acil, önemli 10 gün neden beklediniz? Herkes her şeyi görüyor ve biliyor. Siz beni yapmadığımız şeylerle suçlarsanız ben sizin yaptıklarınızı önüne koyarım. Bol bol kendinize yevmiye yazdırın. Çoğunluk sizde komisyonda neden toplamıyorsunuz? Arazi de gezeceksiniz gidin gezin. Bu işleri böyle şey yapmayın. Mersin Büyükşehir Belediyesi de zaman zaman toplantı yapıyor. İhtiyaca binaen biz de yaparız.

 

“BU PARALAR BU MİLLETE HARCANACAK”

Ayrıca ben sizi anlamıyorum nasıl siyaset yapıyorsunuz? Depremzedeler bizim başımızın tacı peki Akdeniz’de oturanlar ne? Onlar bizden hizmet beklemiyor mu? Borçlanma talebimizin içinde cari gider de var, depremzedelerde var bir şey saklamadık ki. Neden böyle gizem yaratıyorsunuz/ ama Akdeniz’de oturanların da hizmete ihtiyacı var. Depremzedeye var, Akdenizliye yok. Karaduvar’a, Karacilyas’a, Güneş’e, Yeni Mahalle’ye, Burhan’a 65 mahalleye sizi şikayet ediyorum. Muhalifler; depremzedeye para var, Akdenizliye yok diyor. ‘Biz depremzedeye veririz, Akdeniz’e vermeyiz’ diyorlar. 11 ay sonra sandık koyulacak buraya. Reklamlara kim daha çok harcama yapılıyor görülüyor. Biz hala depremzedelere para harcıyoruz harcamaya da devam edeceğiz. Bur afet söz konusu. Bunu öngöremezdik. Bir şey saklamıyor, kaçırmıyoruz. Burası muz cumhuriyeti değil. Siz, sayıştay ve içişleri bakanlığı denetliyor. Öyle bir algı yaratıyorsunuz ki, sanki aldık götürüyoruz, millete gidecek bu paralar. Bu paralar bu millete harcanacak” diye konuştu.

 

BORÇLANMAYI BAĞIMSIZLARIN OYU SAĞLADI

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Bu kapsamda CHP-HDP grubu mecliste çoğunluğu oluştursa da bağımsız meclis üyeleri Süleyman Kahraman ve Arif Yücel’in desteğiyle Başkan Gültak, 30 milyon TL kaynağa kavuştu.

 

ARSA SATIŞINDA DENGELER DEĞİŞTİ

Ancak arsa satışında işler değişti. Mülkiyeti belediyeye ait Karacailyas Mahallesi’nde 10880 adada kayıtlı 3 bin metrekare yüzölçümlü arsa niteliğindeki arazinin satışında farklı bir sonuç çıktı.

Bağımsız üye Arif Yücel’in ret ve AKP’li Zafer Şahin Özturan’ın çekimser oy vermesi ile hesap şaştı. Dengelerin değişmesi ile arsa satışına geçit verilmedi.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA