BÜYÜKŞEHİR’İN GECİKTİRDİĞİ PLANLAR KENTİ GERİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’İN GECİKTİRDİĞİ PLANLAR KENTİ GERİYOR!


 

​​​​​​​Depremler sonrası kaya zemini nedeniyle en çok tercih edilen bölge olarak bir metrekare alanın bile çok değerli hale geldiği Mersin’in Toroslar ilçesinde konut yapma talepleri adeta patladı. Ancak yıllardır bir türlü bitmeyen imar planları nedeniyle vatandaşa ruhsat verilememesi belediyelerde tartışmaların artmasına neden oluyor.

HEDİYE EROĞLU
 

Mersin’de 25 yılı aşkın süredir çözüm bekleyen imar planları sorunu hala çözüme kavuşturulamazken, depremler ile artan talep ve yoğunluk kentte gerilime neden oluyor.

Son olarak Cumhur İttifakı’nın sandalye üstünlüğüne sahip olduğu Toroslar Belediye Meclisinde imar planlarının gecikmesi ile ilgili gergin anlar yaşandı.

 

PLANSIZ ALANLAR TESPİT EDİLECEK

Toroslar Belediyesi Meclis Toplantısı Nisan Ayı Birinci Birleşimi, Yunus Emre Kültür Merkezinde yapıldı.

Belediyenin banka hesaplarının haczedilememesine ilişkin teklifin kabul edildiği mecliste, teklif oy birliğiyle kabul edildi. Daha sonra Arpaçsakarlar Mahallesi’nde ki yapılaşma koşullarının yeniden değerlendirilmesine ilişkin teklif İmar ve Bayındırlık ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarına sevk edildi.

Gündemin 10’uncu maddesi kapsamında ise belediye sınırları içindeki plansız alanların tespiti yapılarak kırsal yerleşik alan sınırının belirlenmesi ile ilgili teklif de İmar ve Bayındırlık ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarına sevk edildi.

3. ETAP REVİZYON İMAR PLANLARINA 340 ADET İTİRAZ GELDİ

Gündemin 11. maddesinde ise batıda Akbelen mezarlığı ve Demirtaş Mahallesi sınırı, doğuda Akdeniz belediyesi sınırı, kuzeyde Milli Mücahit Caddesi ve Rıfat Uslu Caddesi ile Gaziosmanpaşa Caddesi ve güneyde GMK bulvarı sınırları arasında bulunan alanı kapsayan 3. etap 1/1000 ölçekli imar revizyon planı askı süresi içinde yapılan itirazların değerlendirilmesine ilişkin İmar ve Bayındırlık ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarının kararları görüşüldü. Komisyonlarda kabul edilen rapor, mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. Plana askı süresi içinde yapılan 340 adet itirazın değerlendirilmesine ilişkin ise komisyon inceleme çalışmalarının devam edebilmesi için bir ay ek süre talebi de komisyonlarca kabul edilmesinin ardından mecliste de oy birliğiyle kabul edildi.

 

“300 İTİRAZI HANGİ GEREKÇELERLE İNCELEYEMEDİK?”

Kararla ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Tuncay Gökçel, “Ülkemiz 6 Şubat’ta  ağır bir felaket yaşadı. Mersinimiz depremden sonra 400 bin civarında nüfus aldı ve buraya acilen bir göç başladı. Bununla ilgili planlar geçen ay da gündemdeydi ve bu süre uzatılmasın dedik. İnsanlar 200-300 metrekare arsa bulup, ‘buraya başımızı sokacağımız bir yer yapalım’ diyorlar. Biz imar durumu veremiyoruz. Bu ek süreyi hangi gerekçe ile istiyoruz. 300 itirazı hangi gerekçelerle inceleyemedik?” diyerek bilgi istedi.

 

“YOĞUNLUK VAR, ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONUÇLANACAK”

AKP’li Meclis Üyesi Başkanı Celal Ata ise itiraz edilen yerlerle ilgili harita şubesi ile görüş alışverişi içinde olduklarını söyleyerek, “Komisyonumuz tarafından itiraz edilen yerlerin sınıflandırılması yapıldı. Bu arada harita şubesindeki itirazların içeriklerinin nasıl çözümlenebileceği ile ilgili bir yol haritası belirlenmek üzere yol haritası devam etmekte. Hepinizin bildiği üzere şuanda Toroslar Belediyesi, tüm imar planlarının tüm etapları tamamlandı. Ve Büyükşehir Belediyesine gönderildi. Burada bekleyen bir çok etaplarımız var. Geriye dönen yani bize onaylanıp gelen Arpaç, Yalınayak’taki planların da 18 uygulamasını harıl harıl çalışan harita şubesinin de yoğun olması itibariyle, artı sahada evrak üzerinde yapacakları değerlendirmelerle biz komisyona görüş bildireceklerinden dolayı henüz daha bu görüşün olgunlaşması gerçekleşmiş olmadığı için önümüzdeki hafta bu görüşlerin bizlere sunacaklar. Bizde komisyon olarak burayla ilgili zaten bir çalışma değerlendirmesi yapıldı. Tüm itiraz sınıfları ayrı ayrı ele alındı, ada birleşimi talepleri var bunlar nasıl değerlendirilebilir, 18 uygulamasından hangi alanlar etkilenmiş, hangi bölgede 18 uygulamasından ne oranda alınmış gibi bu alandaki tüm veriler ele alınacak. Sonuç itibariyle amaç vatandaşın lehine bir an önce olması gerekir. Ama olgunlaşma süresi var. İnşallah bu haftanın sonunda, önümüzdeki hafta içinde sonuçlanacak” dedi.  

 

“PLANLAR UYGUN YAPILMIŞ MI, YAPILMAMIŞ MI ONA BAKMAMIZ LAZIM”

Ancak Tuncay Gökçel bu yanıtı yeterli bulmayarak, “Her zaman olduğu gibi yuvarlak Arpaç’ı filan her yeri karıştırıp geldi. Biz burada bir plan yapıyoruz, harita ile ne alakası var? Bu planlar uygun yapılmış mı, yapılmamış mı ona bakmamız lazım. Biz de plan yapıyoruz. Vatandaşın itirazına bakacağız red edeceğiz veyahut da kabul edeceğiz. Red ettiklerimiz bunu beğenmiyorsa yargı yoluna gidecek, hakkını arayacak. Ama bu planlar bekledikçe, öteledikçe, inanın vatandaş sıkıştı artık burnundan soluyor. Sürekli olarak ‘bu imar planları nerden bitmedi?’ diye soruyor. Biz binlik yapıyoruz, gerekirse biz de katkı sunalım, harita ile ne alakası var planın?” dedi.

 

“SÜRECİ GECİKTİRMEK İÇİN İTİRAZ EDENLER DE VAR”

Başkan Atsız Afşın Yılmaz ise tamamlanan önceki etap planlarının halen Büyükşehir Belediyesinde beklediğini söyleyerek, “Süreci geciktirmek için itiraz edenlerde var. Sizin var mı itirazınız?” dedi.
Gökçel ise bu alanla ilgili itirazı olmadığını söyleyerek. “Siz başka yerden bir yere gelmeye çalışıyorsunuz. Niyet okuyorsunuz. Benim itirazım yasalara uymamayaydı. 5 binlik plan yapmadan binlik yaptınız benim itirazım bunaydı. Ben de dedim ki bu hukuka uygun değil diyerek itirazda bulundum. Siz bakanlığının yaptığı TOKİ projesini komisyona göstermediniz, gizlediniz. ‘Vermeyin bu gizli kalsın’ demişsiniz. Ben sonra projeyi gördüm ikna oldum ve itirazımı geri çektim. Siz neden hemen orayı karıştırıyorsunuz? ” dedi.

Başkan Yılmaz ise “Ben bir şey karıştırmadım” diyerek, “İtiraz ediyorsunuz ya sürekli?” dedi. Gökçel ise, “Yanlış bir şey varsa müdahale etmek sizinde göreviniz” yanıtı verdi. Yılmaz ise “Bu çabanızı Büyükşehir Belediyesinde bekleyen etapların hızlandırılmasını sağlamak için kullanırsanız komisyona da katkı da bulunmuş olursunuz” dedi.

Tuncay Gökçel ise “Konuyu başka taraftarla çekmeyin, biz burada Büyükşehir’in size gönderdiği binlik plana itirazı tartışıyoruz. Top çevirmenin alemi yok, bu planların bir an önce bitmesi lazım. Vatandaş sıkıntıda, yüzlerce insan geliyor” dedi.

 

“BÜYÜKŞEHİR’E GİDEN YÜZLERCE DOSYA GERİ GELMEDİĞİ İÇİN GERİ GELMEDİĞİ İÇİN SIKINTIDA OLABİLİR Mİ?”

Başkan Atsız Afşın Yılmaz da, “Vatandaş neden sıkıntıda? Büyükşehir’e giden yüzlerce dosya geri gelmediği için geri gelmediği için sıkıntıda olabilir mi? Geçen hafta gitmiş encümene alınmadığı için gelmeyen dosyamızdan dolayı vatandaş sıkıntılı olabilir mi? Hepsi gitmiş orada bekliyor etaplarımız” dedi.

Gökçel ise, “Bir eleştiri geldiğinde sağa sola şey yapmayın, belediyenin önünü açmak, yardımcı olmak için yapıcı eleştiri yapıyoruz” dedi.

Başkan Yılmaz da, komisyon başkanının 340 itirazın incelemesini yetiştiremediklerini söylediğini, önümüzdeki oturuma yetiştirileceğini anımsatarak, bir ay süre istendiğini aktardı. Yılmaz, “Siz bir süre yere çekiyorsunuz” dedi.

Gökçel ise haritanın bahane olduğunu neden geciktirildiğini anlamadıklarını dile getirdi.

Görüşmelerin ardından imar komisyonuna bir aylık ek süre verilmesi talebi CHP’lilerin itirazına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

 

PLAN NOTLARI REVİZELERİ YİNE BÜYÜKŞEHİR’E TAKILDI

Meclis, belediye sınırları içinde uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla 1/1000 bin ölçekli plan notlarında değişiklik yapılmasına ilişkin Çevre ve Sağlık komisyonun ortak raporunun görüşülmesi ile devam etti. Teklif kapsamında, imar planlarının Büyükşehir’den gelen 5 binlik planlara uygun hazırlanması için Toroslar Belediyesine iade edilmesine onay verildi.

 

4. ETAP PLANLARI KABUL EDİLDİ

Ayrıca Toroslar’da doğuda 207’inci Cadde, batıda Akbelen Bulvarı, güneyde Milli Mücahit Rıfat Uslu Caddesi ve kuzeyde Mimar Sinan Bulvarı ile sınırlı alanı kapsayan 4. etap 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planına ilişkin görüşmelerde ise yerinde yapılan incelemelerde yaklaşık 320 hektarlık alanı kapsayan bölgenin planlarının 5 binlik planlara uygun olduğu, bu kapsamda binlik uygulama imar planının komisyonlarca kabulüne oy çokluğuyla karar verildiği bildirildi. Akbelen Konutlarının olduğu bölge için 21, diğer alanlar için 15 katın kabul edildiği toplantıda karara itiraz eden CHP’liler, komisyon raporunu görmediklerini ve 21 kata bilirkişi raporu ile itiraz edilerek yargıya taşındığını açıkladılar. Depremden sonra katların nasıl olunacağı bilinemediği için kendi aralarında tartışmak istediklerini söyleyen CHP grubu, son duruma dair bilgi olmadıklarını savundular.

Celal Ata ise komisyon raporunda her hangi bir kat belirlemesi olmadığını dile getirdi. Bunun üzerine CHP grubu itiraz etmediklerini söylediler ve komisyon raporu oy birliğiyle kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA