Hediye Eroğlu
Mersin'in merkez Toroslar ilçesinde 7. sınıf öğrencisi Fatma Nisa Yürekli, okulun tuvaletinde darp edilerek ve bıçaklanarak öldürüldü. Olayla ilgili H.D. adlı kız öğrenci gözaltına alırken idari ve adli soruşturma başlatıldı.
Hüseyin Okan Merzeci Ortaokulunda seçme sınıf olarak adlandırılan başarılı öğrencilerin yer aldığı bir sınıfta gerçekleşen olay gözleri okula çevirdi. Ancak başarılı bir kurum olarak öne çıkan ve kavga, zorbalık gibi olayların yaşanmadığı bir okul olarak bilenen kurumda yaşananlar nedeniyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü teyakkuza geçti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri Rehberlik Araştırma Merkezi personellerindeki PDR uzmanları ile bir araya geldiler.
Olay nedeniyle okulda idareciler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler büyük travma yaşarken, Milli Eğitim Bakanlığının konunun takibinde titizlik gösterdiği öğrenildi.
Yaşanan vahşet eğitim camiasını üzüntüye boğarken tekrarlanmaması için sistemin yeniden ele alınması çağrısı yapıldı.
“BİLİMSEL KAYGILARLA DEĞİL DE SİYASİ KAYGILARLA HAZIRLANAN EĞİTİM SİSTEMİMİZİN SONUCU”
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim İş) Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, yaşanan olaydan dolayı büyük bir üzüntü yaşadıklarını söyleyerek, gerek idari personelin, gerek öğretmenlerin gerekse de öğrenci velilerin büyük bir travma, şok yaşadığını söyledi.
“Bugün Mersin'de bir ortaokulda yaşanan kan dondurucu hadise bilimsel kaygılarla değil de siyasi kaygılarla hazırlanan eğitim sistemimizin sonucu. Yarış atına çevrilen, ruh sağlığı bozulan çocuklarımız bu sistemin eseri” diyen Tekin, sistemin baştan aşağı değişmesi gerektiğini söyledi.
“ÇOCUKLAR DAHA ÇOK REHABİLİTE EDİLMELİ”
Okullardaki çocukların daha çok rehabilite edilmesi gerektiğinin altını çizen Tekin, “Rehberlik servisleri göstermelik olmamalı. Rehberlik servisinin önemi büyük. Bu çocuğun bu tehlikeyi yaratacağı bilinseydi, önlem alınabilirdi. Çocukça bir hareket bu aslında, sonu düşünülmeden yapılan bir şey. Daha çok rehabelite edilmeye ihtiyacımız var. Çünkü her geçen gün bireyselleşiyoruz.
Okul yönetimi veya öğretmenleri suçlamak doğru olmaz. Bu çocuk neyden etkilendi? Hangi internet ortamında ne izliyordu? Ailede neler yaşıyordu? Çocuğun psikolojisinin bu hale gelmesinin nedenini araştırmak lazım.
Çocuk bu olayı yapmamış gibi bir haldeydi. Münferit bir olay olarak bakmak lazım. Bunu tüm eğitim kurumlarına yükleyemeyiz.
Ancak sistemimizi de yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü sistem baştan sona yanlış, her yerinden açık veriyor. İnsan odaklı bir sistem olmadığı için böyle bir şey yaşıyoruz” dedi.
“YANLIŞ EĞİTİM SİSTEMİNDEN SÖZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Eğitim Sen Mersin Şube Başkanlığı da sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile olaya dair şu ifadelere yer verdi: “Hüseyin Okan Merzeci Ortaokulunda yaşanan elim olayın derin üzüntüsü içerisindeyiz. 13 yaşındaki çocuğun arkadaşını darp ettikten sonra hayatına kast etmesi ve bıçakla ölümüne neden olması okullarda yaşanan şiddete, sorumluluğu olanların dikkat etmesinin önemini bir kez daha tüm vahametiyle gösterdi. Ölen çocuğumuzun acısını derinden yaşarken çocuk yaşta arkadaşının hayatına kast eden öğrencimizin de bu şiddete yönelmesinde sorumluluğu bulunan yaşanılan toplumsal travmalardan, ekonomik krizden, yanlış eğitim sisteminden söz etmeye devam edeceğiz. Tüm eğitim bileşenlerinin başı sağolsun.”