Bakliyata destek memnun etmedi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bakliyata destek memnun etmedi


 

MTB Başkanı Özdemir,

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, bakliyat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.

 

BAKLİYATA VERİLECEK DESTEKLER BELLİ OLDU

2022 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2023 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum kullanım desteklerine ilişkin kararının resmî gazetede yayınlandığını anımsatan Başkan Özdemir, açıklanan desteklerin bakliyat sektörü açısından hayırlı olmasını temenni etti.

 

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ARTTI

Alınan karara göre alan bazlı destekler kapsamında nohut, kuru fasulye, mercimek için daha önce toplam 32 lira olan destek miktarnın 75 lirasının mazot ve 21 lirası gübre olmak üzere toplam 96 lira olarak belirlendiğini söyleyen Özdemir, "İçerisinden geçmekte olduğumuz ekonomik süreç de dikkate alındığında en önemli tarımsal girdilerden olan mazot ve gübrede yapılan bu artışın çiftçilerimizin üretimlerini sürdürmeleri açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

 

HAVZA BAZLI FARK ÖDEMESİ DESTEĞİNDE ARTIŞ YAPILMADI

2022 üretim yılında prim desteği olarak adlandırılan fark ödemesinde ise kuru fasulye, nohut ve mercimek için verilecek destek kilo başına 50 kuruş düzeyinde sabit tutuldu. Bakanlığımızın açıkladığı son listeye göre nohut 566, kuru fasulye 377 ve mercimek 266 havzada destekleniyor.

Bakanlığımız 'Baklagil Sektör Politika Belgesi' raporunda bakliyatı özel ürün statüsünde göreceğini açıklamıştı. Dolayısıyla beklentimiz arz açığı olan bakliyat için verilen bu desteğin artırılması yönündeydi. 80’li yıllarda 2,4 milyon ton olan bakliyat üretimimiz ne yazık ki yarı yarıya azaldı. Ülkemizin aynı seviyeleri yakalamak için önemli bir potansiyeli var. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde kilo başına verilen 50 kuruşluk desteğin artırılmasının yararlı olacağı kanısındayım.

 

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİ YÜKSELDİ

Pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna savaşı tarım ve gıda sektörünün önemini açıkça gösterdiği gibi başta kuraklık olmak üzere iklim değişikliği de üretimde verim kavramının ne kadar dikkate alınması gereken bir unsur olduğunu ortaya koydu.

Bakliyat üretiminde verimi artırmanın yolu sertifikalı tohum üretiminin ve kullanımının yaygınlaştırılmasından geçmektedir. Açıklanan son kararda sertifikalı tohum kullanım desteği kuru fasulye ve mercimek için dekar başına 60 liraya, nohut için 50 liraya yükseltildi.

Ancak sertifikalı tohum üretim desteği uzun süredir olduğu gibi orijinal kademe için her üç üründe de kilo başına 60, sertifikalı kademe için 50 kuruşta sabit kaldı. Oysa ülkemizde şu an yüzde 2-3 seviyesinde olan sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmanın yolu aynı zamanda üretimini de artırmaktan geçmektedir.

Dolayısıyla verim, dayanıklılık ve kaliteli ürün açısından önümüzdeki dönem sertifikalı tohum kavramına daha fazla odaklanmamız gerektiği kanaatindeyim. Hem üretim hem de kullanım açısından desteklerin daha fazla artırılarak daha cazip hale getirilmesinin önemli olduğu kanısındayım.

 

ÜRETİM DAHA FAZLA TEŞVİK EDİLMELİ

Sonuç olarak tarım ve gıda sektörünün öneminin giderek arttığı bu dönemde ülkeler geleceğe yönelik kısa, orta ve uzun vadeli politikalarını şimdiden belirleyip bu doğrultuda projelerini uygulamaya koymaya başladılar.

Ülke olarak, genelinde tarım ve gıda, özelinde ise bakliyat sektörümüz açısından kalıcı politikaları şimdiden belirlemek, verilecek olan destekleri bu bağlamda değerlendirerek üreticilerimizin bakliyat üretimine daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Böylece ülke olarak 80’li yıllarda olduğu gibi hem iç talep açısından kendi kendine yeterli hem de ihracatta dünya genelinde rekabetçi pozisyona yeniden kavuşabileceğimiz kanısındayım" diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA