ÖZBOYNUİNCELİLER MERMER OCAĞI İSTEMİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖZBOYNUİNCELİLER MERMER OCAĞI İSTEMİYOR


 

Silifke İlçesi Özboynuinceli Mahallesi’nde daha önce mermer ocağı işleten firmanın kapasite artırımı için yeniden müracatta bulunması köylülerin tepkisini çekti. Muhtar Hasan Bölük, mera alanlarına zarar veren, evlerini toz toprak içinde bırakan firma yetkililerinin verdikleri sözleri yerine getirmediğini ifade ederek kapasite artırımı ile zararının daha da artacağını söyledi.

Haber Merkezi

 

Silifke İlçesi’nin Karaman il sınırında bulunan 2 bin metre rakımlı Özboynuinceli Mahallesi sakinlerinin başı mermer ocağı ile dertte. Mera alanlarına zarar veren, evlerini toz toprak içinde bırakan firmanın 2 sene önce açtığı mermer ocağında kapasite artırmaya gitmek için yaptığı müracaat köylülerin endişelerini daha da arttırdı. Bölgeye zarar verdiği gerekçesiyle 25 köylü İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine mermer ocağı istemediklerine dair imza vermesine rağmen Fimar Mermer Mad. İnş. Akar.Tur. Tar. Ser. Hayv. Gıda Ürün. Tic. San. A.Ş. tarafından yapılması planlanan

Mermer Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Mersin Valiliği ÇED Süreci başlattı.

 

DAHA ÖNCE ÇED GEREKLİ KARARI VERİLMİŞ

Fimar Mermer Mad. İnş. A.Ş. daha önce bölgede 25 hektarlık iki ayrı alandı mermer ocağı işletiyordu.

Firma kapasitesini artırmak, ÇED  alanını 100 hektara çıkarmak ve  iki ocağı birleştirmek için

ilgili kanunları çerçevesinde yeni bir planlamaya gitti.  Bununla ilgili yaptığı başvuru Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 18.04.2022 tarihinde değerlendirildi. ÇED Yönetmeliğinin 17. maddesi çerçevesinde yapılan inceleme ve değerlendirme çalışması sonucunda, her iki ruhsat alanının bitişik nizamda olması, bitişik nizamda olan ruhsat alanları ile ilgili sunulan Proje Tanıtım Dosyalarında ÇED alanı, şantiye alanı, pasa alanı ve bunun gibi çalışma alanlarının simetrik ve bitişik olması, işletme döneminde birbirine geçişlerin kaçınılmaz olacağı, dolayısıyla çevresel etkilerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği, bu itibarla her iki ruhsat alanında, ÇED Alanı olarak planlanan 24,99 hA+24,99 hA = 49,98 hA alanın çevresel etkilerinin kümülatif olarak birlikte

değerlendirilmesi gerektiğine varılarak ÇED gerekli kararı verildi.

REVİZYONA GİDEREK TEKRAR BAŞVURU YAPMIŞ

Firma daha sonra Çevre, Sehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 16.08.2017 tarih ve 20289998-220.99[220.99]-E.10682 sayılı Madencilik Faaliyetleri Uygulama Talimatı “15-Aynı gerçek veya tüzel kişiliklere ait

yapılan/yapılacak madencilik faaliyetlerinde; proje alanları bitişik olsa da ruhsat hukukları

farklı olduğundan, her bir ruhsat sahası için ayrı başvuru” yapılabileceği gibi; faaliyet

sahibinin talep etmesi durumunda, entegre proje olarak tek bir başvuru”da yapılabileceği,”

kapsamında, alanlarda revizyona giderek tekrar başvuru yaptı. 100 hektarlık ruhsat sahası içinden toplam yılda 300 bin m3 tüvanan malzeme çıkarılması hedefleniyor. Söz konusu sahalardı mermer verimi yüzde 10.

 

“DİNAMİTLE PATLATMA YAPILACAK”

Her iki ocak sahasında toplam yılda oluşacak 270 bin pasanın 90 bin yıl kısmı dekapaj malzemesi olup, gevşetme patlatması ile sahadan sökülecek. Yapılan patlatma tasarımına göre her bir delikte 4 kg anfo, 0,5 kg dinamit kullanımı söz konusu olup, bir atımda 125 delik açılması planlanmakta.  

 Bu durumda bir atımda 500 kg anfo, 12 62,5 kg dinamit kullanılacaktır. Yılda 90 bin m3 dekapaj malzemesinin gevşetilmesi için ayda 1, yılda 12 patlatma gerçekleştirilecek.  Planlanan proje alanı, Mersin il merkezinin yaklaşık olarak 83 km kuzeybatısında, Silifke ilçe merkezinin yaklaşık 74 km kuzeyinde, Özboynuinceli mahalle merkezinin yaklaşık 5 km kuzeyinde bulunmaktadır. Proje alanına en yakın ev yaklaşık 2 km güneybatısında yayla evleri bulunmaktadır.

 

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Özboynuinceli Mahallesi sakinleri kapasite artırmadan önce köylerine zarar veren mermer ocağının kapasite artışı ile daha da zarar vereceğinin endişesini yaşıyor.

Özboynuinceli Mahalle Muhtarı Hasan Bölük 1900 rakımlı Silifke’ye 100 kilometre uzaklıkta bulunan köylerinin Karaman il sınırlarında bulunduğunu söyledi.

Daha önce 2 senedir köylerinde mermer ocağı işleten firmanın kapasite artırımı yapmak için saha genişletme başvurusunda bulunduğunu anlatan Bölük, “Mermer ocağının bulunduğu yer bizim köyümüze uzak ancak orada mera alanları var. Mera alanlarının içinden yol geçirmiş ve bölgeyi doldurmuş. Bundan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Köylülerimiz buraya gelerek hayvanlarını otlatıyorlar. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri geldi. Köylülere isteyip istemediklerini sordu. Köylülerimiz burada mermer ocağı istemiyoruz diye imza toplayarak yetkililere verdik” şeklinde konuştu.

 

“DİNAMİT KULLANILACAK KAYNAK SULARIMIZ KAYACAK”

Kapasite artırımı yapılmadan çevreye zarar veren mermer ocağı alanının 100 hektara çıkarılması ile daha çok zarar vereceğini anlatan Bölük, “Köylülerimiz bunu istemiyor.  Araçların geliş  gidişi sırasında oluşan toz nedeniyle insanlar evlerinde oturamaz hale geliyor. İnsanlarımız hayvancılık ile geçimini sağlıyor. Oluşan toz toprak nedeniyle mera alanlarımız zarar görüyor. Tarım alanlarımız zarar görüyor. Nohut ve buğday ekiyoruz. Tozdan dumandan etkileniyor. Tarım ve hayvancılığımız zarar görecek.  Dinamit patlatacaklar. Bu nedenle yer altı sularımız başka yere kayacak ve sularımız kesilecek” dedi.

 

“EVLER TOZ TOPRAK İÇİNDE”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen görevliler ve şirket yetkilileri ile birlikte yaptıkları toplantıda yolların yapılmasını, sulanmasını ve köylülerin mağdur edilmemesini istediklerini anlatan Bölük, “Tamam tamam dediler ancak bir sonuç çıkmadı. Köylülerin toz mağduriyeti devam etti. Yolumuz yapın dedik yapmadılar. Yolu sürekli sulayın köylülerin evleri tozdan etkilenmesin dedik onu da yapmadılar. Köyümüzün yolunu kullandıkları halde Karaman-Ayrancı yolunu kullanıyoruz diye bahane uyduruyorlar. Araçların geçişi sırasında yolun kenarında bulunan evlerde oturmanız imkansız. Kapı pencere açık olduğu zaman bütün toz toprak evin içine doluyor. Vatandaş perişan oluyor.  Bizim buralar sahipsiz diye saldırmaya çalışıyorlar”ifadelerini kullandı.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA